MagazinoΕλλάδα

Αίγινα :ένας παράδεισος τόσο κοντά στην Αθήνα -Αξιοθέατα που ίσως δεν γνωρίζετε

Μια ανάσα από την Αθήνα, μέσα στον Σαρωνικό, υπάρχει ένα νησάκι μοναδικής φυσικής ομορφιάς.Το νησί της Αίγινας είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, καθώς είναι το κοντινότερο νησί στην πόλη της Αθήνας.

Ο Θησαυρός της Αίγινας

Ο Θησαυρός της Αίγινας είναι ένα street έργο τέχνης, που μας καλωσορίζει και μας ξεπροβοδίζει κάθε φορά που φτάνουμε ή φεύγουμε από το νησί! Η μεγάλη τοιχογραφία του εικαστικού Λεωνίδα Γιαννακόπουλου στο λιμάνι δεν είναι απλώς ένα ακόμα ινσταγκραμικό spot, αλλά ένα street καλλιτεχνικό έργο που προσθέτει λίγο ακόμα στην ομορφιά του τόπου, σε ένα σημείο που παρέμενε ανεκμετάλλευτο!

Η πόλη της Αίγινας,προσφέρεται για βόλτες .Είναι μια  «πολύχρωμη» μικρή πόλη με τους γαλάζιους θόλους των εκκλησιών και τις κίτρινες ή ρόδινες προσόψεις των σπιτιών και επαύλεων που ξεχωρίζουν να εντυπωσιάζουν  τον επισκέπτη.
Κατα  μήκος της πολυσύχναστης παραλιακής οδού θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από καφέ, εστιατόρια, παραδοσιακές ταβέρνες και καταστήματα .

Για τους λάτρεις της ιστορίας

Μια βόλτα στην πόλη της Αίγινας αρκεί να σε ταξιδέψει σε ολόκληρη την ιστορία της Ελλάδας! Ξεκινάμε με τον Ναό του Απόλλωνα του 6ου αι. π.Χ, την περίφημη Κολώνα που στέκει αγέρωχη στα αριστερά του λιμανιού. Ο ναός είναι προσβάσιμος με τα πόδια σε λιγότερο από 10’ όπως βγαίνεις από το λιμάνι προς τα αριστερά. Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ο ναός ολοκληρώθηκε πριν την κατασκευή του Παρθενώνα…!

Ναός της Αφαίας

.Ο Ναός της Αφαίας 13’χιλιόμετρα απο το λιμάνι της Αίγινας είναι αφιερωμένος στη θεά Αθηνά και βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου γεμάτου πεύκα. Είναι ένα από τα σπουδαιότερα αρχιτεκτονικά θαύματα της αρχαίας Ελλάδας. Σχηματίζει, στην πραγματικότητα, ένα ισόπλευρο τρίγωνο με τον Παρθενώνα και τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, το λεγόμενο «ιερό τρίγωνο» της αρχαιότητας ,χτίστηκε το 480 π.Χ. και 25 από τις αρχικές 32 δωρικές κολόνες παραμένουν όρθιες χάρη στην επιδεξιότητα των αναστηλωτών.

Πύργος του Μάρκελλου

Ο Πύργος του Μάρκελλου αποτελεί ένα ορόσημο της Αίγινας και είναι ένα οικοδόμημα με μεγάλη ιστορική σημασία. Βρίσκεται κοντά στο κέντρο της κύριας πόλης, και αυτή η εντυπωσιακή ροζ δομή τραβάει το βλέμμα του επισκέπτη με το ενετικό αρχιτεκτονικό της στυλ και την επιβλητική πρόσοψη. Ο Πύργος ανεγέρθηκε στα τέλη του 17ου αιώνα από τους Ενετούς, ως μέρος των μεγαλύτερων οχυρώσεων που φύλαγαν το λιμάνι, και λειτουργούσε ως παρατηρητήριο.

Μονή Αγίου Νεκταρίου

Η Μονή του Αγίου Νεκταρίου είναι το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της Αίγινας, που βρίσκεται 6 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης της Αίγινας. Η μονή ιδρύθηκε από τον Επίσκοπο Πενταπόλεως Νεκτάριο γύρω στην περίοδο 1904-1910, μετά από αίτημα αρκετών μοναχών. Ο Επίσκοπος Νεκτάριος εγκαταστάθηκε στην Αίγινα το 1908, αλλά η μονή λειτούργησε ξανά το 1904 υπό την καθοδήγησή του, ενώ παρέμεινε στη Σχολή Ριζαρείου. Έζησε στη μονή για 13 χρόνια και θάφτηκε κάτω από έναν πλάτανο έξω από την εκκλησία της μονής.

