ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο σύντροφός της και το πρωτόκολλο εθιμοτυπίας

Έντονη είναι η κριτική που δέχεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της παρέλασης αλλά και κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων συνοδευόταν από τον σύντροφό της κατά παράβαση του Πρωτοκόλλου Εθιμοτυπίας Εθνικών Εορτών.

Ο σύντροφος της ΠτΔ κ Παύλος Κοτσώνης ήταν ένα αξιολογότατος σύμβουλος Επικρατείας. Εδώ και χρόνια έχει παραιτηθεί από το δικαστικό σώμα, και πλέον έχει μια πολύ σημαντική καριέρα δικηγόρου στο εξωτερικό, και ειδικότερα στις Βρυξέλλες.

Το γεγονός δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα αλλά με τους θεσμούς .

Η αλήθεια είναι ότι το επίσημο πρωτόκολλο και η εθιμοτυπία είναι κατά κανόνα ένα σύνολο αυστηρά προσδιορισμένων και ιεραρχημένων συμπεριφορών και τύπων που επιβάλλεται να τηρούνται από διακεκριμένα άτομα, υψηλόβαθμους αξιωματούχους, Υπουργεία, Πνευματικά Ιδρύματα, Οργανισμούς, Εταιρείες. Δεν είναι κάτι που αλλάζει κατά πως βολεύει τον καθένα μας.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, αλλά και στην στρατιωτική παρέλαση δεν είχε προσκληθεί ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, άγνωστο γιατί

Σε ότι αφορά το εθιμοτυπικό σε επίσημες εκδηλώσεις και παρελάσεις στην Ελλάδα η σειρά προβαδίσματος είναι η ακόλουθη:

Το εθιμοτυπικό :

Πρόεδρος Δημοκρατίας, Πρωθυπουργός, Πρόεδρος της Βουλής, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας …Μόνοι τους.

Πουθενά δεν γίνεται λόγος για συνοδεία, αφού δεν προσκαλούνται ως ιδιώτες, αλλά ως θεσμοί.

Δεν μπορεί και δεν προβλέπεται πουθενά, ο Υποστράτηγος και Διοικητής της Σχολής Ευελπίδων και αρχηγός της Στρατιωτικής Παρέλασης να δίνει αναφορά τέλους παρελάσεως σε κανέναν άλλον εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αρχηγό δηλαδή των Ένοπλων Δυνάμεων.

Τέτοιο πράγμα δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Ούτε βεβαίως μπορεί η Πρόεδρος Ο θεσμός είναι αυστηρά προσωπαγής, δεν προβλέπεται συννομή, ούτε συγκατοχή, ούτε διαμοίραση από κοινού τιμών σε δημόσιες εμφανίσεις.

Αυτά λέει η επίσημη εθιμοτυπία είτε μας αρέσουν, είτε όχι.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button