Ελλάδα

Φιλοθέη Μακριδάκη: Fuel Pass 2 με στόχο την ανάσχεση της ανεξέλεγκτης ακρίβειας

Γράφει η Φιλοθέη Μακριδάκη

Αρθρογράφος – Α’ Τάξης ΦοροτεχνικόςΦορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων και ΙδιωτώνΙδιοκτήτρια Φοροτεχνικού Γραφείου

 

Το Fuel Pass 2 είναι πλέον γεγονός, και στόχο έχει την ανάσχεση της ανεξέλεγκτης ακρίβειας σε αγαθά και υπηρεσίες.

Αρχικά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο τη νέα επιδότηση στα καύσιμα, το Fuel Pass 2, και κατόπιν ο υπουργός οικονομικών έδωσε διευκρινήσεις.

Πλέον είναι στα 80 ευρώ το Fuel Pass για το επόμενο τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, το Fuel Pass 2, η νέα επιδότηση στα καύσιμα, αφορά τους τρεις επόμενους μήνες, δηλαδή τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, και τον Σεπτέμβριο. Η νέα αυτή παρέμβαση αφορά τις τιμές και της βενζίνης και του diesel.

Ταυτόχρονα θα υπάρξει μια ξεχωριστή παρέμβαση για τους αγρότες, καθώς επισπεύδεται, για τις αρχές Αυγούστου, η επιστροφή σε αυτούς του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο το οποίο αγόρασαν το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως οι γενικές κατευθύνσεις κοστολογούνται σε επιπλέον 375 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι οι συνολικές επιδοτήσεις της πολιτείας μόνο για τα καύσιμα αγγίζουν τα 600 εκατομμύρια και για να είμαστε ακριβείς τα 580 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκριτικά με την προηγούμενη επιδότηση βενζίνης σας αναφέρω ότι :

Για τα ΙΧ η επιδότηση αυξάνεται από τα 45 στα 80 ευρώ, για πληρωμή στην αντλία. Δηλαδή για όσους χρησιμοποιήσουν την ψηφιακή κάρτα στο κινητό και όχι τον τραπεζικό τους λογαριασμό.
Για τις μοτοσικλέτες αυξάνεται από τα 35 στα 60 ευρώ.
Στα νησιά η αύξηση της επιδότησης φτάνει τα 100 ευρώ τώρα, αντί 55 ευρώ την προηγούμενη φορά.
Και για τα δίτροχα στα νησιά η επιδότηση της βενζίνης είναι τώρα 70 ευρώ, αντί των περίπου 40 ευρώ πριν.
Για το diesel η ενίσχυση θα εξακολουθήσει να είναι 12 λεπτά ανά λίτρο στην πηγή. Αυτό σημαίνει ότι για οποιονδήποτε χρησιμοποιεί diesel θα έχει την έκπτωσηκατευθείαν στο πρατήριο

Έτσι για το πετρέλαιο κίνησης το τελικό όφελος συνυπολογίζοντας και τον ΦΠΑ θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο. Ο στόχος της πολιτείας είναι να κρατήσει την τιμή του dieselκάτω από τα 2 ευρώ στην αντλία και αυτό θα ισχύσει επίσης για το επόμενο τρίμηνο, δηλαδή Ιούλιο, Αύγουστο, και Σεπτέμβριο.

Πρακτικά η επιδότηση της βενζίνης μειώνει τις τιμές κατά 44 λεπτά το λίτρο για 180 λίτρα.

Με βάση την ενημέρωση της πολιτείας , με τα παραπάνω απομειώνονται οι αυξήσεις στη βενζίνη κατά 44 λεπτά το λίτρο για 180 λίτρα καυσίμου, για τις αναγκαίες διαδρομές τριών μηνών.

Οι ενέργειες αυτές έρχονται να ανακουφίσουν τους ασθενέστερους συμπολίτες, τη μεσαία τάξη, τον παραγωγικό ιστό, τον αγροτικό κόσμο, τον κόσμο του εμπορίου. Και βέβαια έρχονται να προστεθούν σε όλα όσα έχουν ήδη προηγηθεί, δηλαδή στην κάλυψη των αυξήσεων στο ρεύμα με αναδρομική αποζημίωση.

Όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια δικαίωμα για τη λήψη του επιδόματος έχουν πολίτες που το ετήσιο εισόδημά τους φθάνει στα 30.000 ευρώ, ενώ θα υπάρξει αύξηση 3.000 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού, με ανώτατο όριο ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Οι δικαιούχοι οδηγοί υπολογίζεται ότι είναι 3,1 εκατομμύρια.

Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη νέα κάρτα καυσίμων στα τέλη Ιουλίου.

Κάποια παραδείγματα που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής έχουν ως εξής:

Για τα 60 λίτρα καυσίμου τον μήνα, μετά την επιδότηση:

– Στην Αττική, η τιμή της βενζίνης από 2,40 ευρώ/λίτρο θα μειωθεί σε 1,96 ευρώ/λίτρο. Το πετρέλαιο κίνησης, από 2,06 ευρώ/λίτρο θα μειωθεί σε 1,62 ευρώ/λίτρο.

– Στα Δωδεκάνησα, η βενζίνη από 2,55 ευρώ/λίτρο θα μειωθεί σε 1,99 ευρώ/λίτρο.

– Στις Κυκλάδες, το πετρέλαιο κίνησης από 2,22 ευρώ/λίτρο θα μειωθεί σε 1,66 ευρώ/λίτρο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button