ΔιεθνήΟικονομία

HBA-UK: To City θα παραμείνει χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης

Δεν έχασε και ούτε πρόκειται να χάσει την αίγλη του ο τραπεζικός κλάδος του Λονδίνου μετά το Brexit

Δεν έχασε και ούτε πρόκειται να χάσει την αίγλη του ο τραπεζικός κλάδος του Λονδίνου μετά το Brexit, παρά την αναστάτωση προκλήθηκε, υποστηρίζει ο Γιώργος Κάτσικας, Διευθύνων Σύμβουλος Επενδυτικής Τραπεζικής στη UBS και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών του Ηνωμένου Βασιλείου (HBA UK).

Υπήρξαν μεν τριγμοί στη βρετανική οικονομία την τελευταία διετία – αν και σε μικρότερο βαθμό από το προσδοκώμενο – και πράγματι παρατηρείται μια τάση ανάμεσα στους επαγγελματίες του τραπεζικού κλάδου να στρέφονται σε άλλες αγορές, αλλά το Λονδίνο εξακολουθεί να αποτελεί πόλο έλξης με προοπτικές ανάπτυξης, ευκαιρίες ανέλιξης και σταθερές βάσεις στον σχετικό τομέα, δηλώνει χαρακτηριστικά.
Αυτό επιβεβαιώθηκε εν μέρει και από τις διοργανώσεις της HBA, με το ετήσιο γκαλά του Δεκεμβρίου να συγκεντρώνει τουλάχιστον 350 άτομα και το τελευταίο Career Day που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου 120 θεατές μεταξύ 24 και 30 ετών περίπου. Η επόμενη διοργάνωση προγραμματίζεται για τις 18 Μαΐου.

Στο κοινό της πιο πρόσφατης διοργάνωσης βρέθηκαν απόφοιτοι πανεπιστημίων, αλλά και νέοι επαγγελματίες του τραπεζικού χώρου, οι οποίοι βρίσκονται στα πρώτα στάδια της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η καθοδήγηση των επαγγελματιών σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις της σχετικής αγοράς στο Λονδίνο, καθώς και η ενημέρωση για την τραπεζική αναταραχή που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Το θέμα καλύφθηκε από τον κ. Κάτσικα, τον κ. Ιωσηφ Κιουρουκογλου (BofA), τον κ. Ρομπερτο Μαραντιδη (Alantra) και τον Ανδρέα Αναστασίου (Intercontinental Exchange) από την εκτελεστική επιτροπή της HBA, οι οποίοι ανέλαβαν το στήσιμο της διοργάνωσης σε επικοινωνία με οκτώ ελληνικούς και κυπριακούς φοιτητικούς συλλόγους στη Βρετανία και μίλησαν βιωματικά για τον κλάδο.

Βάσει της δικής του εμπειρίας πάντως, ο κ. Κάτσικας μιλώντας στο MR συμβουλεύει όποιον θέλει να απασχοληθεί στον χρηματοπιστωτικό κλάδο να μην αποθαρρυνθεί από την όποια αναταραχή. «Εγώ άρχισα να δουλεύω όταν έκλεισε η Lehman, στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008, είδα όλη την χρηματοπιστωτική κρίση από μέσα, και συμβούλευα κυρίως τράπεζες, οι οποίες τότε βρίσκονταν στο επίκεντρο των εξελίξεων», λέει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, πιστεύει ότι ακριβώς εν μέσω αναστάτωσης δημιουργούνται μεγάλες ευκαιρίες για νέους, ώστε να αποκτήσουν εξαιρετικά χρήσιμες δεξιότητες για το μέλλον τους. 

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά το Λονδίνο, ο ίδιος πιστεύει πως δεν θα χάσει τη θέση του και θα παραμείνει χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης. Αφενός διότι υπάρχουν διμερείς συμφωνίες που στηρίζουν τη συνεχή συνεργασία μεταξύ χωρών και εταιρειών, αφετέρου διότι θεωρεί πως όταν η χώρα απομακρυνθεί από την αναστάτωση του Brexit θα επανέλθει ισχυρότερη. 

Η μεγαλύτερη πρόκληση των τραπεζών

Ωστόσο, οι τράπεζες διεθνώς έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις αυτή την περίοδο, με τη μεγαλύτερη τη σωστή διαχείριση της αύξησης των επιτοκίων. Κατά τον κ. Κάτσικα μάλιστα, η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα συνεχιστεί διεθνώς για τουλάχιστον ένα με δύο τρίμηνα ακόμα, καθώς ο πληθωρισμός σε Ευρώπη και σε Βρετανία ναι μεν δείχνει τάσεις αποκλιμάκωσης, αλλά εξακολουθεί να ασκεί ισχυρές πιέσεις. 

Αντιθέτως, αναφερόμενος στην πρόσφατη αναστάτωση με την κατάρρευση της SVB και της έκτακτης διάσωσης της Credit Suisse από την UBS, ο κ. Κάτσικας δεν διαβλέπει καμία απειλή για τραπεζικό ντόμινο αντίστοιχου βεληνεκούς με το 2008. Κατά τον ίδιο, παρότι οι αγορές αντέδρασαν με υπερβολική νευρικότητα τις προηγούμενες εβδομάδες, οι τράπεζες στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι κεφαλαιακά, αλλά και από άποψη ρευστότητας, ίσως πιο ασφαλείς σε σχέση με κάθε άλλη φάση της τελευταίας δεκαετίας.

Επιμέλεια Θέλμα Χατζηαθανασίου

Πηγή: moneyreview.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button