ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Σαντορίνη είναι η «μυθική» Ατλαντίς;

Η Σαντορίνη Πρέπει να Μετονομαστεί Ατλαντίς
Αδιαφιλονίκητες Φυσικές Παράμετροι -Πραγματικότητες

του Ηλία Στεργάκου

Πυρηνικού επιστήμονος-συγγραφέως

1-Της Σαντορίνης το τοπογραφικό σχήμα και η αποτελεσματική ακτίνα αυτού είναι ίδια με αυτά της Ατλαντίδος.

Συγκεκριμένα, Το τοπογραφικό σχήμα της Σαντορίνης είναι κυκλικό και η αποτελεσματική ακτίνα αυτού (περιλαμβάνοντας και την καλντέρα) είναι 7,4χμ (4,6 μλ). Παρομοίως, ο Κριτίας, στον διάλογο του Πλάτωνα, «Κριτίας», περιγράφει στους φίλους του ότι το τοπογραφικό σχήμα της Ατλαντίδoς ήτο επίσης κυκλικό με ακτίνα 63,5 στάδια ή 11,6χμ (7,3μλ).  H σχετικά μικρή διαφορά στο μήκος της ακτίνας οφείλεται σε δύο παράγοντες: α) Πριν την έκρηξη, η τεράστιες ποσότητες αερίων και λάβας, οι οποίες είχαν συσσωρευθεί στο υπέδαφος του νησιού, είχαν εξυψώσει αυτό πάνω από την τότε υπάρχουσα επιφάνεια της θαλάσσης δίνοντας προς αυτό επιπρόσθετη επιφανειακή έκταση (και έτσι ακτίνα). β) Μετά από την έκρηξη, η επιφάνεια του νησιού μειώθηκε για δύο αιτίες.


Πρώτον, το νησί κατακάθισε και μέρος αυτού εβυθίσθη διότι η πίεση κάτω από την επιφάνια αυτού εμειώθη λόγω του ότι οι μεγάλες ποσότητες αερίων και λάβας οι οποίες ήτο κάτω αυτό εκτοξεύτηκαν στην ατμόσφαιρα.

Δεύτερον, από τα μέσα της Εποχής του Μπρούντζου μέχρι σήμερα, η επιφάνια της θαλάσσης του Αιγαίου εξυψώνεται περίπου 0,9 χιλιοστά κατά χρόνο. Ούτως, εντός των 3.630 χρόνων από την καταστροφή της Ατλαντίδος, η επιφάνια της θαλάσσης του Αιγαίου έχει εξυψωθεί περίπου 3,3μ καλύπτοντας μέρος των πεδιάδων που υπήρχαν πριν της εκρήξεως.

2) Ζεστό νερό αναβλύζει από τα έγκατα της Σαντορίνης όπως συνέβαινε στην Ατλαντίδα (και το οποίον μεταχειριζόντουσαν οι  κάτοικοι για χειμωνιάτικα λουτρά για ανθρώπους και εξοικειωμένα ζώα).

3) Τα πετρώματα της Σαντορίνης είναι κόκκινα, μαύρα και άσπρα. Και σύμφωνα με τον Πλάτωνα, κόκκινα, μαύρα και άσπρα ήτο οι λίθοι που μεταχειριζόντουσαν οι κάτοικοι της Ατλαντίδος για να διακοσμήσουν τα κτίριά τους.

Ο κος Στεργάκος θα παραθέσει σύντομα περισσότερα στοιχεία που αποδεικνύουν οτι η Σαντορίνη είναι η Χαμένη Ατλαντίδα.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button