ΑθήναΑΠΟΨΕΙΣ

Μαγκουφάνα η ιστορία της περιοχής που σήμερα γνωρίζουμε σαν Πεύκη

Πολλά από τα σημερινά ονόματα που έχουν περιοχές της Αττικής και γειτονιές της Αθήνας είναι αποτέλεσμα διάφορων γεγονότων και εξελίξεων.
Γνωρίζετε για παράδειγμα, ποια περιοχή της Αττικής ονομαζόταν παλιά Μαγκουφάνα; Κι όμως είναι ένα όμορφο προάστιο  περίπου μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας. Ο λόγος για την Πεύκη. Μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Αττικής στην βόρεια πλευρά της.

Η ιστορία της πόλης τυπικά ξεκινά από τα πρώτα χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή το 1922.

Ουσιαστικά η ζωή της παλιάς Μαγκουφάνας ξεκινά με τους πρώτους Μικρασιάτες οι οποίοι ξεριζωμένοι από τις εστίες τους έφθασαν το 1922 στο Μαρούσι και από εκεί ορισμένοι ανέβηκαν στη Μαγκουφάνα και έκτισαν τα πρώτα πλινθόκτιστα προσφυγικά σπιτάκια μέσα στο δάσος, αρκετά από τα οποία υπάρχουν μέχρι και σήμερα στον λεγόμενο συνοικισμό της Άνω Πεύκης.

Κάποια τέτοια σπιτάκια κτίστηκαν και στην κάτω Πεύκη. Τα πρώτα πέτρινα σπίτια κτίστηκαν το 1927-1929 και αποτέλεσαν τον κρατικό συνοικισμό, όπως λεγόταν της περιοχής

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’60, είχε εδραιωθεί κάπως αυθαίρετα, από στόμα σε στόμα, η θεωρία ότι ο συνοικισμός λεγόταν Μαγκουφάνα λόγω μιας τραγικής ιστορίας:

Ότι το μακρινό 1840 μια κοπέλα που είχε το όνομα-παρατσούκλι Μαγκούφα Άννα, που ήταν κωφή και άρρωστη από φυματίωση, είχε εγκατασταθεί μόνη της στην περιοχή, με σκοπό να θεραπευτεί, και ότι έμεινε εκεί μέχρι τον θάνατό της.
Κάποιες αναφορές έκαναν λόγο και για στήλη επιτύμβια με το όνομά της που είχε στηθεί σε κτήμα της περιοχής, αλλά παραμένει να μην έχει εξακριβωθεί κατά πόσο αληθινή ήταν αυτή η ιστορία, η οποία σε έναν βαθμό ευθυνόταν για την αρνητική χροιά που είχε αποκτήσει το όνομα Μαγκουφάνα στον κοινό νου των Αθηναίων. Το βέβαιο είναι ότι ακόμη και αν υπήρξε δεν προέκυψε από εκείνη το όνομα του συνοικισμού.

Η επικρατέστερη όμως θεωρία για την προέλευση του ονόματος παραπέμπει στον Θεόδωρο Μαγκαφά, έναν έπαρχο στην Μικρά Ασία την εποχή του Βυζαντίου, του οποίοι οι απόγονοι εγκαταστάθηκαν στην Αττική τον 16ο αι.

Την εποχή εκείνη, λοιπόν, οι αγάδες της Αττικής (τοπικοί φορείς της οθωμανικής εξουσίας) παραχώρησαν στους Μαγκαφάδες εκτάσεις προς εκμετάλλευση στη βορειοδυτική Αττική.

Η Μαγκουφάνα έγινε Πεύκη περί το 1950 όταν προσδιορίστηκαν τα επίσημα τα όρια της κοινότητας από τις γειτονικές της κοινότητες. Τέλη δεκαετίας του 1950, μάλιστα καταφθάνει πρώτη φορά λεωφορειακή γραμμή σύνδεσης με το αθηναϊκό κέντρο (είναι το λεωφορείο 166 – Μαγκουφάνα), ένα πραγματικό ορόσημο για το status της περιοχής εκείνη την εποχή.

Ολοκληρώνεται η ηλεκτροδότηση και η ύδρευση και οι πρώτες αστικές συγκοινωνίες που συνδέουν την κοινότητα με το Μαρούσι και το κέντρο της Αθήνας κάνουν την εμφάνισή τους. Ιδρύεται το πρώτο Γυμνάσιο-Λύκειο της περιοχής με τη διεύρυνση του ιδιωτικού Σμαράγδειου Εκπαιδευτηρίου το οποίο λειτουργούσε από το 1952. Το 1982 η κοινότητα της Μαγκουφάνας γίνεται δήμος με πρώτο δήμαρχο τον γιατρό Αντώνη Κυδωνάκη.Δέκα χρόνια αργότερα, το 1960 με Προεδρικό Διάταγμα μετονομάστηκε η περιοχή σε Πεύκη.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button