Γαλλία: Οργισμένη παρέμβαση του δημάρχου της Fleurance: «Υπήρξε πραγματική αποτυχία του κράτους στην υπόθεση της Lyhanna»

Λίγες ώρες μετά τον εντοπισμό της σορού ενός παιδιού που φέρεται να ανήκει στη Lyhanna, την Πέμπτη, ο δήμαρχος της Fleurance, Grégory Bobbato, είχε απευθύνει έκκληση για «αξιοπρέπεια» και σεβασμό στο πένθος της οικογένειας.
Ωστόσο, το πρωί της Παρασκευής, καθώς η μικρή πόλη βρισκόταν ακόμη σε κατάσταση σοκ, ο ανεξάρτητος δήμαρχος εξαπέλυσε δριμεία κριτική κατά των θεσμικών αρχών, κάνοντας λόγο για σοβαρές ελλείψεις που ανέδειξε η υπόθεση.
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του στο BFMTV, εξέφρασε τη βαθιά του συμπαράσταση προς την οικογένεια της Lyhanna, καταγγέλλοντας παράλληλα «τις τυπικές ανακοινώσεις και την εκκωφαντική σιωπή των αρμόδιων αρχών».
Εμφανώς συγκινημένος, τόνισε ότι «το πραγματικό θάρρος ανήκει στα θύματα και στα παιδιά», αναφερόμενος στη δύναμη που απαιτείται για να καταγγείλουν όσα έχουν υποστεί.
«Χρειάζεται τεράστιο θάρρος για να περάσει ένα παιδί την πόρτα ενός αστυνομικού τμήματος μαζί με τους γονείς του, να ξεπεράσει τη ντροπή και τον φόβο του και να μιλήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Και είναι δική μας ευθύνη, ως ενήλικες, να προστατεύουμε τα παιδιά», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στην περίπτωση της Lyhanna αυτή η προστασία δεν στάθηκε επαρκής.
«Υπήρξε πραγματική δυσλειτουργία του κράτους»
Ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι δεν επιθυμεί να αποδώσει ευθύνες σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο, υποστηρίζοντας πως η αναγκαία αυτοκριτική πρέπει να γίνει σε εθνικό επίπεδο.
«Υπήρξε μια πραγματική δυσλειτουργία του κράτους και των θεσμών», υπογράμμισε, ζητώντας να εξεταστούν με ειλικρίνεια τα γεγονότα και να διαπιστωθεί πού έγιναν λάθη. Κατά τον ίδιο, οι ευθύνες δεν μπορούν να αγνοηθούν.
«Δεν μπορούμε να αρκούμαστε σε αποσπασματικές απαντήσεις ή να σιωπούμε επειδή κάποιοι θεωρούν ότι δεν τους αναλογεί να τοποθετηθούν», ανέφερε.
Όπως υποστήριξε, ο ίδιος και η δημοτική του ομάδα βρέθηκαν να διαχειρίζονται την κρίση σχεδόν μόνοι τους, έχοντας ουσιαστική στήριξη μόνο από τους ερευνητές και τη χωροφυλακή.
Με εμφανή αγανάκτηση αποκάλυψε ότι μόλις το βράδυ της Πέμπτης δέχθηκε τηλεφώνημα από το γραφείο του Προέδρου της Γαλλίας. «Άκουσα επιτέλους λόγια που ανταποκρίνονταν στη σοβαρότητα της κατάστασης.
Όμως αυτό συνέβη έξι ημέρες αργότερα», σχολίασε, αφήνοντας αιχμές για την καθυστερημένη αντίδραση της κεντρικής εξουσίας.



