Ελλάδα

Ο τσιμεντένιος σκελετός του ΜΙΝΙΟΝ φωτίστηκε μετά από 41 χρόνια

Η Ιστορία του πρώτου πολυκαταστήματος στην Αθήνα

Το κτίριο του ΜΙΝΙΟΝ δεσπόζει από το 1934 στη γωνία των οδών Πατησίων και Βερανζέρου  μια «ανάσα» από την Πλατεία Ομονοίας.

Μια διαφορετική εικόνα αντικρίζουν όσοι περνούν πλέον έξω από το «κουφάρι» του Μινιόν στο κέντρο της Αθήνας.Το κτίριο είναι φωτισμένο και δίνει μία διαφορετική  εικόνα.

Το ΜΙΝΙΟΝ  Ιδρύθηκε το 1934 από τον επιχειρηματία Γιάννη Γεωργακά  και από τη δεκαετία του 1950 εξελίχθηκε σταδιακά σε ένα μεγάλο πολυκατάστημα με 120.000 είδη και 1.000 άτομα προσωπικό.

Υπήρξε σημείο  αναφοράς για την εποχή και Αθηναίοι και επισκέπτες της πόλης κατέφθαναν για να θαυμάσουν οικογενειακώς το πιο σύγχρονο τότε πολυκατάστημα ένα πραγματικό αξιοθέατο της πρωτεύουσας.

Αν ήσουν παιδί στην Αθήνα τη δεκαετία του 70’ η  του  ’80 τότε το πιθανότερο είναι να έχεις μια φωτογραφία με τον Αγιο Βασίλη στο Μινιόν.

Ένα μαγαζί που έκλεινε τις πόρτες του για λόγους ασφαλείας όταν δεν χωρούσε να μπει άλλος κόσμος μέσα. Άλλες εποχές…

Το Μινιόν ήταν το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα που καθιέρωσε τις ετήσιες εκπτώσεις.

Ο ιδιοκτήτης του, έχοντας ξεκινήσει απένταρος για να φτάσει να γίνει ο βασιλιάς του retail της Ελλάδας.

Εν μέσω της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων όμως τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου του 1980, το πολυκατάστημα καταστράφηκε από εμπρησμό, ενώ οι περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν εκείνη την ώρα κατευθυνθεί στο κατάστημα «Κατράντζος» επι της οδού Σταδίου  που καιγόταν συγχρόνως.

Ήταν η αρχή μιας σειράς εμπρησμών στα περισσότερα μεγάλα καταστήματα εκείνης της εποχής, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως δεν βρέθηκε ποτέ κανένας ένοχο.

Το κτίριο έχει πλέον νέο ιδιοκτήτη είναι η εταιρεία Dimand του Πατρινού επιχειρηματία Δημήτρη Ανδριόπουλου ο οποίος έχει γνωστοποιήσει πως θα γίνουν εργασίες ανακατασκευής για τη μετατροπή του σε κτίριο μικτής χρήσης, οι οποίες και θα ολοκληρωθούν σε βάθος τριετίας.

 

👉Aκολουθήστε την σελίδα μας στο facebook

https://www.facebook.com/enjoynews.gr/

 

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button