ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Η Τουρκία προκαλεί πονοκέφαλο στο ΝΑΤΟ – Αποσύρει το αίτημά της η Σουηδία

Τέλος προς το παρόν η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ,  σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Τομπάιας Μπίλστρομ σε δήλωσή του ανέφερε ότι «η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έχει προσωρινά σταματήσει. Προσπαθούσε να αντιδράσουμε μετά τις προβοκατόρικες δράσεις. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Τουρκία και περιμένουμε τις εκλογές στις 14 Μαΐου».

Ο Μπίλστρομ ανέφερε ότι οι συζητήσεις μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας για την ένταξη της τελευταίας στο ΝΑΤΟ έχουν διακοπεί. Τόνισε ότι η σουηδική κυβέρνηση επενδύει χρόνο και προσπάθεια ώστε η διαδικασία να προχωρήσει ξανά και σημείωσε την αισιοδοξία του πως μπορεί να υπάρξουν θετικές εξελίξεις το καλοκαίρι σύμφωνα με την εφημερίδα Expressen.

Η Φινλανδία επίσης από την πλευρά της, ξεκαθάριζε την περασμένη εβδομάδα πως εξετάζει το ενδεχόμενο να ενταχθεί μόνη της στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία υπέγραψε μνημόνιο με τις δύο χώρες το περασμένο καλοκαίρι, στο οποίο έμπαιναν συγκεκριμένοι όροι ώστε να μην βάλει «βέτο» στην ένταξή τους.

Οι πρόσφατες όμως διαδηλώσεις και προβοκάτσιες όπως το κάψιμο αντιτύπου του Κορανίου, οδήγησαν τις σχέσεις των δύο πλευρών σε ρήξη. Η Άγκυρα για χρόνια κατηγορεί τη Στοκχόλμη πως δίνει άσυλο σε «τρομοκράτες» αλλά και Γκιουνελιστές.

Τέλος ,τούρκος αναλυτής σημειώνει σχετικά πως «Πιστεύω ότι έχουν εμπλοκή οι ΗΠΑ. Η Τουρκία δεν κάνει τις δουλειές της με απειλές. Ακόμα και αν η Σουηδία το θελήσει πλέον, είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψει».

Ο ίδιος αναλυτής, μιλώντας στο CNN Turk, ανέφερε: «Η Τουρκία είναι η χώρα – κλειδί. Είπαμε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπει η Σουηδία στο ΝΑΤΟ, αν δεν πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η Σουηδία δεν κατάφερε να φτάσει ούτε κάπου κοντά στη γραμμή που χαράξαμε. Είναι καθαρό τι χρειάζεται να κάνει η Σουηδία. Όμως δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια πρόθεση.

Η Σουηδία προσπάθησε απλώς να μπει στο ΝΑΤΟ με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Ένα μεγάλο μέρος της σουηδικής κοινής γνώμης λέει όχι. Η Τουρκία δεν κάνει τις δουλειές της με απειλές….

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button