
Επιμέλεια συνέντευξης: Κατερίνα Κομνηνού
Γνωρίζοντας το πόσο «δραστήρια» κινείται πλέον ο Τουρισμός μας στο να χρησιμοποιεί κάθε δυνατότητα ώστε να προβάλει την χώρα μας σαν ένα μοναδικό προορισμό στην διεθνή τουριστική αγορά θελήσαμε να έχουμε μια συζήτηση με την Πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμου κ Άντζελα Γκερέκου και της ζητήσαμε να μας μιλήσει για τις νέες καμπάνιες του ΕΟΤ ,τον χειμερινό τουρισμό και τα πλάνα που έχει ο ΕΟΤ για το 2023
Αλήθεια η πρώτη ερώτηση που μου έρχεται στο μυαλό βλέποντας την κ Άντζελα Γκερέκου είναι μία Πότε προλαβαίνετε να είστε παρούσα σε τόσες δραστηριότητες συγχρόνως ;
Δεν θα μπορούσα να κάνω αλλιώς… οφείλω να είμαι παρούσα, για την ακρίβεια, θέλω όχι απλά να είμαι παρούσα αλλά να είμαι εκατό τοις εκατό ενεργή και αποτελεσματική στο έργο μου ως Πρόεδρος του ΕΟΤ. Είναι αλήθεια ότι συχνά, εντός ολίγων ημερών, απαιτείται να κινούμαι από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη. Όμως είναι η αγάπη μου για την Ελλάδα, είναι η πίστη μου στις τεράστιες δυνατότητες αυτής της χώρας, που μου δίνει τη δύναμη και την ενέργεια καθημερινά, προκειμένου να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου. Όσο περισσότερο ταξιδεύω στην πατρίδα μας, τόσο περισσότερο ανακαλύπτω τον τεράστιο πλούτο που διαθέτει. Μη προβεβλημένα, παρθένα σχεδόν, φυσικά τοπία εκπληκτικής ομορφιάς. Άγνωστους, πολιτιστικούς θησαυρούς- κρυμμένα διαμάντια υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, που αγνοούμε και εμείς οι Έλληνες. Η Ελλάδα είναι ένα never ending story φυσικής ομορφιάς, πολιτισμού, γαστρονομίας και αυθεντικών βιωματικών εμπειριών, που προσφέρονται απλόχερα κάθε εποχή του χρόνου.
Ο ΕΟΤ, ως η εθνική πύλη προβολής της χώρας, είναι ο ιδανικός φορέας για να αφηγηθεί αυτή την ατέλειωτη ιστορία ομορφιάς και πολιτισμού σε όλο τον κόσμο. Για αυτό και νιώθω ευλογημένη, που βρίσκομαι σε αυτή θέση, για αυτό και προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις για το καλύτερο.
Έπειτα από τρία εξαιρετικά δύσκολα χρόνια για το χειμερινό τουρισμό λόγω Covid , πόσο αισιόδοξη είσαστε για την φετινή χειμερινή τουριστική αγορά ; πιστεύετε ότι ο ήπιος Ελληνικός χειμώνας θα κερδίσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών μας;
Μια και μιλάμε για χειμερινό τουρισμό, θα ήθελα να τονίσω το γεγονός, ότι ήταν φέτος, το 2022, που η Ελλάδα για πρώτη φορά επικοινώνησε δυνατά τον χειμερινό τουρισμό της, στη διεθνή αγορά. Μάλιστα το βίντεο της καμπάνιας του ΕΟΤ- Visit Greece «Greece DOES have a Winter» είναι υποψήφιο για το βραβείο World’s Best Tourism Film στα CIFFT «People’s Choice» Award 2022.
Για τον χειμώνα του 2023, ο στόχος μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση του χειμερινού τουρισμού. Τόσο του ορεινού τουρισμού, όσο και του τουρισμού πόλεων- city break.
Με τα νέα περίπτερα του ΕΟΤ εμπλουτισμένα με ψηφιακές καινοτομίες, πράσινη εργονομία και θεματική ευελιξία αλλά και με στοχευμένες επαφές με tour operators, αεροπορικές εταιρείες και θεσμικούς συνομιλητές θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την εικόνα της Ελλάδας ως προορισμό που συγκινεί και τον χειμώνα.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανέφερε στη ΔΕΘ ότι ‘’ προκειμένου να επεκταθεί η τουριστική περίοδος και τον χειμώνα, θα εγκρίνουμε πρόσθετα κονδύλια. Θα διατεθούν ώστε η Ελλάδα να διαφημιστεί από κοινού με τον ΕΟΤ, με αεροπορικές εταιρείες, με tour operators, για το διάστημα έως τον Μάρτιο του 2023.»
