ΚινηματογράφοςΡετρό

Γεωργία Βασιλειάδου «η ομορφότερη άσχημη» του ελληνικού κινηματογράφου


Το πραγματικό της όνομα ήταν Γεωργία Αθανασίου, αλλά η ίδια το άλλαξε σε Βασιλειάδου όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με το τραγούδι και την υποκριτική που για εκείνη την εποχή υπήρχαν πολλά  ταμπου.

Η Γεωργία Βασιλειάδου γεννήθηκε το 1897 στην γειτονιά της Κυψέλης της Αθήνας .Υποχρεώθηκε να αφήσει νωρίς το σχολείο για να εργαστεί σε κατάστημα και να βοηθήσει την πολυμελή οικογένειά της με τα δέκα παιδιά μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα της (κατόπιν πτώσης από άλογο), ο οποίος ήταν αξιωματικός του ιππικού .

Την πρώτη της καλλιτεχνική εμφάνιση έκανε το 1922 σαν μέλος της χορωδίας του Θεάτρου Ολύμπια, στο έργο Ερνάνη του Τζουζέπε Βέρντι, μάλλον συμπτωματικά οπότε και ξεκίνησε τις σπουδές της στην Γεννάδειο Σχολή το 1923 και κατόπιν εμφανίστηκε σε διάφορες όπερες.

Εργάστηκε σε μεγάλα θεατρικά σχήματα της εποχής με τους Κυβέλη, Μαρίκα Κοτοπούλη, Δημήτρη Μυράτ, ερμηνεύοντας ποικίλους ρόλους.

Στα μέσα του 1930 αποφάσισε να σταματήσει, μετά από τον γάμο της που όμως υπήρξε ατυχής.Ο Αλέκος Σακελλάριος πρώτος αντιλαμβανόμενος το έμφυτο ταλέντο που είχε της προσέφερε ένα ρόλο στα Κορίτσια της παντρειάς.

Το γεγονός αυτό έγινε η αφορμή για το ξεκίνημα μιας δεύτερης, αλλά περισσότερο γνωστής καριέρας – αυτή τη φορά ως κοσμαγάπητης κωμικού, της “ομορφότερης άσχημης” του ελληνικού κινηματογράφου, όπως χαρακτηρίστηκε.

Στην Φίνος Φιλμ με την ερμηνεία της έγιναν πολλές μεγάλες επιτυχίες που αγαπήθηκαν απο το κοινό όπως:

Η ωραία των Αθηνών, Η θεία απ΄ το Σικάγο, Ο Κλέαρχος η Μαρίνα και ο κοντός και πολλές άλλες.

Η Γεωργία Βασιλειάδου αγαπούσε πολύ τον Βασίλη Αυλωνίτη. Οι δύο ηθοποιοί είχαν μια σπάνια σχέση. Η στενή φιλία που τους έδενε ήταν απόρροια της φοβερής χημείας που είχαν εντός αλλά και εκτός σκηνής.

Η ηθοποιός που μετέτρεψε την «ασχήμια» της σε προτέρημα και κατάφερε να περάσει το μήνυμα ότι ο άνθρωπος δεν κρίνεται από την εξωτερική εμφάνιση, αλλά από την εσωτερική γοητεία, την καλοσύνη, το μεγαλείο της ψυχής παραμένει ακόμα και σήμερα στις επόμενες γενιές αξιαγάπητη χάρη στις ταινίες της.

Πέθανε πριν απο 41 χρόνια στις 12 Φεβρουαρίου του 1980.

follow us: https://www.facebook.com/enjoynews.gr/

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button