ΑΠΟΨΕΙΣΚόσμος

Ozempic για απώλεια βάρους: Ειδικοί απαντούν σε ερωτήσεις για το νέο τρεντ 

Ποιοι δεν πρέπει να το παίρνουν και πόσο ασφαλές είναι.

Τον τελευταίο καιρό αρκετές διασημότητες στο Χόλιγουντ παίρνουν το Ozempic, ένα φάρμακο που δίνεται στους διαβητικούς, αλλά όπως περιγράφουν όσοι το παίρνουν, βοηθάει και στην απώλεια κιλών. Όπως αναφέρει το Healthline το συγκεκριμένο φάρμακο δεν έχει εγκριθεί από τον FDA για την απώλεια βάρους και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους το λαμβάνουν για να αδυνατίσουν.

Όλοι μιλούν γι’ αυτό το φάρμακο .Το Ozempic είναι ένα εβδομαδιαίο ενέσιμο φάρμακο για άτομα με διαβήτη τύπου 2. Η αρχική του έγκριση από τον FDA αφορούσε δόσεις των 0,5 mg ή 1 mg και το 2022 ο FDA ενέκρινε υψηλότερη δόση των 2 mg. «Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα βοηθώντας το πάγκρεας να παράγει ινσουλίνη»,

«Το Ozempic είναι εγκεκριμένο μόνο για τον διαβήτη» λέει ο Dr Charlie Seltzer. Αλλά εδώ είναι που δημιουργείται σύγχυση. «Το δραστικό συστατικό, η σεμαγλουτίδη, έχει εγκριθεί για την απώλεια βάρους με την εμπορική ονομασία Wegovy» λέει ο Seltzer. O Έλον Μασκ έγραψε στο Twitter ότι το Wegovy τον βοήθησε να χάσει βάρος.

Η διαφορά του Ozempic και του Wegovy

Τόσο το Ozempic όσο και το Wegovy είναι εμπορικές ονομασίες για τη σεμαγλουτίδη. Όμως τα δύο αυτά φάρμακα δεν είναι ίδια.

«Το Wegovy είναι εγκεκριμένο από τον FDA για τη θεραπεία της παχυσαρκίας με  υψηλότερη δόση σεμαγλουτίδης (2,4 mg), από το Ozempic και αναπτύχθηκε ειδικά για τη θεραπεία της παχυσαρκίας».

Όπως αναφέρει μια μελέτη που έγινε όσοι έλαβαν το φάρμακο και έκαναν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους έχασαν σχεδόν 15% του σωματικού τους βάρους, κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με το 3% στην ομάδα του placebo.
Άρα είναι σίγουρο πως η σεμαγλουτίδη  στην  δόση των 2,4 mg- μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

«Το Ozempic προκαλεί… καταστολή της όρεξης και αυξάνει τον χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να βγει από το στομάχι, οδηγώντας σε αίσθημα πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεν κάνει τίποτα μαγικό στο μεταβολισμό» λέει ο Seltzer.

Οι φυσιολογικού βάρους ασθενείς χωρίς διαβήτη μπορεί να χάσουν βάρος αν πάρουν GLP-1, αλλά οι κίνδυνοι του φαρμάκου υπερτερούν του οφέλους της απώλειας. Τα GLP-1 δεν έχουν μελετηθεί σε αυτόν τον πληθυσμό και πιθανότατα θα δούμε περισσότερες παρενέργειες με την ακατάλληλη χρήση» επισημαίνει η Kumar.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να χάσετε βάρος με τη σεμαγλουτίδη; Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί η απάντηση σε αυτό το ερώτημα διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Γενικά, χρειάζονται μερικές εβδομάδες για να αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα της απώλειας βάρους από το Ozempic και αυτό οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι ξεκινούν με μια δόση 0,25 mg την εβδομάδα και αυξάνουν κάθε τέσσερις εβδομάδες, με μέγιστο τα 2,4 mg.

«Η δόση αυξάνεται σταδιακά κάθε τέσσερις εβδομάδες για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών», λέει ο Seltzer. «Μόλις επιτευχθεί η δόση που καταστέλλει την όρεξη η απώλεια βάρους συμβαίνει γρήγορα» προσθέτει.

Είναι το Ozempic ασφαλές;

Το Ozempic θεωρείται γενικά ασφαλές σε δόσεις έως 2 mg για ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, αλλά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν πρέπει να το λαμβάνουν. «Θα πρέπει να αποφεύγεται σε άτομα με ιστορικό παγκρεατίτιδας, καρκίνο του θυρεοειδούς» λέει ο Seltzer επισημαίνοντας ότι ο γιατρός είναι αυτός που θα καθορίσει αν είστε καλός υποψήφιος για να το πάρετε. Ορισμένοι έχουν παρενέργειες όπως:

  • Ναυτία
  • Δυσκοιλιότητα
  • Ζαλάδες
  • Μειωμένη όρεξη
  • Διάρροια

Επανέρχεται το βάρος που χάθηκε;

Μια δοκιμή που έγινε το 2022 σε σχεδόν 2.000 άτομα έδειξε ότι τα άτομα που σταμάτησαν να λαμβάνουν δόσεις σεμαγλουτίδης των 2,4 mg επανέκτησαν τα δύο τρίτα του βάρους που είχαν χάσει ένα χρόνο μετά τη διακοπή. «Μόλις το φάρμακο σταματήσει ή χάσει την αποτελεσματικότητά του, τα ίδια ζητήματα που έβαλαν τους ανθρώπους σε μπελάδες εξαρχής θα εξακολουθούν να υπάρχουν και το βάρος θα επανέλθει αμέσως», λέει ο Seltzer.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button