ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Έκτακτη σύσκεψη στις 12 στο Μέγαρο Μαξίμου για την έξαρση του κορωνοϊού στην Κίνα και τις συστάσεις της Ε.E

Έκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στις 12:00 στο Μαξίμου , υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας με αντικείμενο το ζήτημα της έξαρσης του κορωνοϊού στην Κίνα.

Η έκτακτη σύσκεψη αποφασίστηκε μετά τις συστάσεις της ΕΕ για τις αεροπορικές αφίξεις. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως χθες τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν την Τετάρτη (4/1), να «ενθαρρύνουν σθεναρά» ένα μέτρο που θα υποχρεώνει όλους τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα, ανεξαρτήτως εθνικότητας, να προσκομίζουν αρνητικό τεστ Covid-19, καθώς ο αριθμός των λοιμώξεων αυξάνεται στην ασιατική χώρα.

Τι προβλέπει η απόφαση για τις πτήσεις από και προς την Κίνα

Το τεστ για τον κορωνοϊό θα πρέπει να γίνεται το αργότερο 48 ώρες πριν από την επιβίβαση στην πτήση. Η απόφαση, η οποία δεν είναι νομικά δεσμευτική, ελήφθη από την ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπιση κρίσεων (IPCR) της ΕΕ, ένα όργανο που συμβάλλει στο συντονισμό της διαχείρισης κρίσεων μεταξύ των 27 κρατών μελών, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Euronews.

Το IPCR συμφώνησε επίσης ότι οι επιβάτες των πτήσεων από και προς την Κίνα προς την ΕΕ, θα πρέπει να φορούν ιατρικές μάσκες ή αναπνευστικές συσκευές, εκτός από άλλα μέτρα υγιεινής που ενδέχεται να επιβάλλουν οι εθνικές αρχές.

Τα κράτη μέλη καλούνται να διεξάγουν «τυχαίους ελέγχους» στους επιβάτες που φθάνουν από την Κίνα και να παρακολουθούν τα λύματα από τα αεροσκάφη προς αναζήτηση ενδείξεων για τυχόν δυνητικά επικίνδυνες παραλλαγές, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η σουηδική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Οι συστάσεις θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα.

Αυτό το μέτρο έρχεται την ώρα που ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, επέβαλαν τα δικά τους μονομερή ταξιδιωτικά μέτρα ως απάντηση στη μαζική έξαρση κρουσμάτων covid-19 στην Κίνα, η οποία ξεκίνησε μετά την απότομη χαλάρωση από το Πεκίνο των λεγόμενων «μηδενικών μέτρων covid-19» που υποτίθεται ότι θα περιόριζαν την εξάπλωση του ιού.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button