Magazino

Πασχαλινές αποδράσεις σε 5 Ελληνικά νησιά: Ιδιαίτερα τοπικά έθιμα και μαγευτικά τοπία

Το Πάσχα είναι μια γιορτή με ξεχωριστή γοητεία .Στην Ελλάδα το γιορτάζουμε παντού με ιδιαίτερο τρόπο. Για πολλούς το Πάσχα είναι η πρώτη ανοιξιάτικη απόδραση, μια πρόβα διακοπών για το καλοκαίρι που πλησιάζει.

Οι μυρωδιές της φύσης που είναι στα καλύτερα της ,οι ντόπιες γεύσεις, οι βόλτες σε υπέροχα γραφικά χωριά είναι ο καλύτερος τρόπος για να ζήσουμε τις Άγιες ημέρες .Τα νησιά μας χωρίς τα πλήθη του καλοκαιριού έχουν το κάθε ένα τους ιδιαίτερα τοπικά έθιμα για την «Λαμπρή».

Επιλέξαμε ανάμεσά σε τόσα πολλά ,όλα τους πανέμορφα 5 ελληνικά νησιά που είναι ιδανικά για να περάσετε με ιδιαίτερο τρόπο τις ημέρες του Πάσχα.

ΚΕΡΚΥΡΑ

Είναι σίγουρα η πρωταγωνίστρια  για μια Πασχαλινή απόδραση.Ένα πανέμορφο νησί με  καταπράσινη φύση, παραδοσιακά χωριά, υπέροχες παραλίες, καλό φαγητό και μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, η Κέρκυρα είναι το νησί που έχει τον τρόπο να κάνει οποιονδήποτε να περνάει καλά.

Τα Πασχαλινά όμως έθιμα εδώ με τις μελωδίες των φιλαρμονικών, το σπάσιμο των μπότηδων, την φινετσάτη ατμόσφαιρα της παλιάς πόλης κάνουν το Πάσχα στην Κέρκυρα μια μοναδική εμπειρία που πρέπει να ζήσεις τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου.

Οι πλατείες και τα καντούνια της παλιά πόλης γίνονται το σκηνικό για το πιο μελωδικό και πιο διάσημο ίσως Πάσχα της Ελλάδας. Τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ, πιάστε θέση από νωρίς για να παρακολουθήσετε τον επιβλητικό επιτάφιο της Μητρόπολης που ξεκινάει κατά τις 22.00. Οι δρόμοι φωτίζονται με μωβ χρώμα, ενώ η Παλαιά Φιλαρμονική παίζει το Adagio του Albinoni, η Μάντζαρος την Marcia Funebre του Verdi και η Καποδίστριας την Elegia Funebre, την Sventura του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin. Η πιο γνωστή εικόνα του κερκυραϊκού Πάσχα είναι σίγουρα οι «μπότηδες».

Το Μεγάλο Σάββατο, στην πρώτη Ανάσταση που γίνεται στις 11.00, γύρω από το Λιστόν όπου θα δείτε δεκάδες πήλινα κανάτια κάθε μεγέθους να πετάγονται από τα στολισμένα μπαλκόνια και να σπάνε με κρότο στο έδαφος.

ΠΑΡΟΣ 

Εδώ υπάρχει όλη η μαγευτική ομορφια των Κυκλάδων σε συνδυασμό με τοπικά έθιμα για την Μεγάλη Εβδομάδα σε ξωκλήσια  και τα μοναδικά πανέμορφα χωριά της Πάρου .Αν θέλετε να γνωρίσετε ένα πιο ήρεμο πρόσωπο της Πάρου που όλοι αγαπούν για να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, τότε  η άνοιξη είναι η πιο κατάλληλη ,η ιδανική θα λέγαμε εποχή για να την επισκεφτείτε.

Στην όμορφη Μάρπησσα το έθιμο της αναπαράστασης των Παθών του Χριστού ξεχωρίζει το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής. Μικροί και μεγάλοι ντυμένοι Ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού, αναπαριστάνουν εκπληκτικά ,σκηνές από την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, το Μυστικό Δείπνο, την προσευχή στο Όρος των Ελαιών, το Μαρτύριο της Σταύρωσης και την Ανάσταση.

Με την Ανάσταση σε όλο νησί γίνεται ένα μεγάλο γλέντι .

ΥΔΡΑ

Πανέμορφη όλο τον χρόνο ,τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας έχει μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα καθώς στο νησί αναβιώνουν παλιά έθιμα δεμένα με τη θάλασσα όπως είναι η περιφορά του Επιταφίου της ενοριακής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στη συνοικία Καμίνια, μέσα στη θάλασσα.