Οι καμπάνιες του ΕΟΤ : GREECE DOES HAVE A WINTER και GREEKEND, για τον ορεινό τουρισμό και τον τουρισμό πόλεων αντίστοιχα, θα συνεχιστούν σταθερά, ώστε η πατρίδα μας να είναι always on επικοινωνιακά.
Ο Υπουργός, ο Βασίλης ο Κικίλιας, έχει ήδη ταξιδέψει στην Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, στις σκανδιναβικές χώρες με στόχο την προώθηση του χειμερινού τουρισμού μας. Μάλιστα, συχνά έχει εστιάσει και στο target-group των συνταξιούχων αυτών των χωρών, προκειμένου να περάσουν τους χειμερινούς μήνες στην Ελλάδα. Στην πατρίδα μας, ο χειμώνας είναι πολύ πιο ήπιος και συνεπώς και τα ενεργειακά κόστη οικονομικότερα, σε σχέση με τις βόρειες πατρίδες τους με τον βαρύ χειμώνα.
Ένα άλλο κοινό, στο οποίο ο ΕΟΤ στοχεύει συστηματικά με εξειδικευμένες καμπάνιες, είναι αυτό των digital nomads.Σύμφωνα με έρευνα της Instant Offices, στην 3η θέση της λίστας των 80 πιο ελκυστικών προορισμών, βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, ενώ λίγο πιο κάτω, στην 9η θέση, βρίσκεται η Αθήνα, δείχνοντας έτσι ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να γίνει η χώρα μας πόλος έλξης για χιλιάδες ψηφιακούς νομάδες, όλο το χρόνο.
Οι ενδείξεις των χειμερινών κρατήσεων δείχνουν πιθανώς κάποια μείωση λόγω του ενεργειακού που επιβαρύνει ήδη τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά;
Θεωρώ ότι μια πρώτη σημαντική ένδειξη, για το πως θα πάει ο χειμώνας, είναι ότι το Σεπτέμβρη είχαμε 7,2 % αύξηση στους ταξιδιώτες στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια της Ελλάδας, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019. Επίσης, τα στοιχεία, που μας έρχονται από τα 17 γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό, είναι ότι σύμφωνα με έρευνες σε όλες τις παραδοσιακές αγορές μας, short & long haul, η επιθυμία για ταξίδια εξακολουθεί να είναι έντονη και για αυτό το χειμώνα. Οι αποδράσεις θα είναι από τα τελευταία έξοδα που θα περικόψουν, εν όψει πιθανής περαιτέρω αύξησης του ενεργειακού κόστους.
Η Ελλάδα λοιπόν έχει ήδη κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις, όπως σας ανέφερα και πριν για να τοποθετηθούμε πλέον πιο δυναμικά και στην χειμερινή τουριστική αγορά.Σε κάθε περίπτωση όμως, επειδή η παρούσα κρίση είναι πρωτοφανής, μιλάμε για ενεργειακή καταιγίδα, θεωρώ πως κάθε πρόβλεψη μπορεί να καταστεί διάτρητη… βλέπετε ο Τουρισμός είναι πάντα ιδιαίτερα ευαίσθητος δέκτης των οικονομικο-κοινωνικών κλυδωνισμών.
Γιαυτό προτιμώ να εστιάσω στο τι κάνουμε εμείς μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, για να προστατεύσουμε το τουριστικό μας προϊόν μα πάνω από όλα τον κόσμο του τουριστικού επιχειρείν και της εργασίας.Οι επιχειρήσεις ορεινών όγκων είναι σίγουρα οι πιο ευάλωτες αυτό το χειμώνα.
Και είμαι βέβαιη πως η Πολιτεία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα στήριξής τους, προκειμένου να επιβιώσουν από το ενεργειακό κόστος. Η παρούσα κυβέρνηση έχει αποδείξει εμπράκτως την στήριξή της στην κοινωνία και την οικονομία, εν μέσω των πρωτοφανών κρίσεων που ζούμε.
