Ελλάδα

H λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνος σήμερα στην Κέρκυρα- ο Άγιος «βγήκε» με μέτρα Covid

Οι Κερκυραίοι έχουν στην καρδιάς τους τον Άγιο Σπυρίδωνα, τον Θαυματουργό, τον Πολιούχο, τον Προστάτη τους. Ο Άγιος ζει και συμβαδίζει με την ιστορία της Κέρκυρας.

Είναι η αρχαιότερη από τις λιτανείες και ανάγεται στα μέσα του 16ου αιώνα, όταν φοβερή έλλειψη σταριού ταλαιπωρούσε το νησί καθώς οι άσχημες καιρικές συνθήκες εμπόδιζαν τον εφοδιασμό του.

Μόνο το πρωί του Μ. Σαββάτου σταράδικα καράβια έφτασαν στο λιμάνι δίνοντας τέλος στην ταλαιπωρία.

Η άφιξη των πλοίων αποδόθηκε σε θαυματουργή επέμβαση του Αγίου ο οποίος καθοδήγησε τους κυβερνήτες για να έλθουν στην Κέρκυρα αντί να κατευθυνθούν στον αρχικό προορισμό τους.

Είναι άγνωστος ο ακριβής χρόνος καθιέρωσης της λιτανείας, καθώς η πρώτη επίσημη μαρτυρία ανάγεται στα 1753. Ο Βροκίνης βασιζόμενος σε απόφαση της Ενετικής Διοίκησης να χτιστούν δημόσιες σιταποθήκες το 1553, υποθέτει ότι η λιτανεία θα έγινε για πρώτη φορά πριν τη χρονολογία αυτή.

Αξίζει  να αναφέρουμε ότι κατά τη λιτανεία του Μεγάλου Σαββάτου μαζί με το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος λιτανεύεται και ο Επιτάφιος του ναού.

Και τούτο, γιατί η Βενετική Γερουσία το 1574 απαγόρευσε τις λιτανείες των Ορθοδόξων κατά τις ημέρες που τελούσαν αντίστοιχες οι Λατίνοι. Με αφορμή την απόφαση αυτή, οι Κερκυραίοι για να μην καταργήσουν τελείως το έθιμο της περιφοράς του Επιταφίου τους τη Μ. Παρασκευή, το μετέφεραν το πρωί του Μ. Σαββάτου στη λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνος.

Φέτος η λιτανεία έγινε όπως ορίζουν τα μέτρα για τον Covid πέριξ του Ναού.

Με πληροφορίες απο:corfutvnews.gr –

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button