Ελλάδα

Σεισμός Θήβα : Ανάστατοι οι κάτοικοι μετά τις αντικρουόμενες απόψεις των σεισμολόγων

Αναλυτικά όλες δηλώσεις των σεισμολόγων αναφορικά με την Θήβα ·

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Θήβας για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού το επόμενο διάστημα, αφού με δήλωση του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος  δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας δόνησης με μέγεθος μεγαλύτερο των 6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

Την ανησυχίας τους ενισχύει δε, το γεγονός ότι όλοι οι σεισμολόγοι σε δημόσιες τοποθετήσεις τους εμφανίζονται με αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις χωρίς κανείς να μπορεί να δώσει μια σαφή καταφατική ή αρνητική απάντηση για το αν υπάρχει όντως ενδεχόμενο ισχυρού σεισμού στη Θήβα.

Εντωμεταξύ το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο βάζει στο μικροσκόπιο την περιοχή με τον διευθυντή του, Άκη Τσελέντη, να ανακοινώνει ότι θα εγκατασταθούν δύο επιταχυνσιογράφοι στην περιοχή της Θήβας για να παρακολουθείται ακόμα πιο επισταμένα το φαινόμενο.

O Δημαρχος Θηβαίων κύριος Αναστασίου έκανε της εξής δηλώσεις μιλώντας στην. ΕΡΤ :

«Αισθανόμαστε άγχος λόγω της σεισμικής δραστηριότητας που έχουμε στην περιοχή από το Δεκέμβριο του 2020, με υφέσεις και εξάρσεις. Οι δονήσεις των 4,3 ρίχτερ μπορεί να είναι μικρής ισχύος όμως δεν παύουν να δημιουργούν ανησυχία στους κατοίκους. Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι, έχουμε κάνει προσεισμικό έλεγχο και είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με το Γεωδυναμικό και τον ΟΑΣΠ. Ο κ. Χουλιάρας είναι ο πιο καθησυχαστικός από όλους, ευελπιστούμε ότι έχει δίκιο στην εκτίμησή του ότι πρόκειται για σμηνοσειρά που θα σβήσει σταδιακά»

Ας δούμε αναλυτικά τις δηλώσεις των σεισμολόγων αναφορικά με την Θήβα ·

Χουλιάρας: Σμηνοσειρά που θα σβήσει

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κύριο  Γεράσιμο Χουλιάρα η πιθανότητα η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στη Θήβα να αποτελεί προσεισμικό φαινόμενο είναι πολύ μικρή εκτιμώντας ότι το φαινόμενο αποτελεί «σμηνοσειρά» που θα σβήσει σταδιακά.

«Εδώ και δυο χρόνια υπάρχει μικροσεισμική δραστηριότητα με μέσο όρο δονήσεις των 2 Ρίχτερ που δεν γίνονται αισθητοί. Έχουμε καταγράψει 3300 σεισμούς σε αυτό το διάστημα. Παρακολουθούμε το φαινόμενο με ενδιαφέρον γιατί εξελίσσεται σε χερσαίο έδαφος, κοντά σε μεγάλη πόλη, με χαμηλά επικεντρικά βάθη γι’ αυτό γίνονται αισθητοί. Η περιοχή είναι γνωστή γιατί έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ όμως η πιθανότητα μεγάλου σεισμού είναι πάρα πολύ μικρή» .

Ο ίδιος επέκρινε τους συναδέλφους του χαρακτηρίζοντας λάθος η όποια επιστημονική επιφυλακτικότητα να διατυπώνεται δημοσίως: «Δεν επιτρέπεται να εκφράζουμε δημόσια την επιστημονική μας αβεβαιότητα παρά μόνο στο πλαίσιο συνεδρίων και δημοσιεύσεων. Οι πολίτες που δεν έχουν σχέση με την επιστημονική προσέγγιση στην εκτίμηση του σεισμικού φαινομένου ταλαιπωρούνται άδικα από αυτήν την προγνωσιολογία. Υπάρχει επιτροπή και εκεί πρέπει να κατατίθενται τα όποια στοιχεία».

Λέκκας για Θήβα: Μικρή η πιθανότητα για σεισμό 6 Ρίχτερ ωστόσο υπάρχει

«Εδώ και 15 μήνες έχουμε εκδήλωση 3.000 σεισμών. Τις τελευταίες 5 μέρες έχουμε αναζωπύρωση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή» δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως σημείωσε «πρόσφατα, είχαμε και νέα στοιχεία μία ομάδα συναδέλφων προσδιόρισε το εξής. Το 1914 έχουμε την εκδήλωση ενός σεισμού 6 Ρίχτερ. Συνεπώς το ιστορικό δείχνει ότι μπορεί να έχουμε έναν τέτοιο σεισμό. Οι πιθανότητες είναι μικρές ωστόσο υπάρχουν».

