ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Mε αφορμή την  άφιξη αμερικανικών δυνάμεων στον Έβρο οι Τούρκοι προκαλούν και πάλι στο Αιγαίο 

Ενώ μεταγωγικά πλοία των ΗΠΑ θα μεταφέρουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα, κάποια εκ των οποίων θα μείνουν στην Ελλάδα για ασκήσεις, η Τουρκία προφανώς ενοχλημένη κάνει την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου θα συμμετέχουν, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, 87 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής, 27 αεροσκάφη, 12 ελικόπτερα, F-16, F-4, αλλά και αποβατικές δυνάμεις.

Την ίδια ώρα βγαίνει για έρευνες και το «Τσεσμέ» όπως ανακοινώθηκε  για να προβεί σε υδρογραφικές έρευνες μέχρι τις 2 Μαρτίου .

Το πλοίο πλέει από το βράδυ της Κυριακής σε διεθνή ύδατα μεν, αλλά σε μια περιοχή που η μοναδική αρμόδια αρχή για την αδειοδότηση ερευνών στην στήλη ύδατος είναι η ελληνική κυβέρνηση.

Το  πλοίο του  πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας βρίσκεται εντός της περιοχής χωρίς να έχει  καμμιά άδεια απο τις Ελληνικές αρχές.

Το πολύ ύποπτο πλάνο της τουρκικής κίνησης με το «Τσεσμέ» είναι ότι η περιοχή όπου έχουν δηλώσει πως θα διενεργηθούν υδρογραφικές έρευνες τέμνει τον 25ο μεσημβρινό που, κατά τους Τούρκους, θα έπρεπε να είναι το όριο για την διχοτόμηση του Αιγαίου σε δύο ζώνες έρευνας και διάσωσης.

Η Αγκυρα προσπαθεί να διεκδικήσει για λογαριασμό της την περιοχή, και με αυτόν τον τρόπο αξιώνει  να αποκτήσει τον έλεγχο για επιχειρήσεις Search And Rescue (SAR) στο μισό Αιγαίο!

Πληροφοριακά ο 25ος μεσημβρινός τέμνει τον Αγιο Ευστράτιο.

Η περιοχή που έχουν δηλώσει οι Τούρκοι ότι θα κινηθεί το σκάφος τους για έρευνες είναι προσεκτικά σχεδιασμένη ώστε να περιλαμβάνει περιοχή -σε διεθνή ύδατα- ανατολικά αλλά και δυτικά του 25ου μεσημβρινού, δηλαδή εκεί όπου ακόμη και οι Τούρκοι αναγνωρίζουν ότι αποκλειστικά δικαιώματα για επιχειρήσεις SAR έχει η Ελλάδα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button