Το μέγαρο Μαξίμου είναι πάντα μέσα στην επικαιρότητα .Ας δούμε όμως σε ποιόν ανήκε; Το είχε ιδιώτης ή εξ αρχής ήταν του κράτους; Ποιος σκέφτηκε ότι αυτό το κτίριο πρέπει να γίνει το γραφείο του πρωθυπουργού;
Το Μέγαρο Μαξίμου είναι ένα από τα πιο επιβλητικά και τεράστιας αξίας κτίρια στην Αθήνα, συνολικής επιφάνειας 2.000 τ.μ.
Έγινε η πρωθυπουργική έδρα το 1982, με πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Προεδρίας Μένιου Κουτσόγιωργα.
Ο πρώτος Πρωθυπουργός που εγκαταστάθηκε εκεί ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου ενώ μέχρι το 1982 το γραφείο του Πρωθυπουργού βρισκόταν μόνο μέσα στο κτίριο της Βουλής.
Όλη η ιστορία του κτιρίου
Αυτή η περιοχή, που γειτνίαζε με τα ανάκτορα, τη σημερινή Βουλή, ήταν ακατοίκητη και είχε χωράφια. Το οικόπεδο του Μεγάρου ανήκε το 1856 στους αδελφούς Άγγελο και Αργύρη Καραγιάννη.
Αυτός είναι ο εφοπλιστής Αλέξανδρος Μιχαληνός που για λογαριασμό του, το 1912 θεμελιώθηκε το κτίριο.
Το κτίριο θεμελιώθηκε το 1912 στην οδό Ηρώδου Αττικού 19 για λογαριασμό του εφοπλιστή Αλέξανδρου Μιχαληνού και χτίστηκε σε δύο φάσεις τη δεκαετία του 1910, στη συμβολή των οδών Ηρώδου Αττικού και Διοχάρους την σημερινή Γεωργίου Β΄.Σχεδιάστηκε από τον Αναστάσιο Χέλμη.
Ο Δημήτριος Ε. Μάξιμος (1873-1956) γεννήθηκε στην Πάτρα, σπούδασε νομικά και οικονομικές επιστήμες στην Αθήνα και στο Παρίσι και το 1933 εκλέγεται βουλευτής με τους «Λαϊκούς» του Παναγή Τσαλδάρη.Όταν παντρεύτηκε το 1917 την Ιρένα Μανούση, χήρα Αλεξάνδρου Μιχαληνού, ξεκινήσαν από το 1912 να χτίζουν το «σπίτι των ονείρων τους».
Η οικία Μαξίμου στέγασε για πέντε χρόνια την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών κατά την περίοδο 1922-1927, όταν ο Δημήτρης Μάξιμος και η Ιρένα Μανούση ακολουθήσαν στην εξορία τον βασιλιά Κωνσταντίνο και τη βασίλισσα Σοφία .
Ηταν ονομαστός και ο κήπος , όπως και η εσωτερική διακόσμηση με εξαιρετική πολυτέλεια. Ηδη από το 1930 υπήρχε δεύτερο ψυγείο που έκανε μόνο παγάκια. Ο Μάξιμος ακολούθησε πορεία στην πολιτική έως το 1947, αλλά παραιτήθηκε οριστικά λίγους μήνες αφότου ορκίστηκε εξωκοινοβουλευτικός πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνασπισμού.
Το κτίριο χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της κατοχής από τις γερμανικές αρχές ως οικία του Γερμανού ναυάρχου των δυνάμεων του Αιγαίου στρατάρχη Βίλχελμ Λιστ (1880-1971), που το 1947 καταδικάστηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Λέγεται πως είχε εκτιμήσει το γεμάτο έργα τέχνης σπίτι του Μαξίμου.
Μετά την απελευθέρωση έμεινε για ένα διάστημα ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα. Ο Δημήτρης Μάξιμος, που ήταν μεγάλος τραπεζίτης, διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας σε πολυκομματική κυβέρνηση συνασπισμού από τον Ιανουάριο του 1947 ως τον Αύγουστο του ίδιου έτους, υπήρξε δε ιδιαίτερα φιλότεχνος και για αυτό τον λόγο τους τοίχους του αρχοντικού του κοσμούσαν περίφημοι ζωγραφικοί πίνακες.
