Χερσώνα: Η ανατίναξη του φράγματος δημιουργεί τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή και αφήνει άστεγους χιλιάδες πολίτες
Στην Ουκρανία η δολιοφθορά στο φράγμα Νόβα Καχόβκα δημιουργεί τη χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή μετά το Τσερνόμπιλ και απειλεί χιλιάδες ανθρώπους, το ενεργειακό δίκτυο και το περιβάλλον της χώρας, ενώ επαναφέρει στο προσκήνιο τον πυρηνικό εφιάλτη.
Οι ανησυχίες για μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στην Ουκρανία έχουν επικεντρωθεί εδώ και καιρό στον πυρηνικό σταθμό Zαπορίζια που κατέχει η Ρωσία.
Η καταστροφή συνέβη την Τρίτη όταν εκρήξεις κατέστρεψαν το υδροηλεκτρικό φράγμα Nόβα Καχόβκα στη νότια Ουκρανία – αποστραγγίζοντας μια από τις μεγαλύτερες τεχνητές δεξαμενές της.
Το γεγονός αυτό οδήγησε στην απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων, μόλυνε τη γη, κατέστρεψε μια μεγάλη γεννήτρια ηλεκτρικής ενέργειας και αναμένεται να προκαλέσει μελλοντικά προβλήματα με την παροχή νερού.
Η Ουκρανική πλευρά κατηγορεί τη Ρωσία, η οποία κατέλαβε τον έλεγχο του φράγματος στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, την πρώτη ημέρα της πλήρους κλίμακας εισβολής της στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο έδειξε ως υπεύθυνη την Ουκρανία, αλλά δεν παρείχε στοιχεία.
Δυστυχώς ο αντίκτυπος είναι τεράστιος για την ζωή των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή. Ο Ουκρανός επικεφαλής της περιφέρειας της Χερσώνας, δήλωσε ότι 16.000 άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο και πολλοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα τα σπίτια τους.Όσοι ζουν σε ρωσικά κατεχόμενα εδάφη επίσης δεν ξέρουν τι να κάνουν.
Η χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στην Ευρώπη μετάα το Τσερνόμπιλ
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Άντριι Μέλνικ χαρακτήρισε την καταστροφή του φράγματος Νόβα Καχόβκα «τη χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στην Ευρώπη από το Τσερνόμπιλ».Το εύρος των επιπτώσεων είναι τεράστιο — από τον εκτοπισμό ανθρώπων έως τον πνιγμό ζώων και τη ρύπανση του περιβάλλοντος.
Η αποστράγγιση της δεξαμενής θα μπορούσε επίσης να έχει δραματικό αντίκτυπο στην κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας. Βασίζεται στο νερό από την ηπειρωτική Ουκρανία. Μία από τις πρώτες ενέργειες εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων πέρυσι ήταν να ανοίξουν ξανά ένα κανάλι νερού που συνδέεται με τη δεξαμενή που είχε κλείσει από την Ουκρανία μετά την προσάρτηση του 2014.