Δημητσάνα πασίγνωστη, για τις ομορφιές της και την ιστορία της .Είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο καλοδιατηρημένα χωριά της ορεινής Αρκαδίας, Υπέροχη φύση, πανέμορφα σπίτια ,γραφικά πλακόστρωτα στενά ,λαχταριστή παραδοσιακή κουζίνα και τα χειροποίητα τοπικά προϊόντα .
Αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω σε δυο αντικριστούς λόφους, η ιστορική Δημητσάνα είναι ένα ζωντανό μουσείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Από το υψόμετρο των 950 μέτρων, η θέα της πεδιάδας της Μεγαλόπολης και του Ταΰγετου είναι συγκλονιστική
Ένας κεντρικός δρόμος με μαγαζιά, καφενεία χωρίζει το χωριό στα δύο. Πάνω σε αυτόν συγκεντρώνεται όλη η ζωή του πανέμορφου οικισμού που ξεκινάει από τον φούρνο στην αρχή μέχρι το μαγαζί με τα παραδοσιακά προϊόντα στη μέση ή τις ταβέρνες και τα καφέ προς το τέλος. Στους πίσω δρόμους, η ατμόσφαιρα είναι πιο ήσυχη .
Εδώ μένουν ντόπιοι που έμειναν, που έφυγαν και ξαναγύρισαν, ξένοι που αγάπησαν τη Δημητσάνα και έφεραν τη ζωή τους εδώ, στην καρδιά του όρους Μαίναλο, στα 950 μ. υψόμετρο.
Προ του κορονοϊού , πούλμαν με εκδρομείς προς τα σημαντικά μοναστήρια της περιοχής αλλά και αυτοκίνητα, με εξοπλισμό και διάθεση για extreme sports στον Λούσιο ποταμό γέμιζαν τον κεντρικό δρόμο της Δημητσάνας.
Η Δημητσάνα έχει μεγάλη ιστορία είναι γνωστή ως «Μπαρουταποθήκη του Έθνους».
Μονή Φιλοσόφου
Μόλις 2,5 χιλιόμετρα έξω από τη Δημητσάνα, αναφέρεται για πρώτη φορά το 967 μ.Χ. σε πατριαρχικό έγγραφο σχετικό με τη Μονή, ενώ το 1764, ο σοφός καλόγερος, Αγάπιος, έχτισε τη βιβλιοθήκη και μετέφερε τα βιβλία από το μοναστήρι. Η βιβλιοθήκη μεγάλωνε συνεχώς μέχρι το 1821, διότι το Πατριαρχείο την προμήθευε με νέα βιβλία, καθώς στη Δημητσάνα λειτουργούσε ιερατική σχολή που έγινε γνωστή ως «Φροντιστήριο Ελληνικών Γραμμάτων».
Η σχολή της λειτούργησε από το 1764 και από αυτή αποφοίτησαν πολλοί μητροπολίτες και λόγιοι, ανάμεσά τους ο Γρηγόριος ο Ε’ και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός. Κατά τη διάρκεια του αγώνα του 1821, μεγάλο μέρος της βιβλιοθήκης καταστράφηκε, γιατί οι Έλληνες χρειάζονταν το χαρτί για να φτιάχνουν φυσέκια.
Ποιος μπορούσε αλήθεια να φανταστεί ότι εδώ στις πλαγιές του Μαινάλου βρίσκεται η αρχαιότερη βιβλιοθήκη στην Ελλάδα .
Από το 1845 η βιβλιοθήκη στεγάζεται σε τμήμα της άλλοτε Θεολογικής Σχολής (που δημιουργήθηκε επίσης στη Δημητσάνα το 1764 από τους ίδιους μοναχούς που ίδρυσαν και τη βιβλιοθήκη).
Σήμερα η βιβλιοθήκη έχει 35.000 τόμους, ενώ από το 1925 το υλικό της ταξινομήθηκε και αναγνωρίστηκε η αξία του από την πολιτεία, η οποία κατέταξε τη βιβλιοθήκη υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, ως δημόσια βιβλιοθήκη.
Εδω υπάρχει και το εντυπωσιακό Μουσείο Υδροκίνησης, σοφά χτισμένο μέσα στο καταπράσινο τοπίο παρουσιάζει τα παραδοσιακά επαγγέλματα που στηρίζονταν στην παρουσία του νερού, από νερόμυλους και νεροτριβές μέχρι βυρσοδεψεία και μπαρουτόμυλους, ενώ στους εξωτερικούς χώρους, με φόντο τρεχούμενα νερά, οι επισκέπτες πληροφορούνται για τις υπόλοιπες μορφές χρήσης της υδροενέργειας.
Και η φύση στην περιοχή στα καλύτερα της …
Λούσιος ποταμός
Είκοσι τρία χιλιόμετρα είναι όλα κι όλα, αλλά ο Λούσιος είναι από τα πιο εντυπωσιακά ποτάμια της Ελλάδας. Τα νερά του είναι ορμητικά και συχνά σχηματίζουν μικρούς και μεγάλους καταρράκτες. Το όνομά του το οφείλει στον μύθο που θέλει τον Δία, νεογέννητο ακόμα, να λούζεται εδώ από τις νύμφες.
Με την πλούσια και σημαντική της ιστορία, η Δημητσάνα αποτελεί μαζί με τη Στεμνίτσα την Βυτίνα πόλο έλξης ολόκληρης της περιοχής του Μαινάλου.
Επιμέλεια των Enjoy Greece Magazines
Προβάλλουν την Ελλάδα με υψηλή αισθητική
https://www.facebook.com/enjoygreece1