ΑΠΟΨΕΙΣ

Αυτή είναι η νέα Αγορά Μοδιάνο

1925 ο Eli Modiano κατασκεύασε ένα επίμηκες, μονώροφο κτίριο με υπόγειο και εσωτερικά μπαλκόνια, συνολικής έκτασης περίπου 2.707 τ.μ.

Τα εγκαίνια της Αγοράς πραγματοποιήθηκαν το 1930 με μια μεγάλη γιορτή. Η Αγορά Μοδιάνο, ήταν η πρώτη παραδοσιακή αγορά τροφίμων στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες κλειστές αγορές στη Θεσσαλονίκη.

Η αγορά συνδέθηκε στενά με την ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας της πόλης και διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Κατα κανόνα στέγαζε τα καλύτερα προϊόντα σε κάθε είδος και αποτελούσε ένα σημαντικό εμπορικό σημείο της πόλης.

Θυμάμαι παιδάκι την μητέρα μου και την θεία μου να γυρίζουν φορτωμένες με ότι καλύτερο μπορούσαν να βρούν απο « του Μοδιάνου» .Θυμάμαι ακόμη παιδί την έντονη μυρωδιά απο τα μπαχάρια και τα τουρσιά αλλά και τις φωνές των εμπόρων που διαλαλούσαν τα εμπορεύματα τους .

Δεν υπήρχε κάποιος απο την πόλη της Θεσσαλονίκης που να μην είχε επισκεφθεί την πολύβουη αγορά.

Tο 1983 η Αγορά Μοδιάνο ευτυχώς χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο κτίριο από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το 1995 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, διότι αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα κτιρίων Αγοράς με στοά.

Μέσα στα επόμενα χρόνια  η εικόνα της Αγοράς αρχίζει σιγά σιγά να αλλάζει, καθώς τα περισσότερα από τα 144 καταστήματά της άρχισαν να κλείνουν σταδιακά γιατί ο κόσμος πλέον ψώνιζε απο τα σουπερ μαρκετ της γειτονιάς και δεν προτιμούσε την αγορά για τα ψώνια του.

Η  Αγορά διατηρούσε μεν  τις αναμνήσεις των παλαιότερων εποχών, αλλά πλέον δεν είχε  καμμία σχέση από την αρχική της αίγλη.Όλα αυτά οδήγησαν στο οριστικό της κλείσιμο το 2016.

Τον Ιούλιο του 2017 η Αγορά Μοδιάνο περνάει επίσημα στα χέρια του Ομίλου εταιρειών Fais, με την υπογραφή της σύμβασης από το ΤΑΙΠΕΔ.Έτσι, φτάνουμε στο 2022 και στο παρόν της νέας Αγοράς Μοδιάνο, που είναι το μέλλον ενός Food Market concept νέας γενιάς!


Πλέον μια νέα σύγχρονη  σελίδα στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται.

Είμαστε στην τελική ευθεία για να υποδεχθούμε την πιο σύγχρονη – παραδοσιακή αγορά τροφίμων της Ελλάδας. Μια αγορά που διατηρεί την παλιά της αίγλη και την επεκτείνει για να γίνει διαχρονική με ένα κτίριο που σέβεται το παρελθόν και αντικατοπτρίζει το μέλλον της αγοράς Μοδιάνο.

Στην εξωραϊσμένη σκεπαστή αγορά θα δημιουργηθεί ένα νέο ξύλινο επίπεδο μεταξύ των καταστημάτων του ισογείου και της οροφής που θα εξυπηρετεί τη διέλευση των επισκεπτών, πολιτιστικές χρήσεις και δράσεις, δίνοντας πιο ανθρωποκεντρικό στίγμα σε έναν χώρο εμπορίου.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button