
Τώρα που χειμωνιάζει το κουνουπίδι έχει μια θέση στο τραπέζι μας .Το μέρος του λαχανικού που είναι βρώσιμο είναι το ίδιο του το λουλούδι, το οποίο καταναλώνεται βραστό ως σαλάτα, τουρσί και με διάφορες συνταγές μαγειρικής.
Η κατανάλωσή του προστατεύει από παθήσεις της καρδιάς, αλλά και από τον καρκίνο. Βοηθά επίσης το συκώτι και το αίμα να αποτοξινωθούν, ενώ συμβάλλει στα προβλήματα των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της αρθρίτιδας, της δυσκοιλιότητας και του άσθματος
Το κουνουπίδι έχει βιταμίνες C, B2, φολικό οξύ, κάλιο και φώσφορος που το καθιστούν πηγή βιταμινών και μετάλλων.
Έρευνες έχουν δείξει ότι το κουνουπίδι μπορεί να συμβάλλει σε μείωση κινδύνου διάφορων ασθενειών όπως ο καρκίνος της ουροδόχος κύστης, του μαστού, του προστάτη, των ωοθηκών και του παχέος εντέρου.
Αυτό οφείλεται σε ένα συστατικό που λέγεται σουλφοράνιο. Το σουλφοράνιο σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα και μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων. Αλλά, εκτός αυτού, ερευνητές και γιατροί συνιστούν το κουνουπίδι για τη λύση και άλλων ασθενειών.
Το κουνουπίδι περιέχει επίσης χολίνη μια ουσία που συμβάλλει στην υγεία του εγκεφάλου,έτσι μαζί με τη βιταμίνη B’ που βρίσκεται στο λαχανικό, βελτιώνει τη μνήμη βοηθάει και παράλληλα προστατεύει τον εγκέφαλο. Τέλος το κουνουπίδι έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.
Προσοχή χρειάζεται στο τρόπο που το μαγειρεύουμε .Εάν κόβετε το κουνουπίδι σε μικρά κομμάτια πριν το βράσετε σε ζεστό νερό τότε χάνονται πολλές από τις βιταμίνες και τα μέταλλα του .
Υπάρχει όμως ένας πολύ καλύτερος τρόπο για να προετοιμάσετε το κουνουπίδι, χωρίς να χάσετε τα θρεπτικά συστατικά του μαγειρέψετε ολόκληρο το κουνουπίδι στον ατμό .
Με το μαγείρεμα σε βραστό νερό, χάνονται περίπου το 70% των θρεπτικών συστατικών του.Τέλος το μαγείρεμα του κουνουπιδιού αφήνει μια άσχημη μυρωδιά στο σπίτι όταν το μαγειρεύετε στον ατμό ή στο τηγάνι, εμποδίζετε αυτή τη μυρωδιά.
Αυτοί είναι αρκετοί λόγοι για να το προσθέσετε στα πιάτα σας.