Ρετρό

Ελληνικές ταινίες γυρισμένες στα πανέμορφα νησιά μας


Γράφει ο
Nίκος Μουρατίδης

Υπάρχουν δεκάδες ταινίες που έχουν γυριστεί στα Ελληνικά νησιά , Ελληνικής αλλά και διεθνούς παραγωγής. Σήμερα θα επικεντρωθούμε στις Ελληνικές. Πολλοί ήταν οι σκηνοθέτες που κάποια στιγμή βαρέθηκαν τα studio με τα ψεύτικα σκηνικά και έκαναν γυρίσματα στους φυσικούς χώρους των νησιών μας.

ΜΑΡΙΝΑ: (1947) είναι δραματική και αισθηματική ταινία σε παραγωγή Φίνος Φιλμ (ο ίδιος ο Φίνος μάλιστα έκανε και το μοντάζ) και σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου. Αυτή η ταινία έχει πολλές πρωτιές, δύο από τις οποίες είναι αξιομνημόνευτες. Για πρώτη φορά βλέπουμε παθιασμένο φιλί σε Ελληνική ταινία και επίσης ήταν η πρώτη φορά που γυρίστηκε ταινία στην Ύδρα. Πρωταγωνίστρια ήταν η μεγάλη ντίβα του ελαφρού τραγουδιού Στέλλα Γκρέκα, την οποία πλαισίωναν τρεις σπουδαίοι άντρες ηθοποιοί μας: Λάμπρος Κωνσταντάρας, Δημήτρης Μυράτ και Περικλής Χριστοφορίδης. Στο φιλμ ακουγόταν επίσης ένα τραγούδι (“Την τρεχαντήρα μου πουλώ”) που έγινε μεγάλη επιτυχία, όπως άλλωστε και η ταινία, που έκοψε 101 χιλιάδες εισιτήρια, αριθμός δυσθεώρητος για εκείνα τα χρόνια.

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ: Σχεδόν 10 χρόνια μετά τον Αλέκο Σακελλάριο, το 1956, ο Μιχάλης Κακογιάννης έκανε το “Κορίτσι με τα μαύρα” με την Έλλη Λαμπέτη τον Δημήτρη Χορν και με μία μόνο κάμερα- γυρισμένη στην Ύδρα. Μια ασπρόμαυρη, μελαγχολική ταινία για ένα κορίτσι πανέμορφο, αγέρωχο και βαθιά πληγωμένο. Η ταινία κέρδισε: Το Ασημένιο Βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας, την Χρυσή Σφαίρα ως καλύτερη ξένη ταινία από την Επιτροπή Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Αμερική και ήταν υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών. Εκτός από το πρωταγωνιστικό δίδυμο έπαιζαν ακόμα ο Γιώργος Φούντας, η Ελένη Ζαφειρίου, ο Ανέστης Βλάχος, ο Νότης Περγιάλης, ο Στέφανος Στρατηγός, ο Θανάσης Βέγγος κ.α.

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ: (1958), ο Ανδρέας Λαμπρινός σε ένα άλλο νησί του Σαρωνικού – την Αίγινα –  γύρισε  αυτήν την ταινία  με τους: Αλίκη Βουγιουκλάκη (ακόμα καστανή), Λάμπρο Κωνσταντάρα, Ανδρέα Μπάρκουλη, Αλέκα Στρατηγού, Τασσώ Καββαδία, Ελένη Χαλκούση, Θανάση Βέγγο κ.α. Καλοκαιρινή, ευχάριστη, με δύο νέα παιδιά που αγαπούσε πολύ το κοινό και με πολύ καλούς δεύτερους ρόλους. Ήταν η πρώτη φορά που οι κριτικοί ασχολήθηκαν με τον Θανάση Βέγγο, γράφοντας πολύ θετικά σχόλια. Κατά τ’ άλλα ήταν η πρώτη ταινία της Αλίκης με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και η δεύτερη με τον Ανδρέα Μπάρκουλη, μια και είχαν παίξει την προηγούμενη χρονιά στην ταινία “Μαρία Πενταγιώτισσα” (1957). Επίσης το “Διακοπές στην Αίγινα” ήταν η πρώτη ταινία που μετά την προβολή της, δημοσιεύτηκε υπό μορφή σινε-ρομάντσου, στο περιοδικό “Θησαυρός” για 15 εβδομάδες.

ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ: Μια και μιλήσαμε για Σαρωνικόστις δυο πιο πάνω ταινίες (Ύδρα + Αίγινα), να σας πω πως το 1959 έγινε αυτή η comedy γυρισμένη σε 4 νησιά του Σαρωνικού: Αίγινα, Πόρο, Ύδρα και Σπέτσες. Η σκηνοθεσία ήταν πάλι του Ανδρέα Λαμπρινού και έπαιζαν οι: Τζένη Καρέζη, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Κώστας Κακκαβάς, Δημήτρης Μυράτ, Αλέκα Κατσέλη, Μιχάλης Καλογιάννηςκ.α. Ερωτικά μπερδέματα και παρεξηγήσεις μεταξύ μεγάλων και μικρών. Πολύ χαριτωμένη ταινία, με ένα έξυπνο σενάριο και πολύ αβανταδόρικους διαλόγους, με δύο ερωτευμένους μεσήλικες να τρέχουν από νησί σε νησί για να κρυφτούν από τα παιδιά τους που έρχονται να τους επισκεφθούν. Η πλάκα είναι ότι την παράσταση έκλεψαν ο Δημήτρης Μυράτ και η Αλέκα Κατσέλη, που με το κωμικό τους μπρίο εξέπληξαν μια και σπάνια έως καθόλου τους είχε δει το κοινό σε μη δραματικούς ρόλους. (Στην φωτογραφία επάνω ο Κώστας Κακαβάς με την Αλέκα Κατσέλη και τον Δημήτρη Μυράτ).

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ: (1959- 1960). Είναι από τις λίγες ταινίες που εμφανίστηκε η Νάνα Μούσχουρη και μάλιστα τραγουδούσε χωρίς τα γυαλιά της. Έλεγε το τραγούδι “Κάπου Υπάρχει η Αγάπη μου” του Μάνου Χατζιδάκι. Η ταινία σε σκηνοθεσία Ντίμη Δαδήρα ήταν μια ρομαντική κομεντί γεμάτη από παρεξηγήσεις, έξυπνους διαλόγους, τοπία της Κέρκυρας και παιχνιδιάρικη μουσική σε ρυθμούς mambo, cha–cha και fox trot του Μάνου Χατζιδάκι. Όλα αυτά πλαισίωναν το λαμπερό ζευγάρι των πρωταγωνιστών, Τζένη Καρέζη – Αλέκο Αλεξανδράκη και το cast συμπλήρωναν εξαιρετικοί ηθοποιοί του θεάτρου: Ελένη Χαλκούση, Λυκούργος Καλλέργης, Βαγγέλης Πλοιός κ.α. Η ταινία έσκισε και μετά από χρόνια (2020) επιχρωματίστηκε και προβλήθηκε έγχρωμη στον ΑΝΤ1. Όσο για το τραγούδι “Κάπου Υπάρχει η Αγάπη μου” την ίδια χρονιά που ακούστηκε στην ταινία με την Μούσχουρη, είχε κερδίσει το Α’ Βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού με τη φωνή της Γιοβάννας.

ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ: (1960) Κλασσική ταινία που την βλέπουμε ευχάριστα ακόμα και σήμερα. Παραγωγή Φίνος Φιλμ σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου και σε σενάριο του Γεωργίου Ρούσσου γυρισμένη στην Αντίπαρο – απ’ όπου κατάγεται ο συγγραφέας. Πρωταγωνιστούν οι: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ και Παντελής Ζερβός και παίζουν οι: Λαυρέντης Διανέλλος, Δέσπω Διαμαντίδου, Θόδωρος Μορίδης, Καίτη Λαμπροπούλου, Σπύρος Καλογήρου, Θανάσης Βέγγος κ.α. Να σημειώσουμε πως η Αντίπαρος τότε δεν είχε καν ρεύμα και τα αυτοκίνητα του συνεργείου ήταν τα πρώτα που έβλεπε το νησί. Μεγάλο ρόλο έπαιξε η μουσική και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι που έγιναν τεράστιες επιτυχίες, το “Θάλασσα πλατιά” και το “Μέσα σ’ αυτή τη βάρκα”. Η πήρε 3 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου, Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου και Βραβείο Β’ Ανδρικού (Παντελής Ζερβός). Ανάμεσα στις διακρίσεις της, πρέπει να θεωρείται και η συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Καννών, το 1961.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ: Κωμική ταινία του 1961 σε παραγωγή Γ. Καρατζόπουλος & ΣΙΑ, και σε σκηνοθεσία Ντίμη Δαδήρα. Το σενάριο γράφτηκε από τον Γιάννη Δαλιανίδη και μεγάλο μέρος των γυρισμάτων έγιναν στην Κω. Παίζουν οι: Τζένη Καρέζη, Γιάννης Φέρτης, Θανάσης Βέγγος, Κώστας Καρράς, Πόπη Λάζου, Σαπφώ Νοταρά κ.α.  Στην ταινία κάνουν την πρώτη τους κινηματογραφική εμφάνιση ο Γιάννης Φέρτης και ο Κώστας Καρράς. Ενώ η μουσική της ταινίας είναι του Γιάννη Μαρκόπουλου η Τζένη Καρέζη ήθελε οπωσδήποτε να πει ντουέτο με τον Φέρτη το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη “Η Μαργαρίτα η Μαργαρώ” στη σκηνή της ποδηλατάδας προς το τέλος της ταινίας.

