Πως γίνεται με 1.300 κρούσματα να “κλείνουμε” και με 3.000 χαλαρώνουμε τα μέτρα;”

“Παρά την αναμφισβήτητη ψυχολογική κόπωση αλλά και μιας αμείλικτης οικονομικής πραγματικότητας που διαμορφώνεται στη χώρα μετά από σχεδόν 5 μήνες lockdown ,ο απλός πολίτης είναι αδύνατον να καταλάβει την λογική του : «με 1.300 κρούσματα να “κλείνουμε” και με 3.000 χαλαρώνουμε τα μέτρα».
Το lockdown που κάποτε μείωνε μέσα σε 15 ημέρες τα νούμερα της πανδημίας, σήμερα τα εκτοξεύει.
Η πανδημία του κορονοϊού που σαρώνει ολόκληρο τον πλανήτη έχει προκαλέσει σειρά αρνητικών συναισθημάτων σε εκατομμύρια ανθρώπους . Στρες, φόβο και αβεβαιότητα νιώθουν και πολλοί Έλληνες λόγω του κορονοϊού, πολλοί εκ των οποίων παθαίνουν κρίσεις πανικού.
Με την παραδοχή ότι το μοντέλο του lockdown που ακολουθείται δεν είναι πλέον βιώσιμο, η κυβέρνηση αναζητά νέους τρόπους εκτόνωσης του ψυχολογικού αδιεξόδου και της αντιδραστικότητας των πολιτών στα μέτρα, δίνοντας το “πράσινο φως” για ελεγχόμενο και περιορισμένο άνοιγμα δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους, χωρίς άρση του lockdown.
Είναι δεδομένο ότι οι άνθρωποι κοινωνικοποιούνται μέσα στα σπίτια, με τις επισκέψεις να δίνουν και να παίρνουν σε κλειστούς χώρους, χωρίς να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και αποστασιοποίησης.
Σήμερα συγκεκριμένη ατζέντα που έχει ορίσει η κυβέρνηση, καλούνται να συνεδριάσουν οι ειδικοί επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Θα γνωμοδοτήσουν με επιστημονικά και τεκμηριωμένα κριτήρια, ποια από τα μέτρα που προτείνει το Μαξίμου για τη διαχείριση της κόπωσης των πολιτών και του οικονομικού αδιέξοδο από το παρατεταμένο lockdown, είναι εφαρμόσιμα.
Κυρίως, όμως, να προτείνουν τρόπους ελεγχόμενης αποκλιμάκωσης, με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.