Αγωνία στη Σαντορίνη: Τι λένε οι ειδικοί για τη σεισμική δραστηριότητα

Ακόμη μια νύχτα αγωνίας στη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά, καθώς οι σεισμοί στις Κυκλάδες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τις τελευταίες δέκα ημέρες.
Η σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού προβληματίζει τους σεισμολόγους, οι οποίοι εξετάζουν τρία πιθανά σενάρια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.
Τα Τρία Σενάρια της Σεισμικής Δραστηριότητας
Όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το επικρατέστερο σενάριο είναι η συνέχιση της σεισμικής δραστηριότητας με την ίδια ένταση για μερικές εβδομάδες, πριν αρχίσει σταδιακά να εξασθενεί. Σε αυτή την περίπτωση, δεν αποκλείεται η καταγραφή σεισμών μεγαλύτερου μεγέθους, της τάξεως των 4,8 ή 5 Ρίχτερ.
Αναφερόμενος στον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2025, δήλωσε πως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως κύριος σεισμός, καθώς δεν ξεχωρίζει αισθητά από τους υπόλοιπους. Στο δεύτερο σενάριο, εάν εκδηλωθεί ένας ισχυρότερος σεισμός μεγέθους 5,5 έως 5,7 Ρίχτερ, οι επιπτώσεις στη Σαντορίνη αναμένεται να είναι περιορισμένες, ενώ στην Αμοργό δεν αναμένονται ζημιές. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσαν να προκληθούν μικρές καταρρεύσεις παλαιών εγκαταλελειμμένων κτιρίων και κατολισθήσεις, χωρίς ωστόσο κίνδυνο τσουνάμι.
Το τρίτο και πιο ακραίο σενάριο αφορά την πιθανότητα σεισμού άνω των 6 Ρίχτερ, που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε όλο το νησί. Όπως εξήγησε ο κ. Λέκκας, σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσαν να σημειωθούν καταρρεύσεις κτιρίων, κυρίως παλαιών και χωρίς συντήρηση, καθώς και κατολισθήσεις. Παρότι το σενάριο αυτό θεωρείται λιγότερο πιθανό, αποτελεί τη βάση για την επιχειρησιακή κινητοποίηση των αρχών.
“Δεν Υπάρχει Κίνδυνος Ηφαιστειακής Δραστηριότητας”
Ο καθηγητής τόνισε ότι οι σεισμολόγοι συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου και ότι η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να παρουσιάσει αυξομειώσεις. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη σύνδεσης των σεισμών με την ηφαιστειακή δραστηριότητα, αποκλείοντας το ενδεχόμενο διέγερσης του ηφαιστείου της Σαντορίνης.
Τέλος, ανέφερε ότι οι αρμόδιοι φορείς εργάζονται ήδη στην προετοιμασία επιχειρησιακών σχεδίων για την επιστροφή στην κανονικότητα, λαμβάνοντας υπόψη και τις ανάγκες του τουριστικού τομέα.
Την ίδια στιγμή πάντως τόσο σε Τουρκία όσο και Ισραήλ συνεχίζονται οι προετοιμασίες για ένα πιθανό τσουνάμι στην Ανατολική Μεσόγειο που μπορεί να προκληθεί από έναν σεισμό μεγάλης κλίμακας ή μια ηφαιστειακή έκρηξη.
Φωτό:(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)