MagazinoΕλλάδα

Η άγρια ομορφιά της Σαμοθράκης-ένα «μυστήριο» και εναλλακτικό νησί

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Έχει λίμνες, καταρράκτες, αρχαία πόλη, οικισμούς, μυθολογία, παράδοση, αλλιώτικες γεύσεις και αλησμόνητες παραλίες. Η Σαμοθράκη είναι κάπως σαν την Σαντορίνη – όπως ήταν παλιά. Άλλους τους αιχμαλωτίζει και άλλους τους “διώχνει”.

 

 

Έχοντας στο νου μας τα μυστήρια των Καβείρων, μας κάνει να την βλέπουμε με πιο “υποψιασμένο” μάτι. Η άγρια ομορφιά της Σαμοθράκης.

“Χρυσοπράσινο φύλο ριγμένο στο πέλαγος” λέει ο ποιητής για την Κύπρο.
Ένα πράσινο κομμάτι γης ριγμένο στο Αιγαίο, η Σαμοθράκη δεν είναι σαν τα άλλα ελληνικά νησιά. Έχει φύση που οργιάζει και τα τοπία της δημιουργούν σκηνικά από ταινίες φαντασίας. Έχοντας στο νου μας τα μυστήρια των Καβείρων, μας κάνει να την βλέπουμε με πιο “υποψιασμένο” μάτι.
Μυστήριο και εναλλακτικό νησί, έχει κάτι που δύσκολα περιγράφεται, αν δεν το ζήσει κανείς.

Αν πάρουμε σαν αφετηρία το σήμα κατατεθέν του νησιού – το βουνό που το ονομάζουν Φεγγάρι – θα δούμε ότι από εκεί ξεκινούν όλα. Και θα ανακαλύψουμε ότι τελικά στο φεγγάρι υπάρχει νερό! Χαχαχαχαχα… Πολύ νερό. Και χιόνια, που ποτέ δε λείπουν από την κορυφή του. Και τα χιόνια δημιουργούν ποταμάκια, τα οποία με τη σειρά τους φτιάχνουν τις ειδυλλιακές λιμνούλες, σαν κολυμπήθρες που τις λένε “βάθρες”.

Σε αρκετές από αυτές τις φυσικές κολυμπήθρες, μπορείτε να βουτήξετε άφοβα – άλλωστε στη Σαμοθράκη, είναι περισσότερο θεσμός οι βουτιές στις βάθρες παρά στη θάλασσα. Μια καλή ιδέα είναι να ψάξετε για διαμονή στους οικισμούς κοντά στις Βάθρες, αφού εκεί κρύβεται όλη η ζωντάνια και η ενέργεια του νησιού. Ομορφιά, ενέργεια και ανανέωση θα σας μεταδώσουν και οι καταρράκτες του νησιού με κορυφαίο τον Φονιά, στο ομώνυμο φαράγγι, με τα νερά να πέφτουν από τα 35 μέτρα και να σχηματίζουν βάθρα 30 μέτρων στην οποία φυσικά και επιβάλεται να βουτήξετε.

Η Σαμοθράκη στα αρχαία χρόνια ήταν γνωστή και σαν «Νησί των μεγάλων θεών», του ουρανού, της φύσης και της θάλασσας. Υπάρχει λοιπόν και αρχαιολογικός χώρος (φωτογραφία επάνω) και Αρχαιολογικό Μουσείο, στεγασμένο σε κτίριο του αρχιτέκτονα Stuart M. Shaw του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Αν το πετύχετε ανοιχτό θα δείτε και το αντίγραφο της περίφημης Νίκης της Σαμοθράκης, του πανέμορφου αγάλματος που υποδέχεται χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά στο Λούβρο.

Η Χώρα της Σαμοθράκης  (φωτογραφία επάνω) είναι κρυμμένη μέσα στην φύση του βουνού, με ένα κάστρο να δεσπόζει και με σπιτάκια με κεραμιδένιες στέγες. Στα δρομάκια της δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα (όλοι παρκάρουν έξω απο το χωριό), ενώ στην πλατεία, τα καφενεδάκια σερβίρουν εκτός από καφεδάκι, μεζέδες και συγκλονιστικά γλυκά – κάτω από πλατάνια, χωρίς να λείπουν όμως και τα μεζεδοπωλεία. Επίσης από τους πιο όμορφους οικισμούς του νησιού, τα Θέρμα είναι η ιδανική βάση μέσα στη φύση για τις εξορμήσεις σας προς τις βάθρες, ενώ στην Άνω Μεριά και τον Προφήτη Ηλία θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες με ντόπιες σπεσιαλιτέ.

Οι περισσότερες παραλίες της Σαμοθράκης δεν διαθέτουν αμμουδιές, αλλά βότσαλο ή χαλίκι, κάτι που μπορεί να πτοήσει όσους είναι συνηθισμένοι σε πιο… συμβατικές πλαζ.

Ωστόσο, οι Κήποι είναι ιδιαίτερα όμορφοι, ένα άγριο, «σεληνιακό» μέρος που κοιτάζει κατάματα την Ίμβρο από το ανατολικότερο άκρο του νησιού, ενώ η Παχιά Άμμος στην άλλη άκρη της Σαμοθράκης, από τις ελάχιστες παραλίες με αμμουδιά, δεν θα απογοητεύσει αυτούς που αναζητούν ήπια οργάνωση και εύκολη πρόσβαση. Στην παραλία Βάτος, θα βρείτε αμμοβοτσαλωτή πλαζ με κρύα νερά στην άκρη του ομώνυμου φαραγγιού, χωρίς καμία – Yessssssssssssss – οργάνωση.

Στην Σαμοθράκη λένε ότι πηγαίνουν ακόμα οι χίπις. Σύγχρονοι αντισυμβατικοί και εναλλακτικοί τύποι δηλαδή… Στο νησί δεν θα βρείτε αποτριχωμένους “σφίχτες”, ούτε ξανθιές με εξτένσιονς και 12ποντα.Υπάρχουν περίοδοι που στο νησί δεν πέφτει καρφίτσα.

Στο νησί αυτό τα τοπία και οι καταρράκτες θα σας εντυπωσιάσουν!

NiIKOS ONLINΕ

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button