Ομογένεια

«Άρωμα Ελλάδας» στην μακρινή Βραζιλία απο την δραστήρια κοινότητα Ελλήνων στο Σαο Πάολο

 

Το enjoy news στη συνέχεια του οδοιπορικού που κάνει στις Ελληνικές  κοινότητες ανα τον κόσμο  έχει την
χαρά να φιλοξενήσει  σήμερα μια πολυ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κυρίου Σταύρου Κυριόπουλου  Πρόεδρου της Ελληνικής κοινότητας του Σαο Πάολο στον Μάνο Σταυριανό.

 

 


Πόσοι  είναι οι Έλληνες που ζουν σήμερα στη Βραζιλία; Και πόσα μέλη αριθμεί η κοινότητα σας;

Δεν υπάρχει  ακριβής αριθμός Ελλήνων και ομογενών στη Βραζιλία. Το Προξενείο του Σάο Πάολο έχει εγγράψει 17.000 Έλληνες και ομογενείς σε όλη την Πολιτεία του Σάο Πάολο. Είναι άνθρωποι που πήγαν στο Προξενείο για κάποιου είδους υπηρεσία.

Με βάση αυτό υπολογίζουμε ότι υπάρχουν 50.000 Έλληνες και ομογενείς σε ολόκληρη τη Βραζιλία Αλλά είναι ένας εντελώς προσεγγιστικός αριθμός.


Πότε ιδρύθηκε η ελληνική κοινότητα στο Σάο Πάολο ;

Η Ελληνική Κοινότητα του Αγίου Παύλου ιδρύθηκε το 1932 από τον κ. Ο Αβραάμ Νάσερ, του οποίου η μητέρα ήταν Ελληνίδα και ο πατέρας ήταν Λιβανέζος Ορθόδοξος. Την εποχή αυτή οι Έλληνες συγκεντρώνονταν στην αίθουσα της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Το 1954 ο κ. Ο Πέτρος Παπαζανάκης δώρισε ένα οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η έδρα της Κοινότητας. Τότε με τη συμμετοχή των Ελλήνων του Σάο Πάολο χτίστηκε ο Καθεδρικός μας ναός του Αγίου Πέτρου και οι εγκαταστάσεις της Κοινότητας, που έχει ξεχωριστή διοίκηση από την εκκλησία. Είναι δύο ξεχωριστές οντότητες στον ίδιο χώρο.


Το ελληνικό κράτος; Είναι εκεί κοντά σας μέσω του Γραμματέα απόδημου ελληνισμού ;  Γνωρίζουμε ότι  «Στέκεται» δίπλα στον ομογενή μας αν χρειαστεί εσείς τι άποψη έχετε ;

Συμμετέχω στην Κοινότητα από το 1975, ως πρόεδρος της Νεολαίας, της ομάδας παραδοσιακών χορών, συμμετέχοντας σε διάφορα διοικητικά συμβούλια, στην Εκκλησιαστική Επιτροπή και στην Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων στη Βραζιλία, της οποίας είμαι και πρόεδρος σήμερα. Αυτή είναι η πρώτη ελληνική κυβέρνηση που ρίχνει μια πιο προσεκτική ματιά στη Νότια Αμερική γενικά.

Στο παρελθόν, οι ελληνικές κυβερνήσεις συμπεριλάμβαναν στον προϋπολογισμό τις Συλλογικότητες της Βραζιλίας. Αυτό έπαψε με τις διάφορες κρίσεις που ταλαιπώρησαν την Ελλάδα.

Τότε που είχαμε το σχολείο της Κοινότητας , το Αθηναϊκό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Instituto Educacional Ateniense), είχαμε τρεις δασκάλους που έστελνε η ελληνική κυβέρνηση. Σήμερα έχουμε μόνο μία δασκάλα με μεγάλη δυσκολία.Όμως, παρότι σήμερα δεν λαμβάνουμε χρήματα άμεσα, η συμπεριφορά, το όραμα για την περιοχή μας είναι διαφορετικό.

Κατά την άποψή μου, μας αντιμετωπίζουν διαφορετικά σε σύγκριση με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Γερμανία και ακόμη και η Νότια Αφρική. Δυστυχώς αυτή είναι η αντίληψη μου.

Όμως από το 2020 που εγώ και άλλοι δύο διοικητικά μέλη της Ομοσπονδίας κάναμε επίσκεψη, στον τότε Γενικό Γραμματέα του Απόδημου Ελληνισμού κ Χρυσουλάκη, σε αρκετούς υπουργούς και στον κ Πιπίνη, τότε ειδικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού, οι σχέσεις μας έχουν γίνει πολύ πιο στενές. Κρίμα που η πανδημία μας εμπόδισε να ξεκινήσουμε τα έργα που είχαμε προγραμματίσει.

Τα τελευταία χρόνια  οικονομική κρίση μαστίζει την χώρα του καφέ αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με το θέμα του κορονοϊού έχει κάνει κάποιους ομογενείς να σκέφτονται η να έχουν μετοικήσει στην χώρα μας;

Η Βραζιλία έπαψε να είναι η χώρα του καφέ εδώ και πολύ καιρό, σήμερα η βραζιλιάνικη οικονομία είναι πολύ πιο ποικιλόμορφη και βιομηχανική. Αν και οι αγροτικές επιχειρήσεις παραμένουν η μεγαλύτερη εξαγωγική οικονομία στη Βραζιλία.

Σίγουρα η πανδημία του Covid-19 έκανε πολλούς Έλληνες και ομογενείς να μετακομίσουν στην Ελλάδα. Αλλά και πριν την πανδημία υπήρχε ήδη ένα ισχυρό ρεύμα επιστροφής στην Ελλάδα. Πολλοί νέοι, πολλοί φίλοι μου, πήραν τον αντίθετο δρόμο των γονιών και των παππούδων τους.

