ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις το 2023-αναλυτικά το πακέτο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Στήριξη των νοικοκυριών

Το 2023 μόλις ήρθε και μαζί του έρχονται αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς,με νέα μέτρα στήριξης καθώς και φορολογικές ελαφρύνσεις όπως ανακοίνωσε ο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τις ευχές του για το νέο έτος.

Από τον πρώτο κιόλας μήνα του 2023 οι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται κατά 7,75%. Την αύξηση τον 7,75% θα τη διαπιστώσουν 1.724.713 συνταξιούχοι. Από αυτούς, 80% – 85% θα δουν ακέραια την αύξηση της τάξεως του 7,75%, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων θα δει αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 7% αναλόγως του ύψους της προσωπικής διαφοράς που διαθέτουν. Από την αύξηση επηρεάζονται όλες οι κύριες συντάξεις που καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ, με έναρξη καταβολής μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

O κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί κοντά στα 751 ευρώ, αυξημένος δηλαδή κατά περίπου 5% – 5,5%, προκειμένου να φθάσει τα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την εποχή των μνημονίων. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το υπουργείο Εργασίας, όμως οι διαδικασίες διαβούλευσης με επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς θα ξεκινήσουν εντός τον Ιανουαρίου.

Το επίδομα ανεργίας αναμένεται να φτάσει στα 461 ευρώ από 438 ευρώ που είναι σήμερα. Έτσι, αν ισχύσει η συγκεκριμένη αύξηση, το ημερήσιο επίδομα για τους ανέργους (πρώην ΟΑΕΔ) θα είναι στα 18,43 ευρώ από 17,51 ευρώ που λαμβάνουν σήμερα.

Φυσικά, εκτός από το επίδομα ανεργίας θα αυξηθούν μια σειρά από επιδόματα και βοηθήματα στους πολίτες. Αυτά, μεταξύ άλλων, είναι τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα, λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.ά., το επίδομα γονικής άδειας κ.ά.

Τέλος για την εισφορά αλληλεγγύης .Το μέτρο ωφελεί 2,7 εκατ. φορολογούμενους, μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, συνταξιούχους, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες.

Στις αρχές Φεβρουαρίου θα ανοίξει και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το Market Pass με τις πρώτες πληρωμες να προγραμματίζονται για το τέλος τον ίδιου μήνα. Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορές.Για μονομελές νοικοκυριό χωρίς τέκνα η μηνιαία ενίσχυση ανέρχεται σε 22 ευρώ. Για ζευγάρι χωρίς τέκνα η ενίσχυση φθάνει τα 32 εύρώ τον μήνα. Για ένα ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο η μηνιαία ενίσχυση ανέρχεται σε 42 ευρώ, ενώ για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά η μηνιαία ενίσχυση φθάνει τα 52 ευρώ.

Επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, που αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος για το έτος που συντελείται η αύξηση.

Οι φορολογούμενοι που πλήρωσαν το 2022 με ηλεκτρονικό χρήμα δαπάνες σε επαγγελματίες που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής θα δουν το επόμενο έτος το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης να «ξεφουσκώνει» έως και 2.200 ευρώ. Με τις φορολογικές δηλώσεις που θα αρχίσουν να υποβάλλονται τον Μάρτιο, κάνει πρεμιέρα και η μείωση τον φορολογητέου εισοδήματος έως και κατά 5.000 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητα. 

Με 15 ευρώ το λίτρο λιγότερα παραμένει η κρατική επιδότηση στην αντλία μέχρι το τέλος Μαρτίου, ενώ δίνεται η ευκαιρία στα νοικοκυριά να υποβάλουν αίτηση έως τις 13 Ιανουαρίου 2023 για να λάβουν το επίδομα θέρμανσης των 100 – 1.600 ευρώ.

Μέχρι και τον Ιούνιο του 2023 θα παραμείνουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρtα κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button