
Έχουν περάσει περισσότερα από εκατό χρόνια από τη στιγμή που ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Χαρίλαος Τρικούπης, οραματίσθηκε τη γεφύρωση των περίπου τριών χιλιομέτρων που χωρίζουν το Ρίο από το Αντίρριο.
Το 2004, το μεγαλόπνοο αυτό όραμα έγινε πραγματικότητα. Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου αποτελεί ορόσημο της Ελλάδας του 21ου αιώνα και βελτίωσε την καθημερινότητα μέρους των κατοίκων της χώρας συντελώντας μεταξύ άλλων στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γέφυρα της Ελλάδας, μια σπουδαία κατασκευή και ένα έργο που άλλαξε τη σύνδεση μεταξύ Πελοποννήσου και υπόλοιπης δυτικής ηπειρωτικής Ελλάδας.
Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που πιθανόν δεν γνωρίζετε όπως:
-Έχει συνολικό μήκος: 2.880 μέτρα.
-Η γέφυρα αναπτύχθηκε και ολοκληρώθηκε, παρά τις δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες, ενώ το μέγιστο βάθος θεμελίωσης φθάνει τα 65 μέτρα υπό την επιφάνεια της θάλασσας. Πρόκειται για μία καλωδιωτή γέφυρα, οι αντοχές της οποίας είναι εντυπωσιακές.
-Η κατασκευή της αντέχει σε πολύ ισχυρό σεισμό.Η γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης έχει σχεδιαστεί για να αντέχει φυσικά φαινόμενα και σεισμούς. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με προδιαγραφές να αντέξει σε σεισμό μεγέθους 7,4 της κλίμακας Ρίχτερ αλλά και ισχυρούς ανέμους με ταχύτητα 265 χλμ./ώρα, που αντιστοιχεί σε τυφώνα.
-Τέλος, η γέφυρα είναι σχεδιασμένη να απορροφά πιθανές μετατοπίσεις μεταξύ των δύο τεκτονικών βάθρων προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Γιατι ονομάστηκε γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης .
Ο Χαρίλαος Τρικούπης ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας ο οποίος μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας μιας γέφυρας που να συνδέει το Ρίο με το Αντίρριο.Μάλιστα μίλησε για αυτή του την άποψη στο Κοινοβούλιο το 1889, αλλά τότε δεν υπήρχαν οι πόροι για να γίνει ένα τέτοιο έργο. Δεν θα μπορούσε ίσως να φανταστεί ότι έναν αιώνα αργότερα το όραμά του έγινε πραγματικότητα.
Παγκόσμια πρωτιά
Η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου είναι η μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιωτή γέφυρα πολλαπλών ανοιγμάτων στον κόσμο έχοντας συνεχές και πλήρως αναρτημένο κατάστρωμα 2.252 μέτρων. Όσον αφορά τα θεμέλιά της, βρίσκονται σε βάθος θαλάσσης που φτάνει τα 65 μέτρα και η διάμετρος των θεμελίων ανέρχεται σε 90 μέτρα.
Την έχει χτυπήσει κεραυνός το 2005.
Τότε ένα από τα καλώδια έσπασε και έπεσε στην άσφαλτο. Και παρά το γεγονός η γέφυρα μπορεί να λειτουργήσει κανονικά με μείον δύο καλώδια, η κυκλοφορία έκλεισε προληπτικά για λίγες ώρες μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη.
-Η γέφυρα περιλαμβάνει και πεζόδρομο αλλά και ποδηλατόδρομο η χρήση των οποίων απαλλάσσεται πληρωμής διοδίων.
-Αρχικά, η επένδυση ενός τόσο μεγάλου ποσού (€ 630.000.000) στη γέφυρα δέχτηκε κριτική, επειδή το οδικό δίκτυο από την πλευρά της Πάτρας κατά το χρόνο κατασκευής της γέφυρας ήταν ελλιπές και υπερφορτωμένο και από την πλευρά της Στερεάς Ελλάδας ανεπαρκές.
Ενδεικτικά ο Economist έγραψε :η γέφυρα συνδέει το «πουθενά συγκεκριμένα με το εντελώς πουθενά».
Ωστόσο, από το 2007 άρχισαν να κατασκευάζονται σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι και στις δύο πλευρές, συγκεκριμένα η Ολυμπία και η Ιονία οδός στα πλαίσια εκσυγχρονισμού του Ελληνικού οδικού δικτύου. Το καλοκαίρι του 2017 δύο αυτοί αυτοκινητόδρομοι ολοκληρώθηκαν και συνδέονται πλήρως με τη Γέφυρα.