ΕλλάδαΟικονομία

ΕΝΦΙΑ-η καταξιωμένη φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη απαντάει στις ερωτήσεις σας

Μέσα στον Μάιο είμαστε στην τελική ευθεία για τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

 

Γράφει η φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη              

Μέσα στον Μάιο είμαστε στην τελική ευθεία για τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Για τον λόγο αυτό αν προσπαθήσουμε να μπούμε στο σύστημα και να κάνουμε αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στην ιδιοκτησία μας το 2021 θα δούμε ότι δεν έχουμε αυτή την δυνατότητα. Συγκεκριμένα στις «Διαθέσιμες ενέργειες» γράφει :

 

«Δεν υπάρχουν διαθέσιμες ενέργειες». Κοντολογίς, είναι κλειστή η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων Ε9.

 

Είμαστε σε παράταση και αναμονή της έκδοσης των νέων εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με απόφαση της ΑΑΔΕ Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή του  ΕΝΦΙΑ του 2022 θα αναρτηθούν με ολιγοήμερη καθυστέρηση, στους λογαριασμούς που διατηρούν στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ 6,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Περιμένουμε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 10 Μαΐου, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός να θυμηθούμε ότι ήταν έως τις 30 Απριλίου.

Η πρώτη δόση του φόρου θα πρέπει να καταβληθεί τέλη Μαΐου. Να σημειωθεί ότι ο ΕΝΦΙΑ 2022 θα αποπληρωθεί σε 10 δόσεις, με την τελευταία να προσδιορίζεται τον Φεβρουάριο του 2023.

Και σε περίπτωση που κάποιος έχει αδυναμία να τον πληρώσει σε 10 δόσεις τότε θα μπορεί να ρυθμίσει το ποσό με την πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις με τον Νόμο Ν.4646/19. Εδώ εάν ρυθμίσει σε έως 12 δόσεις το επιτόκιο θα είναι 4,37 και αν ρυθμίσει σε έως 24 δόσεις το επιτόκιο θα είναι 5,87.

Εάν κάποιος ξοφλήσει τον ΕΝΦΙΑ εφάπαξ, εκτός από το ότι δεν θα έχει κάθε μήνα το άγχος ότι πρέπει να κάνει πληρωμή προς το δημόσιο του αναλογούντος ποσού της δόσης δεν θα έχει κανένα επιπλέον οικονομικό όφελος έκπτωσης.

Αντίθετα με το γεγονός ότι όποιος ξοφλήσει εφάπαξ φέτος την φορολογική του δήλωση θα έχει έκπτωση 3%. Αυτό το αναφέρουμε ως παρένθεση προκειμένου να διευκρινιστεί οποιαδήποτε σύγχυση στις εκπτώσεις των εφάπαξ εξοφλήσεων των οφειλών της φορολογικής δήλωσης και του ΕΝΦΙΑ φέτος.

Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με νέες κλίμακες και μειωμένους συντελεστές φόρου για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης έως 4.000 ευρώ, ενώ καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος για τα φυσικά πρόσωπα και στη θέση του επιβάλλεται ένας ειδικός φόρος για ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.

Με τις νέες διατάξεις, 8 στους 10 φορολογούμενους περιμένουμε να δουν νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ στα εκκαθαριστικά του φόρου, το 14% περίπου των φορολογουμένων αναμένεται να μην δει καμία μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ, ενώ αύξηση θα προκύψει για το 6% των φορολογουμένων.

Αυτοί που θα δουν αύξηση είναι κυρίως ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές με μεγάλη αύξηση των τιμών ζώνης είτε σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού και των οποίων η φορολογία ήταν πολύ χαμηλή έως τώρα.

Για να λάβει κάποιος την έκπτωση του 50% θα πρέπει να συντρέχουν οι εξής συνθήκες.

α. Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Φέτος, 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ που θα λάβουμε και θα ξεκινήσουμε να πληρώνουμε από τον Μάιο του 2022 πρώτη δόση, έως και τον Φεβρουάριο του 2023 τελευταία δόση, συνολικά 10 δόσεις, θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα της τελευταίας φορολογικής δήλωσης που καταθέσαμε το 2021.

β. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας,

– δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο,

– των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια, με ένα εξαρτώμενο τέκνο

– και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο ,τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια, με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Απαλλαγή πλήρη από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται μόνο στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω.

Η πλήρη απαλλαγή χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Ας δούμε τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε για να εκτυπώσετε τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα το βρείτε στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ. Θα χρειαστείτε τους κωδικούς του Taxisnet ώστε να μπείτε στην εφαρμογή.

Πώς εκδίδεται το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ

Για να εκδώσετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, όταν θα έχει αναρτηθεί, πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

–       Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE

–       Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»

–       Κάνετε κλικ στην επιλογή «Πολίτες»

–       Κατεβαίνετε στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»

–       Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζετε τους κωδικούς Taxisnet και μπαίνετε στην εφαρμογή.

Το σημαντικότερο βήμα όμως όλων είναι να ελέγξετε πριν αρχίσετε να πληρώνεται, το Ε9 με τον φοροτεχνικό σας. Διότι, όπως έχουμε αναφέρει πάρα πολλές φορές σωστό Ε9 σημαίνει σωστός ΕΝΦΙΑ και λάθος Ε9 ή ελλιπής, σημαίνει λάθος ΕΝΦΙΑ.

Μόλις αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά θα είμαστε εδώ να ερμηνεύσουμε και να σχολιάσουμε και όλα τα νέα δεδομένα.

Φιλοθέη Μακριδάκη – ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Αρθρογράφος – Α΄ Τάξης Φοροτεχνικός – Οικονομικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων & Ιδιωτών

Γρ. Κουσίδη 61, 157 72 Ζωγράφου – Αθήνα – τηλ.: +30 2107700210 – κιν.: +30 6944710019

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button