H ανίχνευση αυξημένων επιπέδων υδραργύρου που εντοπίστηκαν σε κονσέρβες τόνου σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες προκαλεί ανησυχία στους καταναλωτές.
Η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα υδραργύρου μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων ψαριών και θαλασσινών μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Bloomκαι Foodwatch έκαναν λόγο για «σκάνδαλο δημόσιας υγείας», καταγγέλλοντας ότι στο 100% των δειγμάτων από 148 κονσέρβες τόνου που ελέγχθηκαν, εντοπίστηκε δηλητηριώδης υδράργυρος.
Μια ακόμη έρευνα αναφέρει ότι σε πάνω από τις μισές κονσέρβες, η περιεκτικότητα σε υδράργυρο ξεπερνούσε τα όρια που ισχύουν για άλλα είδη ψαριών.
Μέσα στον ωκεανό, ο υδράργυρος αναμιγνύεται με βακτήρια και μετατρέπεται σε μεθυλυδράργυρο, ένα ακόμα πιο τοξικό παράγωγο που ενδέχεται να μολύνει μεγάλα ψάρια – θηρευτές, όπως είναι ο τόνος, ο ξιφίας κ.ά.
Στην Ελλάδα, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εξέδωσε ανακοίνωση με διαβεβαιώσεις ότι σε όλους τους ελέγχους που έχουν γίνει την τελευταία 5ετία για βαρέα μέταλλα, (υδράργυρος, μόλυβδος, κάδμιο) σε νωπά ή κατεψυγμένα αλιεύματα και κονσέρβες αλιευμάτων, «τα δείγματα βρέθηκαν συμμορφούμενα.
Τα ψάρια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες και βιταμίνες.
Η κατανάλωσή τους επιβάλλεται -και είναι ασφαλής- δύο φορές την εβδομάδα, η μία εκ των οποίων θα πρέπει να αφορά λιπαρό ψάρι, όπως σαρδέλα ή σολομό, για τα απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Ο τόνος δεν είναι μια τροφή που λέμε εύκολα πως θα την εξαιρέσουμε. Για να αρχίσουν οι ανεπιθύμητες ενέργειες να δημιουργούν περισσότερο πρόβλημα συγκριτικά με τις ευεργετικές δράσεις, η κατανάλωση του τόνου θα πρέπει να είναι πάνω από 400 γραμμάρια την εβδομάδα. Που σημαίνει σχεδόν μισό κιλό τόνος. Δεν είναι εύκολο αυτό.