Θα ήθελα να θυμίσω ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του covid, η κυβέρνηση, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, δημιούργησε ένα “δίχτυ προστασίας” πάνω από επιχειρήσεις και νοικοκυριά, λαμβάνοντας μέτρα στήριξης της κοινωνίας, που επεκτείνονται και το 2022, συνολικού ύψους 43,3 δισ. Ευρώ. Μέτρα που επέτρεψαν στον παραγωγικό ιστό της χώρας να σταθεί όρθιος , έδωσαν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις για επανεκκίνηση και προστάτευσαν θέσεις εργασίας.Γι αυτό είμαι βέβαιη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί και πάλι στο πλάι του κόσμου του τουρισμού, στο πλαίσιο πάντα των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που διαθέτουμε.
Μιλώντας για χειμερινό τουρισμό, αξίζει να αναφερθεί ότι το σύνολο των ορεινών τουριστικών καταλυμάτων, βρίσκονται σε υψόμετρο από 300μ. και πάνω. Στις περιοχές αυτές και στις αντίστοιχες επιχειρήσεις , η ανάγκη θέρμανσης μπορεί να ξεκινήσει και από τα μέσα Σεπτεμβρίου και να διαρκέσει μέχρι τον Μάιο. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν περιοχές, όπου κατά τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο, η μέση θερμοκρασία τη νύχτα αγγίζει τους -9 βαθμούς.
Ο ΣΕΤΕ έχει ήδη καταθέσει προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Υπουργείο Τουρισμού μια δέσμη 3 μέτρων για ενεργειακή στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων στο σύνολό τους. Είμαι σίγουρη πως η κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο δυνατό προκειμένου να στηρίξει για μια ακόμη φορά την ατμομηχανή της εθνικής οικονομίας, τον Τουρισμό.
Ο βιώσιμος και αειφόρος Τουρισμός είναι τελικά το μεγάλο μας στοίχημα στην μετά Covid εποχή όπως έχετε πει;
Η μετά Covid εποχή συνεχίζει να είναι μια εποχή πολλαπλών, επαναλαμβανόμενων κρίσεων. Παρ’ όλα αυτά, ένα είναι σίγουρο: η δημιουργία και εφαρμογή ενός βιώσιμου, αειφόρου μοντέλου ανάπτυξης είναι μονόδρομος και για τον τουρισμό.
Κι αν κάποιος αντιτείνει ότι εν μέσω σφοδρής γεωπολιτικής και ενεργειακής κρίσης δεν μπορούμε να μιλάμε για αειφόρες πολιτικές, θα απαντήσω το εξής: ακόμη κι αν τελειώσει αύριο η τραγωδία της Ουκρανίας, κάτι που ευχόμαστε όλοι βέβαια, η ενεργειακή κρίση θα μείνει για καιρό, καθώς πέραν της γεωπολιτικής, η βαθύτερη αιτία που την γεννά είναι τα διαρκώς μειούμενα ενεργειακά αποθέματα του πλανήτη.
Ο τουρισμός, όπως και το σύνολο της οικονομικής σφαίρας, οφείλει να λειτουργεί με σεβασμό στην τοπική φύση, την κοινωνικοοικονομία του κάθε τόπου ξεχωριστά αλλά και τον πολιτισμό.
Επιπλέον, θα τονίσω εδώ, ότι η εφοδιαστική αλυσίδα και η συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στην οικονομία της φιλοξενίας πρέπει να συμπεριληφθεί στην ίδια φιλοσοφία, με βάση αξιολογήσεις και πιστοποιήσεις.
Αυτό καθιστά τον Αειφόρο τουρισμό ένα πραγματικό αναγεννητικό εργαλείο που παρέχει αμφίδρομα οφέλη — όχι μόνο για την τοπική κοινότητα, αλλά και για τους ταξιδιώτες. Και γίνεται πράξη μέσω πιο καθηλωτικών δράσεων, συνδεδεμένων με υπεύθυνες πρακτικές που δημιουργούν ουσιαστικές εμπειρίες.
Ο Αειφόρος τουρισμός είναι ένα σύστημα χωρίς αποκλεισμούς, αλλά και με την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στο επίκεντρο.
