ΕπενδύσειςΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Πέντε μεγάλα έργα ξεκινούν ή ολοκληρώνονται το επόμενο διάστημα και αλλάζουν την Αθήνα

Η Αθήνα και πιο σωστά η Αττική αλλάζει με κατασκευαστικά έργα, αξιοποιήσεις εκτάσεων, κτιρίων και περιοχών, σημαντικές παρεμβάσεις και αστικές αναπλάσεις .

Έργα που τα περιμέναμε χρόνια  ,κτίρια σε πλήρη εγκατάλειψη πέρνουν και πάλι ζωή και αναμένεται να δώσουν νέα πνοή στην πρωτεύουσα.

Η υποθαλάσσια ζεύξη Περάματος -Σαλαμίνας

Μια οδική σήραγγα μήκους 1 χλμ., από το Πέραμα μέχρι το νησί του Αγίου Γεωργίου, καθώς και το οδικό τμήμα από το νησί του Αγίου Γεωργίου μέχρι το νησί της Σαλαμίνας θα προσφέρει μόνιμη οδική ζεύξη της Σαλαμίνας με το πολεοδομικό συγκρότημα της Αττικής με οδό ταχείας κυκλοφορίας, διευκολύνοντας την κυκλοφορία και μειώνοντας τους χρόνους μετάβασης και επιστροφής στο νησί.

Το έργο αφορά το οδικό τμήμα σύνδεσης του Α/Κ Περάματος με τη λεωφόρο Σχιστού, μήκους περίπου 4,5 χλμ. με 1,7 χλμ. σήραγγα, ώστε να παρακάμπτεται ο δήμος Περάματος και την  υποθαλάσσια ζεύξη, με οδική σήραγγα μήκους 1 χλμ.

 Το έργο θα έχει διάρκεια κατασκευής πέντε χρόνια, θα κατασκευαστεί μέσω σύμβασης παραχώρησης και έχει προϋπολογισμό 350 εκατομμύρια ευρώ.


Εμπορικό Κατάστημα/Hellinikon Sales Cente

Το Κτίριο Πολλαπλών Χρήσεων με Εμπορικό Κατάστημα/Hellinikon Sales Center θα αποτελέσει το πρώτο κτίριο που υλοποιείται στο πλαίσιο της Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.

 Η αρχιτεκτονική μελέτη του έργου προβλέπει την ανέγερση νέου κτιρίου πολλαπλών χρήσεων  με εμπορικό κατάστημα, χώρους συνάθροισης κοινού, αίθουσες συνεδριάσεων και διαλέξεων και θα αποτελεί τμήμα του παραλιακού μετώπου στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

 

Ο «Πύργος του Πειραιά»

Σαράντα πέντε και πλέον χρόνια μετά την κατασκευή του αποκτά ξανά ζωή, καθώς αναμένεται να ανακαινιστεί ριζικά και να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κτίριο με γραφεία και καταστήματα.

Ένα ακίνητο με μακρόχρονη ιστορία, ιδιοκτησίας του δήμου Πειραιά, ο γνωστός σε όλους ως Πύργος του Πειραιά, εδώ και δεκαετίες παραμένει ανεκμετάλλευτος.

Τον Ιούλιο του 2020, σε συνέχεια της διαγωνιστικής διαδικασίας που προκήρυξε ο δήμος Πειραιά, υπογράφτηκε  σύμβαση παραχώρησης για την αξιοποίηση, εκμετάλλευση και συντήρηση του Πύργου για ενενήντα εννιά χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, το αντικείμενο του έργου αφορά την αποπεράτωση, ανακαίνιση, συντήρηση, αξιοποίηση, εκμετάλλευση και διαχείριση του κτιρίου. Σχετικά με τη χρήση του κτιρίου, προβλέπεται να δημιουργηθούν καταστήματα, χώροι γραφείων, εστιατόριο και υπαίθριοι χώροι εστίασης. Η σχεδίαση όλων των διαφορετικών χρήσεων θα έχουν βασικό γνώμονα τη λειτουργικότητα, την ευελιξία και τη δημιουργία ευχάριστου και σύγχρονου εσωτερικού περιβάλλοντος για τους χρήστες.

Το κτίριο θα περιέχει φύτευση επιφάνειας 1.000 τετραγωνικών μέτρων, η οποία θα αρδεύεται 100% μέσω ενός έξυπνου συστήματος συλλογής και εκμετάλλευσης ομβρίων υδάτων.

 


Μικρολίμανο

Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Μικρολίμανου, προχωράει παρά τις όποιες καθυστερήσεις, λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων και των διαδικασιών που διέπουν τα δημόσια έργα.

 Με την ολοκλήρωση της ανάπλασης αναβαθμίζεται πλήρως και αλλάζει προς το καλύτερο η λειτουργία μίας από τις πιο όμορφες περιοχές όχι μόνο του Πειραιά αλλά και όλης της Αττικής.

Ήδη έχουν κατεδαφιστεί και οι είκοσι οκτώ αυθαίρετες κατασκευές των καταστημάτων του Μικρολίμανου σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου.

 Η ανάπλαση στο Μικρολίμανο προβλέπει ελεύθερο χώρο περιπάτου για τους επισκέπτες, μετακίνηση των τραπεζοκαθισμάτων σε νέο, οριοθετημένο σημείο του κοινόχρηστου χώρου, δρόμο ήπιας κυκλοφορίας 3,5 μέτρων, όπου θα απαγορεύεται η στάθμευση, ανακατασκευές των πεζοδρομίων και των πλακοστρώσεων, όπως και ασφαλτικά έργα και καθορισμό νέων χώρων στάθμευσης για δημότες και επισκέπτες. Προβλέπει, επίσης, αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων .

Η ολοκλήρωση του έργου υπολογίζεται στα τέλη του καλοκαιριού, ενώ στόχος είναι να λειτουργήσουν τα καταστήματα τον Ιούνιο. Το έργο θα κοστίσει περίπου 3.500.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από την περιφέρεια Αττικής, συν μια μικρή χρηματοδότηση της τάξεως των 250.000 ευρώ από ίδιους πόρους του δήμου.

 

Η ανάπλασης της παλιάς βιομηχανικής μονάδας ΧΡΩΠΕΙ και η δημιουργία πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Ελλάδα.

 Στην τελική ευθεία έχει μπει το έργο της δρομολόγησης της ανάπλασης της παλιάς βιομηχανικής μονάδας ΧΡΩΠΕΙ με σκοπό τη συγκρότηση της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Ελλάδα. Συνολικά, η επένδυση υπολογίζεται να αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ.

Η επιλογή του παλαιού εργοστασίου της ΧΡΩΠΕΙ, έκτασης 17.893 τ.μ., στην Πειραιώς έχει συμβολική αξία, αφού ο συγκεκριμένος χώρος είχε σημαντική ιστορία στην καινοτομία τον περασμένο αιώνα και παρέμενε ανεκμετάλλευτος για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Το σημείο συνδέει την Αθήνα με τον Πειραιά και έχει εύκολη συγκοινωνιακή πρόσβαση. Η αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου αναμένεται να βοηθήσει στην αστική ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής.

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button