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, μετά από την περιφορά του Επιταφίου στη συνοικία, η πομπή καταλήγει στη θάλασσα, όπου ο Επιτάφιος με μεγάλη κατάνυξη μπαίνει στη θάλασσα, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα. Το έθιμο πραγματοποιείται ώστε να ευλογηθούν τα νερά και να φέρουν τύχη στους ναυτικούς και τους σφουγγαράδες.


Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, την ώρα της Ανάστασης, το λιμάνι της Ύδρας φωτίζεται από τα φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα, ενώ τα φωταγωγημένα αγκυροβολημένα πλοία ρίχνουν φωτοβολίδες και ανοίγουν τις σειρήνες τους ,ενώ την Κυριακή του Πάσχα πραγματοποιείται το παραδοσιακό κάψιμο του Ιούδα στην προκυμαία του λιμανιού.


ΠΑΤΜΟΣ

Μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία είναι ο εορτασμός του Πάσχα στο νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο.

Η τελετουργία, τα έθιμα, η τελετή του Νιπτήρος και η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου δημιουργούν ένα άκρως κατανυκτικό κλίμα, που προσελκύει πολυάριθμους προσκυνητές και επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Το ξεκίνημα των εορτασμών  γίνεται την Κυριακή των Βαΐων, όταν στις εκκλησίες του νησιού μοιράζονται στους πιστούς δημιουργήματα από βάγια, τα οποία είναι σαν κεντήματα που άλλοτε έχουν σχήμα σταυρού και άλλοτε ψαριών.Προχωρώντας προς την κορύφωση του Θείου Δράματος,την Μεγάλη Πέμπτη αυτό που κεντρίζει την προσοχή των κατοίκων του νησιού αλλά και των επισκεπτών είναι η τελετή του Νιπτήρος, που πραγματοποιείται το πρωί στη Χώρα Πάτμου σύμφωνα με τις βυζαντινές παραδόσεις.

Την Μεγάλη Παρασκευή, η περιφορά των επιταφίων και το ράντισμα των νοικοκυρών με το ντόπιο ανθόνερο αποτελεί άλλη μια μοναδική εμπειρία που προσφέρει η Πάτμος στους επισκέπτες της τη Μεγάλη Παρασκευή, ενώ μετά την πρώτη Ανάσταση, και συγκεκριμένα την Κυριακή του Πάσχα, στον Εσπερινό της Αγάπης, στην Ιερά Μονή γίνεται η δεύτερη ανάσταση, κατά την οποία το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες, ενώ από τον ηγούμενο μοιράζονται κόκκινα αβγά στους πιστούς.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Το Πάσχα στην Σαντορίνη έχει μοναδική ατμόσφαιρα που προσφέρουν τα γεμάτα κατάνυξη έθιμα των ημερών.

Το Εμπορειό (ή Νημπορειό) βρίσκεται στο νότιο άκρο της Σαντορίνης και είναι το μεγαλύτερο χωριό του νησιού. Κάθε Μεγάλη Παρασκευή, νωρίς το απόγευμα, οι κάτοικοί του κρατάνε ένα αρκετά παλιό έθιμο, που είναι γνωστό ως «Σήμαντρα» και δείχνει να προέρχεται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Μια πομπή αποτελούμενη από άνδρες ξεκινά από την πλατεία του χωριού έχοντας ως κορυφή της το φανάρι (καντήλι) και την ελληνική σημαία. Από πίσω ακολουθούν κάτοικοι με διάφορα αυτοσχέδια όργανα. Όλοι μαζί γυρνάνε το Εμπορειό «σημαίνοντας», καλώντας δηλαδή τους συγχωριανούς τους στη βραδινή ακολουθία του Επιταφίου.

Όσο διαρκεί η διαδρομή των σημάντρων γίνονται στάσεις στις εκκλησίες για προσκύνημα, ενώ τα νοικοκυριά του χωριού ανοίγουν τις πόρτες τους προσφέροντας τσικουδιά, και νηστίσιμους μεζέδες.

Μεγάλη Παρασκευή ( στον Πύργο, για τα Ντενεκεδάκια του Επιταφίου

Ο Πύργος Καλλίστης –όπως είναι το επίσημο όνομά του– εντοπίζεται στην ενδοχώρα της Σαντορίνης, 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Φηρών και είναι το ψηλότερα χτισμένο χωριό του νησιού. Κάθε Μεγάλη Παρασκευή φιλοξενεί έναν από τους πιο διάσημους Επιταφίους στην Ελλάδα, που θεωρείται ως ο πιο κατανυκτικός όλων των Κυκλάδων. Και η αιτία γι’ αυτό βρίσκεται στη διασύνδεσή του με το σαντορινιό έθιμο που είναι γνωστό ως «Ντενεκεδάκια».

Επιμέλεια ENJOY GREECE MAGAZINES

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button