ΦΑΙΔΡΑ (PHAEDRA): Το 1962 ο Ζιλ Ντασέν βρίσκεται στην Ύδρα για τα γυρίσματα της ταινίας του “Φαίδρα” έχοντας πάντα μαζί του την Μελίνα Μερκούρη, έναν νεαρό ηθοποιό που έκανε θραύση παίζοντας στο “Ψυχώ” του Χίτσκοκ και τον Ralph Vallone στους βασικούς ρόλους. Μια ταινία βασισμένη στην τραγωδία του Ευριπίδη “Ιππόλυτος” που φρέσκαρε με τα πλάνα της το νησί στο διεθνές κοινό. Οι φωτογραφίες του ξυπόλυτου Anthony Perkins και της Μελίνας δημοσιεύονται παντού και προσελκύουν τα μεγαλύτερα φωτογραφικά πρακτορεία. Μέχρι και το LIFE – το μεγαλύτερο περιοδικό του πλανήτη – ήρθε για ρεπορτάζ.

ΟΙ ΓΑΜΠΡΟΙ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ: Μια ακόμα ελληνική κωμική ταινία με γυρίσματα στην Ύδρα (1962), σε σκηνοθεσία Σωκράτη Καψάσκη. Το σενάριο γράφτηκε από τους Νίκο Τσιφόρο και Πολύβιο Βασιλειάδη, το οποίο βασίστηκε σε δικό τους θεατρικό έργο. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι: Βασίλης Αυλωνίτης, Γεωργία Βασιλειάδου και Νίκος Ρίζος.

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΓΙΑ ΦΙΛΗΜΑ: Μια μουσική κωμωδία της Φίνος Φιλμ που γυρίστηκε το 1964, σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη και έκανε πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 1965. Ήταν η πρώτη έγχρωμη ελληνική ταινία με στερεοφωνικό ήχο. Μέρος των γυρισμάτων έγιναν στην Ρόδο και όταν ο Ανδρέας Ντούζος και η Ζωή Λάσκαρη το σκάνε για να γλυτώσουν απ’ όλους, πάνε στην Ύδρα, όπου τους ακολουθεί η Μάρθα Καραγιάννη.

ΤΟ ΔΟΛΩΜΑ: Γυρισμένη στην Ρόδο, είναι παραγωγής Φίνος Φιλμ του 1964, σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου, με πρωταγωνιστές τους: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Αλέκο Αλεξανδράκη, Ντίνο Ηλιόπουλο, Βαγγέλη Βουλγαρίδη, Ανδρέα Μπάρκουλη, Δημήτρη Μπισλάνη, Αθηνόδωρο Προύσαλη κ.α. Είναι η ταινία που στην αρχή της η Αλίκη ήθελε ένα τραγούδι στιλ Marilyn Monroe (My heart belongs to daddy) και έτσι είπε το “Μου αρέσουνε τ’ αγόρια”. Η ταινία έκοψε 557.302 εισιτήρια κάνοντας πολύ μεγάλη επιτυχία και προβλήθηκε και στο εξωτερικό με διαφορετικούς τίτλους («The Bait», «Ace of Spades» και «Τhe Queen of Sheba»).

