Magazino

Οι «Γοργόνες» της Ελλάδας….είναι υπέροχες!

Οι Γοργόνες έχουν μακρά ιστορία στην Ελλάδα. Οι Σειρήνες και οι Νηρηίδες είναι γνωστές απο την Ελληνική Μυθολογία. Οι Νηρηίδες ήταν θαλάσσιες νύμφες ή γοργόνες και ήταν κόρες του Νηρέα.

Ελληνική λαογραφία

Στην Ελληνική λαογραφία η γοργόνα είναι θαλάσσιος αρπάζει από τα πλοία τους ναύτες και μετά τα βυθίζει, υπεύθυνη για τους ανεμοστρόβιλους στη θάλασσα. Ήταν αδελφή του Μέγα-Αλέξανδρου .

Όταν συναντήσει στον δρόμο της κάποιο πλοιο το πιάνει από την πλώρη και ρωτάει : Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;” , αν οι ναύτες απαντήσουν ότι ζει τους αφήνει να φύγουν τραγουδώντας με την λύρατης. Αν οι ναύτες όμως απαντήσουν ότι ο Βασιλιάς Αλέξανδρος πέθανε και δεν ζει πια, πετάει το καράβι ψηλά και πέφτοντας στο νερό βυθίζεται παίρνοντας μαζί του και τους ναύτες. Έπειτα η γοργόνα το μετανιώνει για τις ζωές των ναυτών που αφαίρεσε, κλαίει και μοιρολογεί, από τα κλάματα σηκώνεται τρικυμία.

Η Ελλάδα μια χώρα με μεγάλη ναυτική παράδοση δεν θα μπορούσε παρά να μην «τιμήσει» τις θαλασσινές νεράιδες. Υπέροχα αγάλματα που τιμούν τις θρυλικές γοργόνες κοσμούν πολλά Ελληνικά νησιά.

Γοργόνα Εγνούσας -ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ

Γοργόνα της Αιγνούσσας ή Οινουσιώτισσα. Στην είσοδο του λιμανιού μια χάλκινη γοργόνα με στέμμα και ιστιοφόρο στο αριστερό χέρι υποδέχεται τους επισκέπτες.Το γλυπτό φιλοτέχνησε η γλύπτρια Μαρία Παπακωνσταντίνου για να καλωσορίσει με αυτό τον τρόπο τους επισκέπτες του νησιού.

 

Σπέτσες -Άγαλμα Γοργόνας από τη Ναταλία Μελά

Στις Σπετσες  υπάρχουν μια σειρά από γλυπτά που έχει φιλοτεχνήσει η διάσημη γλύπτρια Ναταλία Μελά. Ένα από αυτά είναι το μεταλλικό άγαλμα της γοργόνας.Το Άγαλμα της Γοργόνας βρίσκεται στην άκρη του Παλιού Λιμανιού, κάτω από την εκκλησία της Αρμάτας .

Σύρος  «Παναγία Γοργόνα»

Στο νησί της Σύρου, υπάρχει ένα συντριβάνι που απεικονίζει μια γοργόνα και έναν ψαρά. Η γοργόνα είναι η «Παναγία η Γοργόνα» προστάτιδα των ψαράδων.   Το γλυπτό αποτελεί φόρο τιμής στους ψαράδες που χάθηκαν στη θάλασσα.

Πόρος  -Γοργόνα

Ένα άγαλμα ξεχωριστής ομορφιάς τοποθετημένο σε συντριβάνι ομορφαίνει την πόλη του Πόρου ,και συγκεκριμένα την  προκυμαία του λιμανιού .Το άγαλμα της γοργόνας βρίσκεται και αυτό μέσα σε ένα σιντριβάνι.

Η γοργόνα της Καλύμνου

Το εμβληματικό χάλκινο άγαλμα της γοργόνας της Καλύμνου ,έργο της Καλυμνιάς γλύπτριας Ειρήνης Κοκκίνου, που  βρισκόταν τοποθετημένο πάνω στα βράχια, στην είσοδο του  λιμανιού της Καλύμνου, να “χαιρετά με το χέρι της σηκωμένο”  τους ταξιδιώτες που πηγαινοερχόντουσαν, απομακρύνθηκε από τη θέση του πέρυσι και τοποθετηθήκε σε πιο κεντρικό σημείο  της πολης.


Η «πρών» γοργόνα στις Καβουρότρυπες Χαλκιδικής

Μια υπέροχη γοργόνα που κοιμόταν δίπλα στο κύμα σε μια απο τις πιο όμορφες παραλίες της Χαλκιδικής  τις Καβουρότρυπες.

Το 2015 ο δημιουργός της πήρε τα εργαλεία του και κατέστρεψε το έργο που κατασκεύασε το 1997 αντιδρώντας έτσι στο πρόστιμο 531 ευρώ που του είχε επιβάλει ο Δήμος για το γλυπτό  επειδή «κατέστρεψε» φυσικό τοπίο με την κατασκευή της Γοργόνας!!!

 

Επιμέλεια Enjoy Greece Magazines 

Περιοδικά/Web/Social

Προβάλουν την Ελλάδα με υψηλή αισθητική

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button