MagazinoΆνθρωποι

Γεώργιος Παπανικολάου ο γιατρός που ανακάλυψε το τεστ ΠΑΠ-γιατί και ποιοι του στέρησαν το βραβείο Νόμπελ

Γιατί  δεν έδωσαν το βραβείο Νόμπελ στον Γεώργιο Παπανικολάου που ανακάλυψε το  τεστ ΠΑΠ και έσωσε εκατομμύρια γυναίκες από τον καρκίνο

Ο Γεώργιος Παπανικολάου γεννήθηκε το 1883 και μεγάλωσε στην Κύμη Ευβοίας, σπούδασε ιατρική στην Αθήνα και το 1907 πήγε στη Γερμανία για να ειδικευτεί στη βιολογία και συγκεκριμένα στην Ιένα, έπειτα στο Φράιμπουργκ και στο Μόναχο. Το 1910 επιστρέφει  στην Ελλάδα και παντρεύεται τη Μάχη Μαυρογένους, η οποία θα τον συντροφεύσει και θα τον υποστηρίξει σε όλη του τη ζωή, συνεισφέροντας σε πολύ μεγάλο βαθμό στο πολύ σημαντικό ερευνητικό του έργο. Ο Γ. Παπανικολάου το 1912 και αφού υπηρέτησε ως ιατρός στους Βαλκανικούς Πολέμους, φεύγει μαζί με τη Μ. Μαυρογένους για τη Γαλλία και εργάζεται στο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Μονακό για ένα έτος. Το ζεύγος Παπανικολάου αναχωρεί το 1913 για τις ΗΠΑ όπου τα πρώτα χρόνια αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και εργάζονται σκληρά και οι δύο σε διάφορες δουλειές.

Ο Γ. Παπανικολάου θα κερδίσει μία θέση στο Εργαστήριο Ανατομικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης, όπου θα αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στο ερευνητικό του έργο. Το 1928 παρουσιάζει για πρώτη φορά τη μέθοδο διάγνωσης του καρκίνου της μήτρας με κολπικό επίχρισμα.Ο Γ. Παπανικολάου τιμήθηκε με πλήθος βραβείων και διακρίσεων με σημαντικότερο ίσως, το βραβείο Λάσκερ το 1950, από την Αμερικάνικη Ένωση Δημόσιας Υγείας. Το 1954, ο Παπανικολάου δημοσιεύει το σύγγραμμά του «Άτλας της Αποφολιδωτικής Κυτταρολογίας» (Atlas of Exfoliative Cytology) και εδραιώνει πλέον μία νέα ιατρική πρακτική. Εδώ και πολλές δεκαετίες έχει καθιερωθεί παγκοσμίως το Τεστ ΠΑΠ (Pap test) ως μέθοδος διάγνωσης και πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και χάρη σε αυτό έχουν σωθεί εκατομμύρια ζωές.

Ο Γεώργιος Παπανικολάου, γνωστός για το «τεστ Παπ», προτάθηκε δύο φορές  για το Βραβείο Νόμπελ το 1953 και το 1960. Και τις δύο φορές όμως, η  Bασιλική Aκαδημία της Στοκχόλμης αρνήθηκε την κορυφαία επιβράβευση στον  άνθρωπο που έφερε την επανάσταση στη διάγνωση για τον καρκίνο του  τραχήλου. Οι λόγοι που ο Έλληνας επιστήμονας δεν βραβεύτηκε ήταν πολλοί.  Η επίσημη εκδοχή ανέφερε ότι η επιτροπή προτίμησε να βραβεύσει γιατρούς  που είχαν βρει θεραπείες κι όχι τον Παπανικολάου, ο οποίος είχε  ασχοληθεί με την πρόληψη του καρκίνου. Σύμφωνα με τη μαθήτρια του  Παπανικολάου, Ιρένα Κορπόσφκα, η επιτροπή ήταν επιφυλακτική με το έργο  του γιατρού, επειδή ήταν εξαιρετικά πρωτοποριακό. Μάλλον, η επιτροπή δεν  πίστευε πόσο μεγάλο ήταν το επίτευγμα του Παπανικολάου, το οποίο δεν  εφαρμόσθηκε σε μία μέρα, αλλά έγινε κομμάτι της ιατρικής πρακτικής  σταδιακά. Η άλλη εκδοχή είναι ότι τα μέλη της επιτροπής είχαν ήδη  ρισκάρει στον παρελθόν και εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα. Το 1926 απένειμαν το  Nόμπελ στην, εξίσου πρωτοποριακή, θεωρία του Δανού Φίμπιγκερ Γιοχάννες  Αντρέας Γκριμπ. Ο Γκριμπ υποστήριξε ότι οι παρασιτικοί νηματώδεις  σκώληκες προκαλούσαν τον καρκίνο. Η θεωρία του γρήγορα διαψεύστηκε και  το φιάσκο σημάδεψε και την επιτροπή που βιάστηκε να τον επιβραβεύσει.   Άλλη εκδοχή κάνει λόγο για πιθανή «αντιγραφή». Ο Ρουμάνος γιατρός Αουρέλ  Μπάμπες, δημοσίευσε τα ευρήματά του για τη διάγνωση του καρκίνου στον  τράχηλο της μήτρας, την ίδια περίοδο με τον Παπανικολάου. Κανείς δεν  υποστήριξε σοβαρά, ότι η θεωρία του Παπανικολάου ήταν αποτέλεσμα  αντιγραφής. Η εργασία του Μπάμπες είχε δημοσιευτεί στο ευρωπαϊκό  περιοδικό «Πρες Μέντικαλ», που δεν είχε μεγάλη κυκλοφορία στην Αμερική  και ο Παπανικολάου ήταν πολύ πιθανό να μην την είχε καν υπ’ όψιν. Ούτε ο  ίδιος ο Μπάμπες ανέφερε ποτέ την πιθανότητα να στηρίχθηκε ο  Παπανικολάου στη δική του θεωρία. Ωστόσο, οι επιφυλάξεις και τα  κουτσομπολιά δεν αποφεύχθηκαν. «Ήταν ατύχημα της επιστήμης και της  βράβευσης το γεγονός ότι ο Γεώργιος Παπανικολάου, ο άνθρωπος ο οποίος  έσωσε, σώζει και θα σώζει ζωές, δεν τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ», είπε  ο καθηγητής Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Κρεάτσας,  στη “Μηχανή του Χρόνου”. Ωστόσο, το έργο του καθηγητή επιβραβεύεται  καθημερινά από χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο, που με ασήμαντο  κόστος, σε ελάχιστο χρόνο και χωρίς πόνο πραγματοποιούν την εξέταση που  έχει σώσει εκατομμύρια ζωές. Αυτό είναι το μεγαλύτερο βραβείο. Ο Γιώργος  Παπανικολάου γεννήθηκε στις 13 Μαΐου 1883 και πέθανε στις 19  Φεβρουαρίου 1962 απο καρδιακή προσβολή.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button