Ελλάδα

Καθηγητής  Γενετικής Κ.Τριανταφυλλίδης :«Βρισκόμαστε σε βιολογικό πόλεμο»

Σοβαρός κίνδυνος αν εξαπλωθεί η ινδική μετάλλαξη

Ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής στο ΑΠΘ, κ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης αναλύει την ινδικής παραλλαγής, που εντοπίστηκε και στην Ελλάδα και φέρει τη λεγόμενη «μετάλλαξη διαφυγής» από το ανοσοποιητικό.

Μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της ινδικής παραλλαγής του SARS-CoV-2 .δεν κρύβει την ανησυχία του για τους κινδύνους μιας πιθανής εξάπλωσης.

«Οι παραλλαγές του κορωνοϊού οι οποίες έχουν μεταλλάξεις διαφυγής στο ανοσοποιητικό σύστημα αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του πληθυσμού, αν εξαπλωθούν», αναφέρει για να προσθέσει: «ο εντοπισμός και αυτής της επικίνδυνης παραλλαγής στη χώρα μας σημαίνει ότι θα πρέπει η γονιδιακή επιτήρηση να γίνεται σε μεγαλύτερο αριθμό δειγμάτων από αυτή που γίνεται σήμερα, έτσι ώστε από τη μια πλευρά να γνωρίζουμε καλύτερα το είδος των μεταλλάξεων που βρίσκονται στην Ελλάδα και από την άλλη να λάβουμε τα πρέποντα περιοριστικά και εμβολιαστικά μέτρα».

Το επικίνδυνο στέλεχος B.1.617 που εξαπλώνεται με δραματικούς ρυθμούς στην πολυπληθή ασιατική χώρα, με εκατοντάδες χιλιάδες νέα κρούσματα και χιλιάδες θανάτους καθημερινά, έχει οδηγήσει πολλές χώρες στη λήψη μέτρων όπως η απαγόρευση των πτήσεων από και προς την συγκεκριμένη χώρα.

Αναφορικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, ο καθηγητής απαριθμεί τρία κυβερνητικά λάθη και αστοχίες, που διορθώθηκαν τις τελευταίες μέρες. Αυτά αφορούσαν στα κλειστά εμβολιαστικά κέντρα, στα self tests και στην προτεραιοποίηση των εμβολιασμών. «Δεν ήταν σωστό πάνω στην κορύφωση του εμβολιαστικού προγράμματος να μη λειτουργήσουν για τέσσερις ολόκληρες μέρες τα εμβολιαστικά κέντρα. Ευτυχώς διορθώθηκε.

Επίσης, η δυνατότητα να προμηθεύεται ο πολίτης τα self tests σε οκτάδες και όχι ένα – ένα, θα διευκολύνει σημαντικά τη διαδικασία αυτοδιαγνωστικού ελέγχου και θα αποτρέψει τους συνωστισμούς στα φαρμακεία.

Τέλος, θεωρώ πως είναι σωστό μέτρο η επέκταση των εμβολιασμών στις χαμηλότερες ηλικίες, με το πλεόνασμα των εμβολίων της Astra Zeneca, καθώς ο μέσος ηλικιακός όρος των κρουσμάτων σήμερα έχει πέσει στα 44 έτη, ενώ οι νεότερες ηλικίες είναι αυτές που μεταδίδουν περισσότερο, οδηγώντας την πανδημία», σημειώνει.

Παράλληλα, κάνει λόγο για «βιολογικό πόλεμο» άγνωστης προέλευσης και τονίζει την ανάγκη να γίνει αντιληπτή από όλους η ανάγκη να αξιοποιήσουμε όλα τα «όπλα» που έχουμε στη διάθεσή μας. Χαρακτηρίζει ακατανόητα τα υψηλά ποσοστά αποχής από τον εμβολιασμό που σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες αγγίζουν και το 50%.

«Δεν μπορώ να το αντιληφθώ. Έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο 287 περιστατικά θρομβώσεων από το εμβόλιο της Astra Zeneca και 325 από όλα τα εμβόλια και πολύ λίγα απ’ αυτά είχαν κακή κατάληξη. Τόσοι είναι οι άνθρωποι που πεθαίνουν από κορωνοϊό μέσα σε τρεις μέρες μόνο στην Ελλάδα», επισημαίνει.

Ο κ.Τριανταφυλλίδης θεωρεί ορθή την απόφαση για επανεκκίνηση της εστίασης σε ανοικτούς χώρους αμέσως μετά το Πάσχα, τονίζοντας ωστόσο πως η αποτελεσματικότητα του μέτρου, όπως και κάθε άλλου ανοίγματος κάποιας δραστηριότητας, θα εξαρτηθεί από τη δική μας συμπεριφορά. «Δυστυχώς βλέπω συμπεριφορές που υπονομεύουν την συλλογική προσπάθεια. Με λύπη μου είδα πως σε συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν και υγειονομικοί, πολλοί εκ των οποίων χωρίς να φορούν μάσκα».

Πηγή:Ιatronet.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button