ΑΠΟΨΕΙΣΈθιμα

Πάρος επετειακή λαμπαδηφορία στη μνήμη της ηρωίδας Μαντώς Μαυρογένους

Σε μια άκρως κατανυκτική ατμόσφαιρα, με σύμμαχο τον γλυκό καιρό, το βράδυ της 25ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην Παροικία αναβίωση του εθίμου της λαμπαδηφορίας στη μνήμη της παριανής αγωνίστριας της Εθνεγερσίας Μαντώς Μαυρογένους.

Εκατοντάδες κόσμου, μικροί και μεγάλοι, με αναμμένες δάδες, λαμπάδες και φαναράκια στα χέρια, περιδιάβηκαν τα γραφικά σοκάκια της Παροικίας σε κλίμα περισυλλογής και συγκίνησης, τραγουδώντας επετειακούς σκοπούς και τραγούδια.

O δήμαρχος της Πάρου κ Μάρκος Κωβαίος

Το έθιμο, οι απαρχές του οποίου ανάγονται στα χρόνια του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα του 1821, έχει συμβολικό χαρακτήρα μεταδίδοντας το νόημα της νίκης του φωτός της λευτεριάς και της ανάστασης του Γένους έναντι του σκότους της σκλαβιάς. Στους χρόνους πριν την Επανάσταση ωστόσο, αποτελούσε μυστικό κώδικα επικοινωνίας και εμψύχωσης μεταξύ των υπόδουλων Ελλήνων ότι το φως της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας του έθνους πλησιάζει.

Μετά την λαμπαδηφορία, ο κόσμος που συμμετείχε, κατέληξε στο 1οΔημοτικό Σχολείο Πάρου όπου προσφέρθηκαν παραδοσιακά κεράσματα.

Πηγή:parianostypos.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button