ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Η Μόσχα κλείνει τη στρόφιγγα  φυσικού αερίου σε Πολωνία -Βουλγαρία και επαναφέρει τις πυρηνικές απειλές

Ο ρόλος της Υπερδνειστερίας

Για πρώτη φορά είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να επεκταθεί ο πόλεμος σε εδάφη εκτός της Ουκρανίας, με απρόβλεπτες συνέπειες, δύο μήνες μετά την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής των Ρώσων.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρει  το ΝΑΤΟ ότι διεξάγει πόλεμο με πληρεξούσια στην Ουκρανία και προειδοποίησε για μία ακόμη φορά ότι : «ο κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης είναι πραγματικός και δεν πρέπει να υποτιμάται».Συνέκρινε μάλιστα τη σημερινή κατάσταση με την κρίση των πυραύλων στην Κούβα το 1962.

Μολδαβία

Μία σειρά εκρήξεων  στη Μολδαβία, καθώς και δήλωση ανώτερου Ρώσου στρατιωτικού οτι η Μόσχα σκοπεύει να δημιουργήσει έναν διάδρομο μέσω της νότιας Ουκρανίας προς την Υπερδνειστερία (μια αποσχισθείσα δημοκρατία στην ανατολική Μολδαβία) δείχνουν την πρόθεση των Ρώσων για μια  νέα φάση στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας, Mάγια Σεντού, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας της και δήλωσε ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Υπερδνειστερία που «ενδιαφέρονται να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή».

Υπερδνειστερία

Είναι γεωγραφικά  μια στενή λωρίδα γης που βρίσκεται ανάμεσα στην Ουκρανία και την υπόλοιπη Μολδαβία. Φιλοξενεί περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Ρωσόφωνοι. Kήρυξε την ανεξαρτησία της από την πρώην σοβιετική δημοκρατία της Μολδαβίας μετά από έναν πόλεμο δύο ετών (1990-1992) που ξέσπασε κατά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Πόλεμος σε ενεργειακό επίπεδο

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom αναστέλλει από σήμερα Τετάρτη 27/04 τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία.

«Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής», διαβεβαίωσε η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Άννα Μόσκβα, τονίζοντας  πως «δεν θα υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου στα πολωνικά σπίτια .Από την πρώτη ημέρα του πολέμου, έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι για πλήρη ανεξαρτησία από τις ρωσικές πρώτες ύλες»

Στην γειτονική Βουλγαρία το υπουργείο Ενέργειας αναφέρει έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου και τη διαχείριση της κατάστασης.

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button