H περιήγηση στα αρχοντικά της Kηφισιάς τα οποία χρονολογούνται στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα εντυπωσιάζει.
Η περιοχή υπήρξε τόπος παραθερισμού και αναψυχής ήδη από τα ρωμαϊκά χρόνια.Η ιδέα της δεύτερης κατοικίας τύπου «villa», στην Ελλάδα μέχρι το 1880 ήταν ελάχιστα διαδεδομένη.
Η Κηφισιά όμως προσέλκυσε πλήθος επιφανών ανθρώπων των τεχνών, των γραμμάτων αλλά και της πολιτικής σκηνής, οι οποίοι ανοικοδόμησαν τις εξοχικές τους επαύλεις εκεί, θέτοντας την στο επίκεντρο των κοσμικών κύκλων.
Ο Ερνέστος Τσίλλερ που κατά τον 19ο και 20ο αιώνα μεγαλούργησε στην Ελλάδα έβαλε την προσωπική του σφραγίδα σε αρκετά κτήρια- κοσμήματα όχι μόνον της Αθήνας, αλλά και της Κηφισιάς.
Στο Στροφύλι της Κηφισιάς, συναντά κανείς εντυπωσιακές επαύλεις, τα λεγόμενα «αρχοντικά». Μπορεί κανείς να παρατηρήσει τη μεγάλη ποικιλία αρχιτεκτονικών ρυθμών και ρευμάτων που υιοθετήθηκαν στις βίλες, λόγω της επαφής των ιδιοκτητών και των αρχιτεκτόνων τους με την κεντρική Ευρώπη.
Ως αποτέλεσμα, στο προάστιο γειτνιάζουν μεταξύ τους κτήρια νεοβυζαντινά, φρουριακά, κεντροευρωπαϊκά, αναγεννησιακά, ρομαντικά, κ.ά. δημιουργώντας ένα ποικιλόμορφο αρχιτεκτονικά περιβάλλον που σε συνδυασμό με την παρουσία πρασίνου μαγεύει κάθε επισκέπτη.
Βίλα Καζούλη
Ένα, από τα πιο εντυπωσιακά κτήρια στο ύψος του Ζηρίνειου,είναι , η Βίλα Καζούλη που δημιουργήθηκε το 1902 από τον ομογενή από την Αλεξάνδρεια έμπορο Νικόλαο Καζούλη.Στο 47.000 τ.μ. έκτασης κτήμα είναι ένα κτίσμα που ξεχωρίζει για τα στοιχεία νεοκλασικισμού με τον εντυπωσιακό τρούλο αδιαμφισβήτητα κεντρίζει τα βλέμματα όλων
Η Βίλα Βαλλιάνου – Ρωμάνου κτίστηκε περί το 1890 από ξένο αρχιτέκτονα. Είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα της αγροτικής αρχιτεκτονικής και του ρομαντισμού. Το στυλ αυτό εισάγεται στην Ελλάδα επί Όθωνα.
Έπαυλη Ατλαντίς
Ο Ερνέστος Τσίλλερ υπογράφει την αρχιτεκτονική της Έπαυλης Ατλαντίς στη συμβολή των οδών Πεσμαζόγλου και Εμμανουήλ Μπενάκη.Η έπαυλη συνδυάζει αρχιτεκτονικά στοιχεία της Αναγέννησης με κάποια άλλα που παραπέμπουν στην Κλασική Αρχαιότητα.
Η Οικία Ράλλη κτίστηκε μεταξύ 1900 και 1905.
Κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα η κατοικία πέρασε διαδοχικά στον Ιωάννη Πάικο, στον Μιχαήλ Πεσματζόγλου και στους Κων. Κωτσόπουλο και Γρ. Σταθάτο.
Η σημαντική αυτή βίλα από άποψη τεχνοτροπίας παραπέμπει σε μεσαιωνικά-φρουριακά αρχιτεκτονικά πρότυπα.
Η Βίλα Νόρμα αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής, ιδιαίτερα ως προς την εσωτερική της διακόσμηση.
Η Έπαυλη «Πύρνα» ήταν η εξοχική κατοικία της οικογενείας του εφοπλιστή Γεωργίου Νικολάου και παίρνει το όνομα της από το παρακείμενο ρέμα της Πύρνας.
Πρόκειται για διώροφη νεοκλασική κατοικία, η οποία χτίστηκε περί το 1915. Αποτελεί ένα αξιοθαύμαστο δείγμα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής.
👉ακολουθήστε την σελίδα μας στο facebook για περισσότερη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την επικαιρότητα: https://www.facebook.com/enjoynews.gr/