Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Απειλές, διπλωματικά αδιέξοδα και συνεχιζόμενες επιθέσεις

Νέες προειδοποιήσεις για εβδομάδες ακόμη συγκρούσεων απηύθυνε το Ισραήλ, την ώρα που ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται για περισσότερο από έναν μήνα, με την αβεβαιότητα γύρω από τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του να εντείνεται.
Την ίδια στιγμή, ο Ντόναλντ Τραμπ, μέσω ανάρτησής του στο Truth Social αλλά και σε δηλώσεις του στο CBS News, επιτέθηκε στους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντάς τους «απαίσιους», ενώ τους κάλεσε να αναλάβουν μόνοι τους την εξασφάλιση πετρελαίου, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει απειλή στα Στενά του Ορμούζ».
Παράλληλα, ο υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει άμεση συμφωνία με το Ιράν, χωρίς ωστόσο να αποκλείει εναλλακτικές σε περίπτωση άρνησης της Τεχεράνης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θέλουμε να προχωρήσουμε σε περισσότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις από όσες είναι απαραίτητες. Αν όμως χρειαστεί, θα διαπραγματευτούμε ακόμη και με τη χρήση βίας».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να έχει δηλώσει σε συνεργάτες του ότι είναι διατεθειμένος να τερματίσει τη σύρραξη, ακόμη και αν τα Στενά του Ορμούζ παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό κλειστά.
Στο πεδίο των συγκρούσεων, η ένταση παραμένει υψηλή, με συνεχιζόμενες πυραυλικές επιθέσεις και από τις δύο πλευρές. Το Ιράν φέρεται να εκτόξευσε βόμβες διασποράς στο κεντρικό Ισραήλ, ενώ οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν πλήγμα σε αποθήκη πυρομαχικών στο Ισφαχάν, χρησιμοποιώντας βόμβα τύπου bunker buster 900 κιλών.



