Ελλάδα

Πλήρως εμβολιασμένοι-Ποια προνόμια έχουν απο σήμερα

Πλήρως  εμβολιασμένοι πολίτες είναι  όσοι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις (εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων και όχι μονοδοσικό εμβόλιο) και έχουν παρέλθει τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά τη λήψη της τελευταίας δόσης του σκευάσματος. Τότε κρίνουν οι επιστήμονες ότι έχει ολοκληρωθεί πλήρως η ανάπτυξη αντισωμάτων κατά του κορονοϊού στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν τα εξής:

Απαλλαγή των πλήρως εμβολιασμένων εργαζόμενων από τα self test

Οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες, απαλλάσσονται πλήρως από την υποχρέωση της διενέργειας self test στον χώρο εργασίας τους. Το ίδιο ισχύει και για τους αθλούμενους σε γυμναστήρια.

Το μέτρο θα αρχίσει να ισχύει από την ερχόμενη Δευτέρα (28/6).

Απαλλαγή των εμβολιασμένων από τη διενέργεια τεστ πριν από ταξίδι

Για τη μετακίνηση στα νησιά υπάρχει η δυνατότητα χρήσης της βεβαίωσης εμβολιασμού, χωρίς τη διενέργεια μοριακού, rapid ή self-test.

Όποιος έχει βεβαίωση εμβολιασμού απλώς συμπληρώνει τη σχετική βεβαίωση στην πλατφόρμα του υπουργείου Ναυτιλίας.

  • Έχουν δυνατότητα να μη φορούν μάσκα σε κλειστές συγκεντρώσεις με άλλους πλήρως εμβολιασμένους, ακόμη και σε κλειστούς χώρους.
  • Δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ (μοριακό PCR, rapid test) εάν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊο.

Θα υπάρχουν περισσότερες «ελευθερίες» για τους πλήρως εμβολιασμένους σύντομα.

Με γρήγορους  ρυθμούς οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων καταρτίζουν τον κατάλογο των  “προνομίων” που πολύ σύντομα θα μπορούν να έχουν οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες.

Στόχος όλων αυτών  είναι να δοθούν κίνητρα στους ανεμβολίαστους πολίτες να κάνουν το βήμα του εμβολιασμού, ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία του πληθυσμού της χώρας μέσα στο καλοκαίρι.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button