Επιστήμονες και πολλοί άνθρωποι που προσπαθούν να τρέφονται πιο υγιεινά εγκαταλείπουν το φυτικό γάλα σε διάφορες μορφές του ,όπως το γάλα αμυγδάλου βρώμης και επιστρέφουν στα γαλακτοκομικά εν μέσω ανησυχιών για την υγεία.
Τα φυτικά γάλατα αποτελούν μια εναλλακτική λύση χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και λιπαρά, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι είναι διατροφικά κατώτερα από τα αγελαδινά προϊόντα.
«Τα μη γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν κάτι σαν φωτοστέφανο υγείας γύρω τους. Πολλοί καταναλωτές υποθέτουν ότι μόνο και μόνο επειδή κάτι δεν είναι γαλακτοκομικά αυτό σημαίνει ότι είναι υγιεινά», δήλωσε στην Daily Mail η Jessica Cording, διαιτολόγος και συγγραφέας.
Συνήθως οι μάρκες μη ζωικής προέλευσης γάλακτος χρησιμοποιούν κάποιο είδος γαλακτωματοποιητή για να διατηρήσουν το προϊόν τους ακέραιο. Όλοι λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, δίνοντας σε ένα προϊόν μια λεία, κρεμώδη υφή.
Χρησιμοποιούνται οτιδήποτε, από φυστικοβούτυρο μέχρι γιαούρτι και ζελατίνη.
Τα συνηθισμένα ονόματα που βλέπουμε στην ετικέτα τους ονόματά τους κυμαίνονται από γνωστά – όπως ζελατίνη ή πρωτεΐνη ορού γάλακτος – έως επιστημονικά, όπως ξανιανικό κόμμι και καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη.
Oι γαλακτωματοποιητές που υπάρχουν στο φυτικό γάλα, θεωρούνται «ύποπτοι» για κάποιες μορφές καρκίνου όπως αυτός του παχέος εντέρου
Οι επιστήμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες για την επίδρασή τους στην υγεία καθώς είναι πολλά πρόσθετα εξαιρετικά επεξεργασμένα.
Η Samantha Cochrane, διαιτολόγος διατροφολόγος στο The Ohio State University Wexner Medical Center:
«Πρόκειται για εξαιρετικά επεξεργασμένες μορφές αμυγδάλου και βρώμης και επομένως δεν προκαλεί έκπληξη ότι μπορεί να έχουν προστεθεί συστατικά κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας για τη σταθεροποίηση και τη διατήρηση των προϊόντων».
Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές άρχισαν να διερευνούν εάν οι γαλακτωματοποιητές σε διάφορα προϊόντα υψηλής επεξεργασίας θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθούστους νέους. Τα αποτελέσματα τους μένουν να αποδείξουν αν τα φυτικά γάλατα αποτελούν ένα κινδυνο για την υγεία μας .