Παλαιοχώρα

Περίπου 7 χιλιόμετρα από την πόλη της Αίγινας, απέναντι από τον λόφο της Μονής Αγίου Νεκταρίου, βρίσκεται ένα κρυμμένο στολίδι – η Παλαιοχώρα, η μεσαιωνική ορεινή πόλη του νησιού, που υπηρέτησε ως πρωτεύουσα του νησιού για σχεδόν μια χιλιετία. Αυτή η πόλη είναι εγκαταλειμμένη τα τελευταία 200 χρόνια, και η τοποθεσία της Παλαιοχώρας αποτελεί ένα must όχι μόνο για την ιστορική της σημασία αλλά και για την αρχιτεκτονική και φυσική της ομορφιά.

Ο Φάρος του Μπούζα

Είναι το ρομαντικό, σημείο συνάντησης πολλών ζευγαριών του νησιού και συνεχίζουμε όλο ευθεία ως το Άγαλμα της Μάνας μπροστά από το μουσείο του Χρήστου Καπράλου, μεταφέρει όλη τη στοργή και τη γλυκύτητα των συναισθημάτων του γλύπτη.

 Σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη
Στην υπέροχη περιοχή του Λιβαδιού, 2 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Αίγινας, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν το σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη, ενός από τους πιο διάσημους Έλληνες συγγραφείς και φιλοσόφους. Ο Καζαντζάκης έμεινε στην Αίγινα για μεγάλα διαστήματα της ζωής του, ειδικά κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Παραλίες της Αίγινας

Πέρδικα, μια ήσυχη παραλία με βότσαλα στο παραδοσιακό χωριό Πέρδικα.

Σουβάλα, ξεχωριστή για τα ζεστά, θεραπευτικά νερά της κατάλληλα για την θεραπεία των ρευματισμών. Αγία Μαρίνα, ένας κοσμοπολίτικος οργανωμένος τουριστικός προορισμός με πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, beach bars και εστιατόρια.

Μαραθώνας Α &Β, δύο αμμώδεις παραλίες, η μία δίπλα στην άλλη, 4 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη.

Βάγια, μια όμορφη αμμώδης παραλία που προσφέρει ανέσεις, αλλά αν είστε πρόθυμοι να περπατήσετε λίγο παραπέρα, μπορείτε να απολαύσετε όμορφους απομονωμένους κόλπους.

Η Μονή βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Αίγινα και πιο συγκεκριμένα ακριβώς απέναντι από το γραφικό χωριό Πέρδικα στα νότια του νησιού. Αποτελεί ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Χρυσολεόντισσας της Αίγινας και δεν κατοικείται.

Στην Μονή υπάρχουν δύο παραλίες με καταγάλανα νερά. Θα συναντήσετε αρκετά σκάφη που αγκυροβολούν στο νησί τους καλοκαιρινούς μήνες, αναζητώντας την ηρεμία της φύσης και την ομορφιά του φυσικού αυτού τοπίου.Για την μετάβαση στη Μονή, εάν δεν διαθέτετε σκάφος, εκτελούνται καθημερινά δρομολόγια με μικρά καϊκάκια από την Πέρδικα.

Πριν φύγετε μην ξεχάσετε να πάρετε τα μοναδικής νοστιμιάς φιστίκια Αιγίνης και πολλά ακόμη τοπικά προιόντα απο παραγωγούς του νησιού.

Η φιστικιά καλλιεργείται στην Αίγινα από το 1867 και από εδώ εξαπλώθηκε αρχικά στην Αττική και μετά στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σε όλη την Αίγινα έχει επικρατήσει η ομώνυμη ποικιλία «Αιγίνης» ή κοιλαράτη, η οποία θεωρείται αρκετά παραγωγική με καρπούς πολύ καλής ποιότητας που υπερτερούν των ξενικών ποικιλιών. Σήμερα στην Αίγινα καλλιεργούνται 200.000 περίπου δέντρα με μέση ετήσια απόδοση 1.300 τόνους.

Η φιστικιά αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους οικονομικούς πόρους των Αιγινητών καθώς είναι το μοναδικό φυτό που μπορεί να ανταποκριθεί και να δώσει εισόδημα στο ασβεστούχο, μικρής γονιμότητας έδαφος του νησιού, ενώ αντέχει στο αλατούχο νερό με το οποίο ποτίζεται.

Οι ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες του νησιού αλλά και η σύσταση του εδάφους προσδίδουν στο αιγινίτικο φιστίκι την εξαιρετική του γεύση και το άρωμα του, το κάνουν να ξεχωρίζει από τα άλλα φιστίκια, ώστε δίκαια να χαρακτηρίζεται ως το καλύτερο φιστίκι διεθνώς.

 

Eπιμέλεια :ENJOY GREECE MAGAZINES 

(Περιοδικά -WEB-SOCIAL-Amazon editions)

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button