Αυτός είναι ο Δημήτρης Μάξιμος που παντρεύτηκε την χήρα του Αλέξανδρου Μιχαληνού.
ΤΟ ΟΝΟΜΑ
Το 1952 το ελληνικό Δημόσιο αγόρασε το μέγαρο από τον Μάξιμο στην τιμή των 5,5 δις. δραχμών. Κυβερνητική επιτροπή είχε εκτιμήσει την αξία του μεγάρου στα έντεκα δισεκατομμύρια, αλλά ο ιδιοκτήτης του όχι μόνο δέχτηκε να το παραχωρήσει με τα μισά χρήματα, αλλά προσέφερε και την επίπλωση της οικίας του μαζί με τους πίνακες που βρίσκονταν σε αυτήν. Η κυβέρνηση, για να τον τιμήσει για την προσφορά του Δημητρίου Μάξιμου, δήλωσε μέσω του προέδρου της ότι το κτίριο θα διατηρήσει το αρχικό του όνομα, δηλαδή Μέγαρο Μαξίμου.
Οι εύζωνες, δεν βρίσκονται καθημερινά στο μέγαρο παρά μόνο σε επίσημες τελετές και η παρουσία τους εντυπωσιάζει πάντοτε τους επίσημους προσκεκλημένους της χώρας μας.
Το 1982 παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Προεδρίας της Κυβερνήσεως, με σκοπό, την στέγαση του γραφείου του εκάστοτε πρωθυπουργού.
Το Μέγαρο Μαξίμου χρησιμοποίησαν ως γραφείο 14 πρωθυπουργοί. Πρώτος ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, μετά οι μεταβατικοί, υπηρεσιακοί και οικουμενικοί πρωθυπουργοί Τζαννής Τζαννετάκης, Δημήτριος Γρίβας και Ξενοφών Ζολώτας και μετά οι κοινοβουλευτικοί Κων. Μητσοτάκης, πάλι Ανδρέας Παπανδρέου, Κων. Σημίτης, Κων. Καραμανλής Γιωργάκης Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος, Παναγιώτης Πικραμένος, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Αλέξης Τσίπρας και σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Απο την μπροστινή είσοδο της Ηρώδου Αττικού (που όλοι αναγνωρίζουμε από τα αμέτρητα τηλεοπτικά πλάνα) εισέρχονται αποκλειστικά οι επίσημοι προσκεκλημένοι και οι υπουργοί. Κανείς άλλος. Οι υπουργοί, μάλιστα, με μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με τους προκατόχους τους, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να πραγματοποιεί εδώ τα υπουργικά συμβούλια (αντί για τη Βουλή).
Η αίθουσα «Δημήτρης Στεφάνου» καταλαμβάνει το ένα από τα δύο σαλόνια του παλιού μεγάρου. Απέναντι βρίσκεται το γραφείο του πρωθυπουργού, αν και την παράσταση κλέβει το κεντρικό χώλ πλακοστρωμένο με μάρμαρα, που οριοθετείται από τέσσερις –επίσης μαρμάρινους– ιωνικούς κίονες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, περνάει σημαντικό μέρος της ημέρας του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η ανακαίνιση του Μεγάρου Μαξίμου το 2021 και συγκεκριμένα τριών εκ των δωματίων του πρωθυπουργικού γραφείου έγιναν με την επίβλεψη της Μαρέβας Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκηη οποία είχε πει : «ο χώρος δεν είχε ξαναβαφτεί από το 2004, λίγο πριν από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα ενώ λίγα χρόνια αργότερα, η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με μια κρίση χρέους που οδήγησε σε μέτρα λιτότητα»
Το Μέγαρο Μαξίμου ανακαινίστηκε ενώ τα έργα τέχνης που παρουσιάζονται στους χώρους είναι Ελλήνων καλλιτεχνών . Η επιλογή τους πραγματοποιήθηκε με δανεισμό από εθνικές συλλογές, συλλογές μουσείων και συλλογές καλλιτεχνών.
👉ακολουθήστε την σελίδα μας στο facebook https://www.facebook.com/enjoynews.gr/