ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οκτώ βιβλιοθήκες «θησαυροί» του πλανήτη

Βιβλιοθήκη σύμφωνα με τους Έλληνες οι οποίοι εφηύραν τον όρο, είναι η αποθήκη βιβλίων.Αν σας αρέσουν τα βιβλία, τα ταξίδια και οι βιβλιοθήκες, και βρεθείτε σε κάποια από τις παρακάτω χώρες, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε  αυτές τις υπέροχες  βιβλιοθήκες .

Κλασικές βιβλιοθήκες που θα σου εξάψουν το ενδιαφέρον και την φαντασία.Εκεί μέσα σε υπέροχους χώρους θα ανακαλύψεις την ομορφιά των βιβλίων, την μυρωδιά τους και την ιστορία που το καθένα θα κουβαλάει για πάντα στις σελίδες του.

Η βιβλιοθήκη της μονής του Σαιντ Γκάλεν, Ελβετία

Στην βιβλιοθήκη αυτής της  υπέροχης  μονής  1200 χρόνων, σε μπαρόκ στιλ θα βρεις εικονογραφημένα χειρόγραφα του 9ου αιώνα, αλλά και το παλαιότερο γνωστό αρχιτεκτονικό πλάνο, το οποίο είναι σχεδιασμένο επάνω σε μία περγαμηνή.

Βιβλιοθήκη Bodleian του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ηνωμένο Βασίλειο

Η βιβλιοθήκη Bodleian, είναι η βασική βιβλιοθήκη για έρευνα στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Σε αυτήν, υπάρχουν 12 εκατομμύρια συγγραφικά έργα. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται το χειρόγραφο Vernon, το πρώτο βιβλίο μεγάλου μεγέθους του Σαίξπηρ, αλλά και το πρώτο εκτυπωμένο βιβλίο στην αραβική διάλεκτο.

Βιβλιοθήκη του Βατικανού, Ρώμη

Η καλυμμένη από μελάνι υπογραφή της δίκης του Γαλιλαίου (1633), τα γράμματα του Αγίου Πέτρου γραμμένα σε παπύρους και η παλαιότερη -γνωστή- έκδοση της Βίβλου, βρίσκονται παραχωμένα στην βιβλιοθήκη του Βατικανού στη Ρώμη. Οι… εξωσχολικοί, πρέπει να κανονίσουν μία ξενάγηση αν θέλουν να την επισκεφτούν σε κάποιο ταξίδι τους.

Βιβλιοθήκη Klementinum στην Τσεχία

H Μπαρόκ, πανέμορφη αυτή βιβλιοθήκη χτίστηκε το 1622 από Ιησουίτες. Λέγεται όταν ξεκίνησε το χτίσιμο της δεν είχαν στην κατοχή τους παρά μόνο ένα βιβλίο, ενώ όταν ολοκληρώθηκε τα βιβλία είχαν φτάσει να είναι 20.000.

Βασιλικό Πορτογαλικό Αναγνωστήριο στο Ρίο Ντε Τζανέιρο 

Εκεί θα βρει κανείς την μεγαλύτερη συλλογή Πορτογαλικών βιβλίων εκτός της χώρας. Ιδρύθηκε από 43 Πορτογάλους μετανάστες και πολιτικούς πρόσφυγες, προκειμένου να προωθήσουν την κουλτούρα τους στη χώρα της Βραζιλίας.

H Βιβλιοθήκη του Trinity College στο Δουβλίνο

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Δουβλίνου,μια τεράστια, ιστορικής αξίας βιβλιοθήκη. Μέσα στα 200.000 που θα βρει κανείς εκεί, κατέχει επίσης και το περίφημο βιβλίο “Book of Kells”, το οποίο γράφτηκε από μοναχούς πάνω από 1.200 χρόνια πριν και είναι σήμερα ένα από τα πιο γνωστά και πολύτιμα χειρόγραφα που υπάρχουν

Βιβλιοθήκη George Peabody στην Βαλτιμόρη 
 H βιβλιοθήκη αποτελείται από 5 ορόφους, και είναι τόσο εντυπωσιακή που φιλοξενεί ακόμα και γάμους. Ιδρύθηκε από τον Αμερικανό πλούσιο φιλάνθρωπο George Peaboy.

Βιβλιοθήκη του Αβαείου Kremsmünster,Αυστρία

Το Αβαείο Kremsmünster ιδρύθηκε το 777 μ.Χ. Εκτός από μία επιδρομή τον 10ο αι και μετά τις επισκευές που έγιναν σε αυτήν, γλίτωσε την όποια άλλη καταστροφή ή εκμετάλλευση, παρόλο που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου σαν φρούριο. Όπως κι άλλες βιβλιοθήκες, ανοικοδομήθηκε τον 17ο αι με πληθωρικές διακοσμήσεις σε στυλ μπαρόκ, το οποίο ήταν πολύ διαδεδομένο εκείνη την εποχή.

👉ακολουθήστε την σελίδα μας στο facebook https://www.facebook.com/enjoynews.gr/

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button