ΆνθρωποιΑΠΟΨΕΙΣ

Η Μαριάννα Λάτση βραβεύτηκε ως σύγχρονη εθνική ευεργέτιδα για το κοινωφελές της έργο.

Η Μαριάννα Λάτση βραβεύτηκε ως σύγχρονη Εθνική Ευεργέτιδα για την ιδιαίτερα σημαντική και πολύπλευρη κοινωνική προσφορά της από την Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 30 Σεπτεμβρίου 2023, στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου.

Το Χρυσό Μετάλλιο «Ευαγγέλος Ζάππας» απένειμε στην Μαριάννα Λάτση η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ επιπλέον συναισθηματική φόρτιση προσέδωσε η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας για τη βράβευση της κυρίας Λάτση: Η 30η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 2007 σαν Ημέρα Μνήμης για τους Εθνικούς Ευεργέτες της Ελλάδας.

Λίγα λεπτά πριν από την απονομή του Χρυσού Μεταλλίου Ε. Ζάππα στην Μαριάννα Λάτση, προβλήθηκε βιντεοσκοπημένη σύνοψη των πιο γνωστών φιλανθρωπικών ενεργειών της, εν προκειμένω των δύο Κέντρων Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» για ασθενείς με ογκολογικές παθήσεις, στα αντικαρκινικά νοσοκομεία «Άγιος Σάββας» των Αθηνών και «Θεαγένειο» στη Θεσσαλονίκη. Καθώς επίσης και της εκ θεμελίων ανακαίνισης/αναβάθμισης του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο γενικό νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», στην Αθήνα, η οποία είναι δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννης Σ. Λάτσης.

Φωτο(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Εμφανώς συγκινημένη, η κυρία Μαριάννα Λάτση παρέλαβε από την ΠτΔ το Χρυσό Μετάλλιο που φέρει το όνομα ενός από τους εμβληματικούς Εθνικούς Ευεργέτες στην ιστορία της χώρας, του Ευαγγέλη Ζάππα. Μάλιστα, η κυρία Λάτση αφιέρωσε το Μετάλλιο στον πατέρα της, Ιωάννη Λάτση.

Στην ευχαριστήρια ομιλία της, η Μαριάννα Λάτση ανέλυσε το τι σημαίνει για την οικογένειά της και για την ίδιαν η κοινωνική προσφορά, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους πλημμυροπαθείς συμπολίτες της Θεσσαλίας, προτρέποντας εμμέσως την ανάπτυξη ιδιωτικών πρωτοβουλιών προς ενίσχυσιν των πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές.

Συγκεκριμένα, η κα Λάτση τόνισε ότι «το Χρυσό Μετάλλιο του Ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα, αφιερώνεται στον πατέρα μου, Γιάννη Λάτση. Τον Απρίλιο του 2023 συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από το θάνατό του. Είκοσι χρόνια μνήμης για εμένα και την οικογένειά μου, αλλά ταυτόχρονα 20 χρόνια διαρκούς κοινωνικής προσφοράς μέσω του Ιδρύματός μας, στη μνήμη του. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Λάτση έχει αναπτύξει και έχει χρηματοδοτήσει πλήθος πρωτοβουλιών από της συστάσεώς του. Μέσα από την πολυθεσμική του δραστηριοποίηση και μέσα από μια απολύτως ανθρωποκεντρική προσέγγιση επιχειρεί να συνδέει τις εθνικές προτεραιότητες με την καθημερινότητα των συνανθρώπων μας. Την ίδια στιγμή που υποστηρίζει καινοτόμες κοινωφελείς πρωτοβουλίες οι οποίες διαμορφώνουν το αύριο της πατρίδας και των συμπολιτών μας.

«Νιώθω ευτυχισμένη και τυχερή που μέσα από αυτή την πράξη ευθύνης και αγάπης μπορώ να συμβάλλω στην προσπάθεια για τη βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το καθήκον αυτό, άλλωστε, μου το δίδαξε ο πατέρας μου. Που, έχοντας δει τη ζωή κι από τις δύο όψεις, ανέκαθεν έκανε πράξη την κοινωνική προσφορά και τη φροντίδα προς τον συνάνθρωπο με κάθε πρόσφορο τρόπο».

Εκτός  από την απονομή του Χρυσού Μεταλλίου στη Μαριάννα Λάτση, βραβεύτηκε με τιμητική πλακέτα και η διεθνούς φήμης ειδική στον καλλιτεχνικό σχεδιασμό φωτισμού και την ανάδειξη δημοσίων κτηρίων, μνημείων κ Ελευθερία Ντεκώ.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης τόνισε στην ομιλία του:

«Ας αναρωτηθούμε πώς θα ήταν η Ελλάδα σήμερα εάν δεν είχαν υπάρξει όλοι και όλες εκείνοι που αποκαλούμε ‘Εθνικοί Ευεργέτες’. Αν δεν είχε υπάρξει, επί παραδείγματι, ο Ιωάννης Βαρβάκης, ο οποίος με έξοδά του εξόπλισε στρατιώτες του Αλέξανδρου Υψηλάντη και πάνω από όλα βοήθησε στον αγώνα των συμπατριωτών του, των Ψαριανών.

Αν δεν είχε υπάρξει ο Γεώργιος Αβέρωφ, στον οποίον οφείλονται η αναμαρμάρωση του Παναθηναϊκού Σταδίου, η αποπεράτωση του Πολυτεχνείου Αθηνών, η ναυπήγηση του θωρηκτού Αβέρωφ, με το οποίο η Ελλάδα κυριάρχησε σε κρίσιμες στιγμές στο Αιγαίο.

Αν δεν είχαν υπάρξει ο Κωνσταντίνος και ο Ευαγγέλης Ζάππας, οι οποίοι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Και βεβαίως μερίμνησαν για την ανέγερση του αρχιτεκτονικού κοσμήματος, του Ζαππείου Μεγάρου.

Θα μπορούσα να συνεχίσω, φυσικά, για ώρες. Η ουσία είναι όμως ότι χωρίς τους Εθνικούς Ευεργέτες μας, η Ελλάδα θα ήταν σήμερα πολύ διαφορετική. Ευτύχησε όμως, οι Ευεργέτες αυτοί, όχι απλώς να υπάρξουν, αλλά και να επιλέξουν να της αφιερώσουν τις προσπάθειές τους».

ακολουθήστε την σελίδα μας στο Facebook  για περισσότερη ενημέρωση και όλα τα θέματα  που αφορούν την επικαιρότητα  https://www.facebook.com/enjoynews.gr/

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button