Οφείλουμε λοιπόν να αλλάξουμε εδώ και τώρα νοοτροπίες και αντιλήψεις χρόνων, όλοι μας. Το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου θα πρέπει να επωφεληθεί από τις επενδυτικές και χρηματοδοτικές ευκαιρίες, που παρέχονται αυτή τη στιγμή, προκειμένου να προχωρήσει στη δημιουργία υποδομών και πρακτικών που υπακούουν στις αρχές της πράσινης, της γαλάζιας, της κυκλικής οικονομίας. Η ενεργειακή αναβάθμιση, η υιοθέτηση της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής οφείλουν να αποτελούν κεντρικούς στόχους του τουριστικού επιχειρείν.Ο έξυπνος τουρισμός δεν είναι μόνο η πλήρης ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών, δεν είναι μόνο τα smart apps, είναι και η έξυπνη διαχείριση της ενέργειας.
Ο τουριστικός κλάδος θα πρέπει να ακολουθήσει τις βασικές και διεθνώς καταξιωμένες αρχές που διέπουν τους κανόνες αειφορίας , τυποποίησης και πιστοποίησης καθώς και την δια βίου εκπαίδευση του προσωπικού, σύμφωνα πάντα με τα νέα δεδομένα και τη ζήτηση της εποχής .
Σε όλο αυτό το τουριστικό οικοσύστημα δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι αυτός που θέτει τους κανόνες και τα κριτήρια να μπορεί να αξιολογεί, να ελέγχει και να πιστοποιεί με τρόπο ανεξάρτητο, αμερόληπτο και αντικειμενικό.
Το ζήτημα της διαφάνειας, της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας της κάθε είδους πιστοποίησης είναι η συνέχεια και η υπευθυνότητα, σε όλη την αλυσίδα ενεργειών της τουριστικής δράσης .Πέρα από τις επιχειρήσεις όμως, είναι κυρίως οι τοπικές κοινότητες που χρειάζεται να επανεκπαιδευτούν παράλληλα και να αξιοποιηθούν στα μέγιστα των δυνατοτήτων τους και με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο.
Πόσο εύκολο θεωρείται ότι είναι να γίνει η Αθήνα ένας δυνατός city break προορισμός καθόλη τη διάρκεια του έτους;
Η Αθήνα έχει όλες τις προϋποθέσεις, προκειμένου να κατακτήσει το μερίδιο που της αναλογεί από την διεθνή αγορά του city break. Eίναι κυριολεκτικά μια πόλη με χίλια πρόσωπα. Πανάρχαια κοιτίδα πολιτισμού και ταυτόχρονα σύγχρονη αστική μητρόπολη, με υπερσύγχρονες υποδομές. Θαυμάσια γαστρονομία, σύγχρονα πολιτιστικά δρώμενα, σε μια πόλη που ποτέ δεν κοιμάται. Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, που διαθέτει παράλιο μέτωπο ενώ ταυτόχρονα περιβάλλεται από φιλικούς ορεινούς όγκους. Κι όλες αυτές οι γοητευτικές αντιθέσεις, κάτω από το μοναδικό στον κόσμο αττικό φως.
Η Αθήνα μας ‘’έχει όλο το πακέτο’’, για αυτό πλέον και η προβολή της έχει όλη την προσοχή μας. Η ιδιαίτερα επιτυχημένη καμπάνια GREEKEND του ΕΟΤ, η οποία έγινε πολύ γρήγορα viral, στόχευσε ακριβώς στην προβολή της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Πρόσφατα, υπογράφηκε στο Παρίσι συμφωνία μεταξύ του ΕΟΤ και του οδηγού της Michelin. Ένα πραγματικά μεγάλο βήμα για την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας, σε όλο τον κόσμο. Η συνεργασία μας με τον πλέον αναγνωρίσιμο φορέα γαστρονομίας διεθνώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αλλαγή ταχύτητας της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα. Στην πρώτη φάση αυτής της συνεργασίας θα αναδειχθεί η γαστρονομία του μητροπολιτικού κέντρου της Αθήνας και της Αττικής Ριβιέρας. Αντιλαμβάνεστε ότι η πρωτεύουσά μας αποκτά ένα ακόμα ισχυρό πλεονέκτημα στον διεθνή ανταγωνισμό ως τουριστικός προορισμός 12 μηνών.
Επίσης η σύσταση DMMO από την Περιφέρεια Αττικής με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων θα ανοίξει το δρόμο για ανάπτυξη του τουρισμού, σύμφωνα με τις αρχές της αειφόρας ανάπτυξης.
Δεν είναι διόλου τυχαίο το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον πολυεθνικών κεφαλαίων, που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική πρωτεύουσα.