Σαν κοινότητα έχετε πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών και διατήρησης των ελληνικών εθίμων ;

Όπως είπα, είχαμε ένα σχολείο, που δεν μπορώ να το πω Ελληνικό. Ήταν ένα συλλογικό σχολείο, με ελληνικό προσανατολισμό. Αλλά ήταν ένα κανονικό σχολείο, που δίδασκε στα πορτογαλικά και είχε μαθήματα ελληνικής γλώσσας ως εξωσχολικό μάθημα.

Όταν ιδρύθηκε το 1963, έκανε τη δουλειά του. Παρά το σχολικό μοντέλο, φοιτούσαν αποκλειστικά παιδιά Ελλήνων και πολλά παιδιά είχαν ουσιαστικά καλύτερη εκπαίδευση σε σύγκριση με ένα ελληνικό σχολείο.Αλλά ήταν λίγοι οι μαθητές, πρώτα γιατί ήταν σε μια γειτονιά μακριά από τις δύο γειτονιές όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι περισσότεροι Έλληνες.

Υπήρχε η σκέψη να μεταφερθεί σε μια νέα τοποθεσία πιο κοντά, αλλά μέχρι να συμβεί αυτό, οι Έλληνες εγκατέλειψαν αυτές τις γειτονιές με μεγαλύτερη συγκέντρωση.Έτσι, με το πέρασμα του χρόνου, ο αριθμός των ομογενών που φοιτούσαν στο σχολείο μειωνόταν όλο και περισσότερο.

Ετσι, το 2013, με 17 ομογενείς μαθητές ανάμεσα στους 275 μαθητές του σχολείου, αποφασίσαμε να το κλείσουμε. Σήμερα έχουμε μαθήματα ελληνικών, σε μορφή προγράμματος ελληνικής γλώσσας, που συγκεντρώνουν 70 μαθητές, ομογενείς και φιλέλληνες.

Χωρίς να υπολογίζουμε τους 150 φοιτητές στο USP, Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Σάο Πάολο, οι οποίοι είναι κατά 99% Βραζιλιάνοι. Και χώρια από το νέο μάθημα ελληνικής κοινής.Έχουμε μαθήματα Μυθολογίας, κάνουμε εργαστήρια ζωγραφικής αυγών και δάφνινων σταυρών το Πάσχα, εκτός από τον στολισμό των λαμπάδων.

Μαζί με το Προξενείο διοργανώσαμε το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, που μέχρι την αρχή της πανδημίας βρισκόταν στην 4η διοργάνωσή του. Έχουμε την ομάδα παραδοσιακών χορών, Νεολαία Αστέρι. Ανάμεσα σε άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Ποια είναι η αντιμετώπιση των Βραζιλιάνων απέναντι στους Έλληνες ομογενείς, και πως βλέπουν την Ελλάδα σαν τουριστικό προορισμό μέσα από δικές σας αφηγήσεις ;

Ο Βραζιλιάνος που έχει μια κάποια κουλτούρα, γνωρίζει και θαυμάζει την Ελλάδα. Όλοι όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, έχουν ήδη πάει στην Ελλάδα ή θέλουν να το κάνουν. Αρέσουμε στους Βραζιλιάνους.

Είναι δύσκολο να βρεις άλλη χώρα όπου ένας Εβραίος και ένας Μουσουλμάνος κάθονται σε ένα τραπέζι πίνοντας έναν καφέ ή μια μπύρα χωρίς να σκοτωθούν μεταξύ τους.

Ποιες  θα είναι οι δράσεις της μέχρι τέλος της χρονιάς που διανύουμε ;

Όπως είπα προηγουμένως, έχω αναλάβει διάφορες θέσεις από το 1975. Το 2006 ανέλαβα την προεδρία με μια ομάδα συνεργατών και διοικητικών στελεχών και έκτοτε μπήκαν νέα άτομα στην ομάδα και καθώς η επανεκλογή δεν επιτρέπεται πάνω από μία φορά, αλλάξαμε ονόματα στην προεδρία. Τον Νοέμβριο λήγει άλλη μια θητεία και θα εκλεγεί νέος πρόεδρος.

Τέλος στη κοινότητα του Σαο Πάουλο γνωρίζουμε από ποια γεωγραφικά σημεία της Ελλάδος έχουν καταγωγή τα περισσότερα μέλη σας ;

Έχουμε Έλληνες από διάφορες περιοχές, ιδιαίτερα Κρητικούς, από τη Μικρά Ασία, από τη Βόρεια Ελλάδα όπως τη Θεσσαλονίκη και τη γύρω περιοχή, και από την Πελοπόννησο και από αρκετά νησιά όπως η Λέσβος.

 

Εμείς θα συμπληρώσουμε πόσο σημαντική “δουλειά “ κάνουν οι Ελληνικές κοινότητες που κρατούν ζωντανή την Ελλάδα σε ολόκληρο τον κόσμο με ανθρώπους σαν τον κ Σταύρο  Κυριόπουλου που εκτός του επαγγέλματος του οδοντιάτρου που εξασκούσε αφιέρωσε χρόνο και στήριξε με όραμα δραστηριότητες γεμάτες Ελλάδα στο μακρινό Σαο Πάολο .

Η Ελληνική ψυχή στηρίζει έμπρακτα σε αυτές τις περιπτώσεις την Ελληνική παιδεία και τον μοναδικό μας πολιτισμό που τον μεταφέρει μεσα απο αυτά τα μικρά αλλά πολυ σημαντικά «κύτταρα» Ελληννισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.

.   

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button