Οι αγρότες ενισχύουν τα μπλόκα τους και σχεδιάζουν να κλείσουν και τις παρακαμπτήριες οδούς
Πανελλαδική σύσκεψη για τα επόμενα βήματα των αγροτών

Οι αγρότες ενισχύουν τα μπλόκα τους με περισσότερα τρακτέρ ενώ οι κινητοποιήσεις, όσο περνούν οι ημέρες, αυξάνονται. Τονίζουν ότι εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί αν κόψουν την κυκλοφορία και στις παρακαμπτήριες οδούς.
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί Πανθεσσαλική συνάντηση και στη συνέχεια Πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για τη μορφή και τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.
Η δράση των αγροτών μετατοπίζεται πλέον σε κομβικά σημεία για το εθνικό και διεθνές εμπόριο:
- Αποκλεισμός τελωνείων: Το τελωνείο του Προμαχώνα (σύνορα με Βουλγαρία) αποκλείστηκε αρχικά 12:00-18:00 και στη συνέχεια παρατάθηκε ο αποκλεισμός μέχρι τις 22:00, δημιουργώντας τεράστιες ουρές νταλικών. Κλειστά παρέμειναν επίσης τα τελωνεία Ευζώνων και Εξοχής (το τελευταίο 17:30-21:30).
- Μπλόκο Εγνατίας Οδού (Σέρρες): Αγρότες των Σερρών έστησαν νέο μπλόκο στον κόμβο προς Κερδύλλια στην Εγνατία Οδό, διακόπτοντας την κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα (προς Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη). Περίπου 300 αγροτικά μηχανήματα παρατάχθηκαν στον δρόμο, με τους αγρότες να δηλώνουν παραμονή επ’ αόριστον.
- Κοινό Μπλόκο στη Σιάτιστα: Αγρότες και κτηνοτρόφοι από Κοζάνη, Γρεβενά και Καστοριά ετοιμάζονται για κοινό μπλόκο στη διασταύρωση Σιάτιστας στην Εγνατία Οδό.

Η Θεσσαλία έχει μετατραπεί σε ένα ατέλειωτο πάρκινγκ τρακτέρ.
Κλειστή παραμένει και η Εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα, ενώ οι αγρότες της Βοιωτίας, ανέβηκαν με τα τρακτέρ τους στην ΠΑΘΕ στο ύψος της Θήβας.
Την ίδια ώρα ο πρωτογενής τομέας της Κρήτης κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις του, με τους αγρότες και του κτηνοτρόφους να διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των προβλεπόμενων ενισχύσεων και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που απειλούν τη βιωσιμότητά τους.
Τα αιτήματα τους
Σύμφωνα με αγροτικούς συλλόγους και ομοσπονδίες, η τρέχουσα κινητοποίηση δεν αποτελεί μεμονωμένο επεισόδιο, αλλά κορύφωση μιας συσσωρευμένης πίεσης τα τελευταία χρόνια. Οι εκπρόσωποι των παραγωγών κάνουν λόγο για ασφυκτικό κόστος παραγωγής, κυρίως εξαιτίας της αύξησης των τιμών στην ενέργεια, στα λιπάσματα, στις ζωοτροφές και στα αγροεφόδια, ενώ καταγγέλλουν καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για ζημιές που προκάλεσαν πλημμύρες, ξηρασία και ακραία καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι οι αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) αφήνουν εκτός επιδοτήσεων σημαντικό τμήμα των μικρών και μεσαίων παραγωγών, την ώρα που η διεθνής πίεση για πράσινες μεταρρυθμίσεις και αλλαγή καλλιεργητικών πρακτικών αυξάνει το κόστος προσαρμογής. Όπως τονίζουν, τα αιτήματά τους αφορούν την ίδια την επιβίωση του κλάδου, με αιχμή την ανάγκη για ουσιαστική μείωση του κόστους, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και θωράκιση απέναντι σε εξωγενείς κρίσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, οι αγρότες ζητούν ελάφρυνση στη φορολογία και στις ασφαλιστικές εισφορές, επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής στην ενέργεια και το πετρέλαιο κίνησης, ταχύτερη καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και αναμόρφωση του κανονισμού του ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις νέες κλιματικές συνθήκες. Παράλληλα θέτουν ως προτεραιότητα ένα σταθερό πλαίσιο εντός της ΚΑΠ που να προστατεύει τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις και ζητούν μηχανισμούς εγγυήσεων απέναντι σε φυσικές καταστροφές, υπογραμμίζοντας ότι χωρίς άμεση οικονομική ενίσχυση και θεσμικές παρεμβάσεις ο πρωτογενής τομέας κινδυνεύει με περαιτέρω συρρίκνωση.



