Ελλάδα

Το έθιμο των Αναπαραστάσεων της Μ. Παρασκευής στην Μάρπησσα  της Πάρου

Είναι ένα έθιμο το οποίο ξεκίνησε το 1922 .

Το έθιμο αυτό εμπνεύστηκε και το πρώτον πραγματοποίησε υπό μορφή σχολικής εκδήλωσης κατά την Περιφορά του Επιταφίου του έτους 1922 στο «Κάτω Σχολειό» (το κτήριο σήμερα στεγάζει το Μουσείο Περαντινού), η νεοδιορισμένη Δασκάλα του Σχολείου της Μάρπησσας Βασιλεία Καφούρου – Ασωνίτη.

Η Δασκάλα ήταν  η πρώτη γυναίκα Δασκάλα στο Σχολείο στο οποίο διορίστηκε το 1920, μόλις δηλαδή αποφοίτησε από την τότε Παιδαγωγική Ακαδημία, παρέμεινε δε στο ίδιο Σχολείο καθ’ όλη την διδασκαλική της θητεία των 31 ετών από όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 1951. Μια δασκάλα πολύ μπροστά για την εποχή της ήταν η εμπνεύστρια πάρα πολλών εκδηλώσεων με αναπαραστάσεις, σκετς κ.λ.π

Αργότερα  η μικρή κοινωνία της Μάρπησσας αγκάλιασε το έθιμο αυτό, το οποίο έκτοτε ανελλιπώς διαδραματίζεται, εκτός των χρόνων της Γερμανικής Κατοχής.

Οι Μαρπησσαίοι όλων των γενεών του 20ου αιώνα έως και σήμερα είναι συναισθηματικά δεμένοι με το έθιμό τους αυτό. Όλες οι γενιές των Μαρπησσαίων έχουν λάβει μέρος στις Αναπαραστάσεις είτε υποδυόμενοι ρόλους, είτε ως υπεύθυνοι παραστάσεων. Πάντα δε με το ανάλογο Θρησκευτικό δέος, σεβασμό και την σεμνότητα που αρμόζει στο γεγονός.

Εδώ και χρόνια το  έθιμο αυτό λαμβάνει χώρα και στα γειτονικά χωριά της Μάρπησσας, Πρόδρομο και Μάρμαρα αλλά και αργότερα στα χωριά Λεύκες και Άσπρο Χωριό.

Η Μεγάλη Παρασκευή για τη Μάρπησσα είναι μια μοναδική ημέρα του χρόνου. Το μεσημέρι στην εκκλησιά μετά την αποκαθήλωση δίνονται τα ¨Μεράσματα¨ (κέρασμα νηστίσιμο) για να συγχωρεθούν οι ψυχές.

Η αποκαθήλωση στον Άγιο Γεώργιο της Λαγκάδας γίνεται πάνω στα βράχια του βουνού (φυσικό τοπίο παρόμοιο του Γολγοθά) ανάμεσα σε μυρωδιές και χρώματα.

 

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής αξίζει κανείς να ζήσει τις αναπαραστάσεις των παθών του Κυρίου..

Κατά την περιφορά του Επιταφίου περιμετρικά του χωριού και σε επιλεγμένες θέσεις βιώνει κανείς:

Την Ανάσταση του Λαζάρου

Την Είσοδο του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα

Την Μετάνοια της Μαγδαληνής

Το Μυστικό Δείπνο

Τον Πόντιο Πιλάτο

Την Προσευχή στο Όρος των ελαιών

Τον Απαγχονισμό του Ιούδα

Την Ανάβαση στο Γολγοθά

Το πριν Αλέκτωρ Λαλήσει

Την Σταύρωση

Την Αποκαθήλωση

Τον Επιτάφιο θρήνο

Στις αναπαραστάσεις παίρνουν μέρος 200 άτομα όλων των ηλικιών. Ευλογημένος επίσης αισθάνεται όποιος ακολουθήσει τον Επιτάφιο, σηκώνοντας τον Τίμιο Σταυρό και βιώνοντας το μοναδικό αυτό έθιμο (στο χωριό που το γέννησε) μέσα στην ανοιξιάτικη φύση στις μυρωδιές της ρίγανης, της φασκομηλιάς και υπό τους κατανυκτικούς ψαλμούς των εγκωμίων της χορωδίας που τον συνοδεύει.

Η Ανάσταση γιορτάζεται με πλήθος πυροτεχνημάτων δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα. Οι εκδηλώσεις , ολοκληρώνονται με την γιορτή της Αγάπης που πραγματοποιείται την ημέρα του Πάσχα στον χώρο του γηπέδου της Μάρπησσας με τον παραδοσιακό οβελία και νησιώτικο γλέντι φυσικά κορονοϊού επιτρέποντος .

Να δοκιμάσετε… κατσίκι γεμιστό με μάραθο, άνηθο ρύζι, για την Κυριακή του Πάσχα και όχι μόνο!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button