ΕλλάδαΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in Greece»: 1.000 νέες θέσεις εργασίας

Electric Cars e.GO Made in Greece»

Σύντομα θα δημιουργηθεί εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην χώρα μας.Εργοστάσια αυτοκινήτων υπήρχαν και παλαιότερα  στην Ελλάδα όπως αυτό που είχαμε στο Νεώριο της Σύρου, αυτό της Nissan στο Βόλο, της Βιαμάξ και άλλα. Επίσης υπήρχε εργοστάσιο παραγωγής της Pirelli στη Πάτρα και της Goodyear στη Θεσσαλονίκη . Όλα αυτά έκλεισαν  και συγχρόνως  εκδιώχθηκαν τεράστιες επενδύσεις όπως αυτή της Toyota στην Πύλο.

Η σημερινή μέρα λοιπόν είναι κάτι παραπάνω από ιστορική, ακούσαμε από τον Έλληνα πρωθυπουργό ν’ ανακοινώνει τη συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Next.e.Go. Στόχος της συνεργασίας είναι η κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα.

Στη σημερινή διαδικτυακή παρουσίαση πλην του Έλληνα πρωθυπουργού παρευρίσκονταν μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της  Next.e.GO Mobile SE, Ulrich Hermann, ο υπουργός Ανάπτυξη Άδωνης Γεωργιάδης και ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα πιστεύει στην ηλεκτροκίνηση: «Είμαι πολύ χαρούμενος για την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων επόμενης γενιάς για αστικές μετακινήσεις. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 η Ελλάδα δεν είναι μέρος της παγκόσμιας κατασκευαστικής αλυσίδας όσον αφορά στην αυτοκινητοβιομηχανία. Είναι κρίμα που συμβαίνει αυτό και τώρα έχουμε την ευκαιρία να το αλλάξουμε αυτό. Τώρα που πάμε στην επόμενη μέρα της αυτοκίνησης που αναπόφευκτα είναι η ηλεκτροκίνηση, θέλουμε ξεκάθαρα να είμαστε μέρος του συστήματος, να είμαστε μέλος της κοινότητας ηλεκτροκίνησης. Έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο για την ανάπτυξη υπηρεσιών e-mobility στην Ελλάδα όπως ξέρετε έχουμε ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τη VW για την Αστυπάλαια.

Η ταυτότητα του σχεδίου επένδυσης

Η εταιρεία Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.), που είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών, για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση των εξαγωγών, υπέγραψε Επιστολή Πρόθεσης Συνεργασίας με την Next.e.GO SE, η οποία θέτει τις βάσεις για την υλοποίηση στρατηγικής, για την εθνική οικονομία, επένδυσης πλήρους κλίμακας παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα.

Το επενδυτικό σχέδιο, όπως έχει διαμορφωθεί με βάση τις έως τώρα διαπραγματεύσεις, προβλέπει την κατασκευή εργοστασίου της Next.e.GO στην Ελλάδα, το οποίο σε πρώτη φάση θα έχει τη δυνατότητα να παράγει έως 30.000 ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα ανά έτος, και την ίδρυση Κέντρου Τεχνολογίας και Καινοτομίας για ερευνητικούς σκοπούς.

Στη φάση της εκκίνησης η επένδυση εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Προβλέπεται πως θα δημιουργηθούν 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο, πολλές εκ των οποίων θα καλυφθούν από εξειδικευμένο προσωπικό, και θα δημιουργηθούν επιπλέον 5.000 έμμεσες θέσεις στο ευρύτερο οικοσύστημα τροφοδοσίας και παροχής υπηρεσιών το οποίο θα υποστηρίζει τη βιομηχανική μονάδα που θα είναι έτοιμη μέσα σε δύο χρόνια.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button