Σύμφωνα με τον ίδιο ο ΟΑΣΠ έχει κάνει κάποιες ενέργειες για να αντιμετωπίσει έναν τέτοιο σεισμό λέγοντας ότι «αναλάβαμε κάποιες σημαντικές δράσεις έτσι ώστε εάν φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο να μειώσουμε τις συνέπειες. Την Αθήνα δεν θα την επηρεάσει εάν γίνει σεισμός στη Θήβα. Ούτε στη Θήβα θα υπάρχουν επιπτώσεις, και τα σενάρια που λέμε είναι υποθετικά, γιατί οι πιθανότητες είναι μικρές να συμβεί».

Παπαδόπουλος για Θήβα: Επικίνδυνη, ίσως προσεισμική φάση

Την ανησυχία του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους χιλιάδες σεισμούς που έχουν σημειωθεί στην περιοχή της Θήβαςεξέφρασε, εντωμεταξύ, για άλλη μια φορά ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, την άποψη του για σεισμική δόνηση μεγαλύτερη των 6 Ρίχτερ στην περιοχή.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του (στα social media) ,στην οποία σημείωνε ότι στη Θήβαέχουν σημειωθεί 3.210 σεισμοί από τον Ιούλιο του 2021 ενώ στο Αρκαλοχώρι έχουν σημειωθεί 5.350 μετασεισμοί μετά τον κύριο σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021, αυτό σημαίνει για το Αρκαλοχώρι «φυσιολογική μετασεισμική εξέλιξη» ενώ για τη Θήβα «επικίνδυνη ίσως προσεισμική φάση»

Η περιοχή έχει ιστορικό σε ισχυρούς σεισμούς, συγκεκριμένα το 1853 μέχρι το 1914 είχαμε σεισμούς της τάξεως των 6 ρίχτερ. Υπάρχει δυναμικό ακόμα για τέτοιες σεισμικές δονήσεις, το περιμένουμε»δηλώνει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξηγώντας πως από την στιγμή που υπάρχει στην περιοχή συνεχή διέγερση από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι και σήμερα, η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό ακόμα και των 6 ρίχτερ είναι μεγάλη.

«Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις που κάναμε με την επιτροπή σεισμικού κινδύνου, ζητήσαμε να ληφθούν άμεσα έκτακτα μέτρα στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας, καθώς στην περίπτωση μεγάλου σεισμού θα επηρεαστούν και άλλες περιοχές που βρίσκονται σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων», τόνισε, επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος.

Τσελέντης: Να κρατάμε επιφύλαξη

Μετά τις δηλώσεις του Γεράσιμου Παπαδόπουλου ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου,κύριος Άκης Τσελέντης, σε δική του ανάρτηση αφού εξέφρασε τη διαφωνία του με την δημοσιοποίηση αυτών των θέσεων στη συνέχεια έδωσε τη δική του εκτίμηση για την περιοχή της Θήβας παρουσιάζοντας διάγραμμα με την σεισμικότητα από τον Δεκέμβριο του 2020 σύμφωνα με το οποίο «οι σεισμοί πάνω από τέσσερα που έγιναν είναι πέντε με μεγαλύτερο τον 4,4R στις 4 Δεκέμβρη του 2020 και τον τελευταίο 4,3R που έγινε πριν λίγες ημέρες».

«Η κατανομή των έως τώρα σεισμών δείχνει την ύπαρξη ενός ρήγματος (με κίτρινο χρώμα) κάτω από τη Θήβα μήκους περίπου 15 km το οποίο έχει δυναμικό να δώσει μέχρι έξι Ρίχτερ. Αυτά είναι τα τελευταία πρόσφατα στοιχεία που έχουμε μετά από την ανάλυση των χιλιάδων καταγραφών στην περιοχή που καταγράψαμε με μεγάλη ακρίβεια λόγω των Σεισμολογικών Δικτύων που εγκαταστήσαμε. Ο κόσμος δεν πρέπει να τρομάξει γιατί τα χαρακτηριστικά αυτής της ακολουθίας δεν είναι προσεισμικά πρέπει όμως να κρατάμε μία σημαντική επιφύλαξη ως προς αυτό το πιθανό ρήγμα το οποίο αν δώσει κάποιο σεισμό μεγαλύτερο των 5R σίγουρα θα έχουμε σημαντικές επιπτώσεις στον οικοδομικό ιστό της πόλης» σημείωσε ο Άκης Τσελέντης

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button