

Η Χίος, το νησί του Βορείου Αιγαίου με τους υπέροχους ανθρώπους, τα «μεσαιωνικά χωριά», τη μακρά παράδοση στη ναυτιλία και το εμπόριο, κατορθώνει να προσελκύει επισκέπτες όλες τις εποχές του χρόνου.
Τώρα την Άνοιξη είναι ακόμη πιο όμορφη αφού είναι στολισμένη απο τα χρώματα της μοναδικής χλωρίδα της. Άγριες τουλίπες, αυτοφυείς ορχιδέες, σπάνια αγριολούλουδα και αρωματικά βότανα συνυπάρχουν με τα μυρωδάτα περιβόλια του Κάμπου και τις καλλιέργειες με τα μαστιχόδεντρα στο νότιο τμήμα του νησιού..• Η εξοχή της Χίου παρομοιάζεται με εκείνη της Τοσκάνης της Ιταλίας.
Είναι το 10 σε μέγεθος νησί της Μεσογείου και το νησί που έζησε ο Όμηρος και απέχει μόλις 7 χλμ από την αρχαία Ιωνία .
Η Χίος είναι πανέμορφη και αυτό το ξέρουν όλοι όσοι την αγαπούν και την έχουν επισκεφθεί.Ας δούμε όμως και κάποιες πληροφορίες που πιθανόν δεν γνωρίζετε.
Είναι το 5ο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας,και 3η σε ηλιοφάνειας
Έχει 91 παραλίες και 64 πανέμορφα χωριά
91 από τις 108 ορχιδέες της Ευρώπης φύονται στη Χίο.
Οι Άγιοι Απόστολοι στο Πυργί είναι πιστό αντίγραφο της Αγίας Ειρήνης στην Κων/πολη
Οι Λαλάδες ή τουλίπες στη Νότια Χίο στολίζουν τα χωράφια του νησιού κάθε Μάρτιο.
Ο Ρουκετοπόλεμος του Πάσχα εντυπωσιάζει το βράδι της Ανάστασης. Οι ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής στο Βροντάδο γιορτάζουν όσο πουθενά αλλού την Ανάσταση του Θεανθρώπου.
Το Πυργί είναι το μοναδικό ζωγραφιστό στην Ελλάδα.
Η Νέα Μονη μαζί με τη Μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία και τη Μονή Δαφνίου είναι οι μόνες Βυζαντινές μονές που σώζονται στην Ελλάδα σε καλή κατάσταση. Τα ψηφιδωτά της Νέας Μονής Χίου αποτελούν τη μία από τις τρεις κορυφαίες δημιουργίες των εικαστικών τεχνών στον ελλαδικό χώρο κατά τον Μεσαίωνα.Εορτάζει κατά την απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (23 Αυγούστου). Το 1990 ανακηρύχθηκε μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.Οι καλλιτέχνες που δούλεψαν εδώ ήταν Κωνσταντινουπολίτες, που ήλθαν κατευθείαν από την Πόλη και μαζί τους μετέφεραν την τεχνοτροπία τους, παρόμοια με αυτή που διακοσμούσε τα αυτοκρατορικά ανάκτορα και έχει πια χαθεί.
Οι Ηφαιστειογενείς παραλίες του Εμπορειού . Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να κολυμπήσει ή απλά να απολαύσει 3 παραλίες (Μαύρα Βόλια) που αποτελούν προϊόν ηφαιστειακής έκρηξης σε ιστορικούς χρόνους.
Ο Χριστόφορος Κολόμβος πέρασε από τη Χίο και πήρε Χιώτες ναυτικούς και χαρτογράφους για τις εξερευνήσεις του. Κατ’άλλους έχει καταγωγή από το νησί. Πολλές οικογένειες στο Πυργί φέρνουν το επίθετό του.
Πολλές μεγάλεςπροσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής των γραμμάτων και των τεχνών έχουν γεννηθεί στη Χίο :Κοραής, Ψυχάρης, Σουρής.Εμμανουήλ Ροϊδης, Μίκης Θεοδωράκης , Ανδρέας Παπανδρέου,Νίκος Γιαλούρης , Σταμάτης Κριμιζής
Οι περισσότερες εφοπλιστικές οικογένειες της Ελλάδας κατάγονται από τη Χίο (Λιβανού, Χανδρή, Λώ, Λεμού, Ανδρεάδη, Πατσού, Πατέρα, Φαφαλιού, Τσάκου, Φράγκου, Ξυλά .
ΜΑΣΤΙΧΑ
Η μαστίχα αποτελεί το προϊόν – έμβλημα της Χίου. Με το άκουσμα της λέξης μαστίχας στο μυαλό των περισσότερων κατευθείαν έρχεται η Χίος… και όχι άδικα! Η μαστίχα περιλαμβάνει ευρεία γκάμα χρήσεων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την ζαχαροπλαστική-μαγειρική μέχρι την ιατρική!!
Η Δημόσια Ιστορική Κεντρική Βιβλιοθήκη Χίου “Κοραής” στο νησί της Χίου είναι μια από τις πιο σημαντικές στην Ελλάδα (3η σε μέγεθος). Στη συλλογή της υπάρχουν περίπου 250.000 τόμοι.
Η Χίος έχει εντελώς διαφορετική αρχιτεκτονική από Βορρά προς Νότο και το μόνο μέρος της που μοιάζει αρχιτεκτονικά με τις Κυκλάδες (όλα τα κτίσματα λευκά) είναι ο παραθαλάσσιος οικισμός της Αγίας Φωτεινής ή Αγίας Φωτιάς.
Η Χίος περιστοιχίζεται από τα αδελφά νησιά Οινούσσες και Ψαρά, από όπου και κατάγονταν ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ήρωας της επανάστασης του 1821 για την ανεξαρτησία της Ελλάδας.
• Η Χίος διατηρεί ιδιαίτερους δεσμούς με τη Σύρο των Κυκλάδων και η Ερμούπολη χτίστηκε από Χίους εύπορους, ανθρώπους των γραμμάτων και εμπόρους που βρέθηκαν εκεί μετά τη σφαγή του 1822, όπου βρήκαν μία φιλόξενη δεύτερη πατρίδα.
•Άλλο όνομα της Χίου ήταν Πιτυούσα μάλλον λόγω των πολλών πεύκων που υπήρχαν ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της. Άλλο όνομά της ήταν Αριούσα από το δέντρο «αριών», το οποίο είναι ένα είδος δρυ – πρίνου. Τα άρια (δρυς) κάλυπταν ένα μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Χίου …….!!!!!!
Το νησί νησί που πέρασε τεράστιες καταστροφές, σεισμούς, γενοκτονίες για την Ελευθερία και πάντα θα αγωνίζεται για τα ιδανικά Του !
Για όλους αυτούς τους λόγους αξίζει να την επισκεφθούμε και να απολαύσουμε τις ομορφίες της .
Επιμέλεια : Enjoy Greece Magazines