ΤΖΕΝΗ-ΤΖΕΝΗ: Γυρισμένη στις Σπέτσες είναι μια αισθηματική – κωμική ταινία του 1966, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Σεϊτανίδη και Ντίνου Δημόπουλου. Το σενάριο γράφτηκε από τους Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη. Η παραγωγή ανήκει στη Φίνος Φιλμ. Πρωταγωνιστούν οι: Τζένη Καρέζη, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Ανδρέας Μπάρκουλης, Μαίρη Λαλοπούλου και Μαρία Σόκαλη. Η ταινία σατίριζε όσο δεν παίρνει άλλο την πολιτική με έναν απολαυστικό Διονύση Παπαγιανόπουλο, την αμίμητη Τζένη Καρέζη και τον Ανδρέα Μπάρκουλη που μάλιστα είχε παραδεχτεί ότι σε αυτή την ταινία την είχε ερωτευτεί. Επίσης για πρώτη φορά σε ταινία της Φίνος εμφανίζεται η Νόρα Βαλσάμη τραγουδώντας ένα κομμάτι με την φωνή της Καίτης Χωματά. Α, μην ξεχάσω, το νυφικό που φοράει η Καρέζη στην ταινία, είναι το ίδιο που φόρεσε ως νύφη στον γάμο της με τον Ζάχο Χατζηφωτίου. Η ταινία έκοψε 587.323 εισιτήρια και ήταν μεγάλη επιτυχία.

ΓΟΡΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΚΕΣ: Ταινία του 1968, σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη και μουσική του Μίμη Πλέσσα. Όλοι θυμόμαστε τον νεαρό πρωταγωνιστή (Φαίδωνα Γεωργίτση), γιο εργολάβου οικοδομών ο οποίος μαθαίνει ότι σε κάποιο νησί προετοιμάζονται μεγάλα τουριστικά έργα και αποφασίζει να βγάλει χρήματα αγοράζοντας γη στο νησί. Και τα εξωτερικά γυρίσματα στο νησί έγιναν στην Ύδρα. Στους υπόλοιπους ρόλους, η Μαίρη Χρονοπούλου, ο Χρόνης Εξαρχάκος, η Μάρθα Καραγιάννη, ο Γιάννης Βογιατζής, ο Λάκης Κομνηνός κ.α.

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ: Μία αισθηματική ταινία παραγωγής του 1968 σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη, σενάριο Ιάκωβου Καμπανέλλη και γυρισμένη στην Άνδρο και την Σαλαμίνα. Πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Βόγλης, Άνν Λόνμπεργκ, Βαγγέλης Καζάν, Μιράντα Μυράτ και Κώστας Μπάκας. Εδώ ακούστηκε η φράση “στάσου μύγδαλα” που έμεινε κλασική. Η ιστορία είναι, πως ένας νησιώτης βοσκός πέφτει θύμα παρεξήγησης με μια τουρίστρια και βρίσκεται στην φυλακή. Σύντομα, μια παράξενη ερωτική σχέση θα αναπτυχθεί μεταξύ τους, αφού κανείς από τους δύο δε μιλάει τη γλώσσα του άλλου. Πήρε 4 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1968 (καλύτερης καλλιτεχνικής ταινίας, μουσικής, β’ ανδρικού ρόλου και ειδική μνεία β’ ανδρικού ρόλου). Ήταν και υποψήφια για χρυσή σφαίρα καλύτερης ξένης ταινίας 1969. Τα γυρίσματα στην Άνδρο έγιναν επειδή η μητέρα του Γιάννη Βόγλη ήταν από αυτό το υπέροχο νησί των Κυκλάδων. Τόσο η ιστορία όσο και το υπέροχο soundtrack του Σταύρου Ξαρχάκου, έδωσαν απίστευτη τουριστική ώθηση στο νησί.

Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΗΤΗΣ: Η ταινία είναι γυρισμένη κατά ένα μεγάλο μέρος στην Κέρκυρα. Το καλοκαίρι του 1968 η Αλίκη Βουγιουκλάκη επιστρέφει στη Φίνος Φιλμ μετά από μια περιπλάνηση στους κινηματογραφικούς οργανισμούς «Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης» και «Καραγιάννης-Καρατζόπουλος». Η νέα περίοδος συνεργασίας τους ξεκινά με αυτήν την ταινία, όπου μεταμφιέζεται και σε Πίπη. Σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου. Στους υπόλοιπους ρόλους, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ φυσικά και οι απολαυστικοί Διονύσης Παπαγιαννόπουλος και Νίκος Ρίζος. Παίζουν φυσικά κι’ ένα σωρό ηθοποιοί σε δευτερεύοντες ρόλους όπως: Φλωρέτα Ζάνα, Πέτρος Λοχαϊτης, Λαυρέντης Διανέλλος, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Ελένη Ζαφειρίου, Νίτσα Μαρούδα, Τζόλυ Γαρμπή κ.α. Κι’ άλλες λεπτομέρειες με αποκλειστικές φωτογραφίες στο άρθρο…

ΣΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟ: (1969) ήταν μια μία καλοκαιρινή ιστορία σ’ ένα αιγαιοπελαγίτικο νησί, στο οποίο εκτυλίσσεται μία υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, σε σενάριο Ιάκωβου Καμπανέλλη, μουσική Γιάννη Σπανού και σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρομάτη, όπου πρωταγωνιστούσε ο ίδιος με την σύζυγο του ΚαίτηΧωματά. Μαζί ο Μιχάλης Βιολάρης, ο Αλέξης Γεωργίου, ο Τρύφωνας Καρατζάς κ.α. Πρωτεύοντα ρόλο έπαιζαν τα τραγούδια του Σπανού, που ήταν ο άνθρωπος που ανακάλυψε την Χωματά και της έδωσε τα πρώτα της τραγούδια. Στο φιλμ ακούγονταν οι μεγάλες επιτυχίες του Νέου Κύματος «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», «Βάρκα χωρίς πανιά», «Μακρυμαλλούσα κοπελιά», «Η Μπαλάντα της Καίτης» κ.α. Η ταινία είναι εξ’ ολοκλήρου γυρισμένη στην Νάξο, το νησί της καταγωγής της Καίτης Χωματά.

H ΝΕΡΑΪΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙ: Γυρισμένη στην Κρήτη, ταινία του 1969 σε σκηνοθεσία Ντίνου Δημόπουλου, και σενάριο Λάκη Μιχαηλίδη. Πρωταγωνιστούν οι: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος και Γιάννης Αργύρης. Η ταινία λαμβάνει χώρα σε ένα χωριό της Κρήτης όπου υπάρχει μια παλιά βεντέτα με τους Βροντάκηδες και Φουρτουνάκηδες. Οι περισσότερες σκηνές πραγματοποιήθηκαν στο νομό Λασιθίου και συγκεκριμένα στην πόλη του Αγίου Νικολάου και την Κριτσά. Το σπίτι όπου έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας ανήκε στον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο, ο οποίος το παραχώρησε στη Φίνος Φιλμς και βρίσκεται κτισμένο πάνω στους βράχους σ’ ένα όρμο, έξω από την πόλη.

Η ΠΑΡΙΖΙΑΝΑ: Στην Μύκονο έγιναν κάποια απ’ τα γυρίσματα της Παριζιάνας, μιας μουσικής-κωμικής ταινία του 1969 σε παραγωγή Φίνος Φιλμ και σε σκηνοθεσία και σενάριο Γιάννη Δαλιανίδη. Πρωταγωνιστεί η Ρένα Βλαχοπούλου, η Έρρικα Μπρόγιερ, ο Κώστας Καρράς, ο Χρόνης Εξαρχάκος, ο Βαγγέλης Σειληνός, ο Δημήτρης Καλιβωκάς κ.α. Μια συνοικιακή μοδίστρα – η Πελαγία – αποφασίζει να κάνει μεγάλη καριέρα και πλασάρεται ως Πελαζί που έρχεται από την Γαλλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ταινία εμφανίστηκε σε μόνο μία σκηνή ο Κώστας Βουτσάς ως κομπάρσος. Η ταινία έκοψε 554.428 εισιτήρια, και ήταν μεγάλη επιτυχία. Αξέχαστη έχει μείνει η σκηνή με την ευτραφή πελάτισσα της Πελαγίας και την ατάκα: “Σούζη τρως! Και ψεύδεσαι και τρως”.

Η ΚΟΜΙΣΣΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Πάλι Βλαχοπούλου αλλά αυτή την φορά στο νησί της, την Κέρκυρα. Μουσική κωμική ταινία του 1972 σε παραγωγή Φίνος Φιλμ. Η σκηνοθεσία και το σενάριο ανήκουν στον Αλέκο Σακελλάριο. Πρωταγωνιστούν η Ρένα Βλαχοπούλου και ο Αλέκος Αλεξανδράκης. Σε δεύτερους ρόλους η Νόνικα Γαληνέα, ο Μάκης Δεμίρης, ο Βαγγέλης Πλοιός, ο Μπάμπης Ανθόπουλος, ο Μανώλης Δεστούνης, ο Ορφέας Ζάχος, η Ρία Δελούτση κ.α. Παίζει ως κομπάρσος και ο ίδιος ο Σακελλάριος όπως και ο έρωτας του, η Νίκη Λινάρδου. 

NIKOS ONLINE

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button