Η Αθήνα κερδίζει μέρες και στη μέση διαμονή, που ήταν μιάμιση μέρα. Προστίθενται μέρες πλέον. Επίσης θα ήθελα να αναφέρω κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα: η πόλη, που γέννησε τον δυτικό πολιτισμό, τα τελευταία χρόνια θεωρείται hub σύγχρονου πολιτισμού. Θεατρικά, εικαστικά, μουσικά και εν γένει καλλιτεχνικά δρώμενα έχουν αναδείξει την Αθήνα σε ένα από τα πιο πρωτοποριακά πολιτιστικά αστικά κέντρα.
Ποια είναι η στρατηγική του ΕΟΤ για την προώθηση της Ελλάδας ως προορισμού για την επόμενη τουριστική περίοδο;
Ο ΕΟΤ, η εθνική πύλη προβολής της Ελλάδας στον κόσμο, θα συνεχίσει να αναδεικνύει την Ελλάδα ως top of mind, σύγχρονο, ελκυστικό, υγειονομικά ασφαλή, πολυνησιακό προορισμό με παράλληλα πολυποίκιλη ενδοχώρα, που προσφέρει αυθεντικές εμπειρίες θεματικού τουρισμού, σε όλη τη διάρκεια του έτους, ενισχύοντας ταυτόχρονα το παραδοσιακό προϊόν «ήλιος και θάλασσα».
Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουμε καθοριστικά στο repositioning της χώρας από κορυφαίο καλοκαιρινό προορισμό σε αειφόρο, ποιοτικό προορισμό, που πέραν του SEA+SUN, προσφέρει ένα πλήθος θεματικών μορφών τουρισμού, σε κάθε γωνιά της, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Σε αυτά τα πλαίσια, ο ΕΟΤ σχεδιάζει καμπάνια τουρισμού υπαίθρου (εκοτουρισμός, αγροτουρισμός, δραστηριότητες στη φύση).Επίσης συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε δυνατά τον τουρισμό ευεξίας, τον καταδυτικό, τον συνεδριακό, τον πολιτιστικό-θρησκευτικό, τον οινοτουρισμό και το γαστρονομικό τουρισμό.
Ειδικά η σύνδεση του τριπτύχου Φιλοξενία- ελληνική Διατροφή- Πολιτισμός προωθείται ιδιαίτερα από τον Οργανισμό.Τον περασμένο Απρίλιο, διοργανώσαμε το ‘’1ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ: ΕΛΛΑΔΑ Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΕΥ ΖΗΝ’’, με θέμα αυτό ακριβώς το τρίπτυχο. Ο Τουρισμός, τα κορυφαία τοπικά προϊόντα μας, ο Πολιτισμός μας αποτελούν τεράστια εθνικά κεφάλαια, τα οποία θα πρέπει να είναι σε σχέση σύζευξης, προκειμένου να παράγουν ωφέλιμο πλούτο για τη χώρα. Η σύνδεση του Τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή και με την ευρύτερη τοπική οικονομία των προορισμών, η ισόρροπη διάχυση της τουριστικής ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα και η επέκταση της τουριστικής σεζόν, πέραν της καλοκαιρινής περιόδου, είναι πρωταρχικοί στόχοι για μια αειφόρα ανάπτυξη του τουρισμού προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Πέραν των παραπάνω επικοινωνιακών αξόνων, για το 2023 η έμφαση θα δοθεί στην περαιτέρω ανάδειξη του αειφόρου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης της χώρας. Ήδη το γραφείο ΕΟΤ στο Λονδίνο δημιούργησε ένα microsite ‘’sustainable Greece’’ όπου προβάλλονται βιώσιμοι ελληνικοί προορισμοί και case studies αειφόρας ταξιδιωτικής εμπειρίας.
Ιδιαίτερα σημαντικό για την αποτελεσματικότητα των επικοινωνιακών πλάνων του ΕΟΤ για την επόμενη χρονιά είναι το γεγονός ότι ο ίδιος ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται πλήρως ψηφιακά.
Το πρόγραμμα ‘’ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΟΤ’’ υλοποιείται σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας και με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.
Θα ήθελα να κλείσω με το εξής: Πάντοτε πίστευα ότι η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε παγκόσμιο κέντρο αειφόρου, πολιτιστικού τουρισμού. Νομίζω ότι πλέον υπάρχουν οι προϋποθέσεις και έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, που επιτρέπουν την πραγμάτωση αυτού του μεγάλου στόχου
Πηγη :Enjoy Greece Magazines