ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Η απότομη μετάβαση απο τη νηστεία στις διατροφικές συνήθειες του Πάσχα θέλει προσοχή

Η απότομη μετάβαση από την νηστίσιμη διατροφή σε μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη, μπορεί να προκαλέσει διατροφικό «σοκ» στον οργανισμό μας με δυσάρεστες συνέπειες.

Η δυσπεψία και η γαστρεντερίτιδα είναι από τις πιο κοινές ανεπιθύμητες ενέργειες την ημέρα του Πάσχα και των επόμενων ημερών.

Επίσης, ο συνδυασμός κόκκινου κρέατος, εντοσθίων και άφθονου αλκοόλ, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα ουρικού οξέος. Ακόμη, υπάρχει επιβάρυνση της καρδιακής λειτουργίας λόγω της απότομης κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων «κακών» λιπαρών οξέων και λόγω της υπερφαγίας.

Για τους παραπάνω λόγους, καλό είναι να υπάρχει ένα μέτρο και η μετάβαση στις παλιές μας διατροφικές συνήθειες, να είναι σταδιακή.

Συμβουλή: η κατανάλωση αρκετής ποσότητας σαλατικών θα μας προστατέψει από την είσοδο όλης της ποσότητας αυτών των συστατικών στο σώμα μας μέσα από τη διαδικασία της πέψης. Το αρνάκι ,το κοκορέτσι καλό θα είναι να το φάμε με μέτρο και να το συνοδεύσουμε με μια ωραία σαλάτα .

Τι να προσέξουμε στο Πασχαλιάτικο τραπέζι;

Τον οβελία: Τα 100 γραμμάρια άψητου κρέατος (αρνιού ή κατσικιού) δίνουν περίπου 370 θερμίδες, με μεγάλη όμως συμμετοχή σε αυτές από λίπος. Είναι και τα δύο πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και βιταμινών (κυρίως Β), σιδήρου και φωσφόρου.
Τα νεαρά ζώα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πουρίνες, από τις οποίες παράγεται ποσοστό του ουρικού οξέος, το οποίο προκαλεί την «ουρική αρθρίτιδα».

Τα κόκκινα αυγά: Κάθε αυγό, μέτριου μεγέθους μας δίνει περίπου 75-80 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια λίπους και κυρίως 215-230 mg χοληστερίνης.

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button