Magazino

9 Φεβρουαρίου :Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας -ο πλούτος της διαμόρφωσε την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού

Μια γλώσσα που υπάρχει εδώ και 40 αιώνες!

Η Ελληνική Γλώσσα μετρά περισσότερα από πέντε χιλιάδες χρόνια ζωής, από την πρωτοελληνική μορφή της, περίπου το 3000 π.Χ. έως σήμερα.

Η αξία της ελληνικής γλώσσας  είναι ανεκτίμητη. Πρόκειται για μια γλώσσα που μιλιέται αδιάλειπτα εδώ και 40 αιώνες! Είναι η γλώσσα στην οποία μας άφησαν το έργο τους σπουδαίοι φιλόσοφοι, ποιητές και συγγραφείς. Όμηρος, Πλάτων, Θουκυδίδης, Αισχύλος, Αριστοφάνης, Ιπποκράτης, Ευαγγελιστές, Πατέρες της Εκκλησίας και τόσοι άλλοι.

Σήμερα 9 Φεβρουαρίου εορτάζεται η Παγκόσμια  Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας , ημέρα συμβολική λόγω του θανάτου του Διονύσιου Σολομού , του εθνικού ποιητή της Ελλάδας.

Η ελληνική γλώσσα διαμόρφωσε την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού. Είναι η πλούσια γλώσσα της λογοτεχνίας και η ακριβής γλώσσα της επιστήμης, που εμπλουτίζει τις περισσότερες γλώσσες του πλανήτη και την καθημερινότητα της διεθνούς επικοινωνίας

   «Η ιστορικότητά της ταξιδεύει τόσο βαθιά στον χρόνο, ώστε να της αποδίδονται αναντίρρητα τα σκήπτρα της γλώσσας που κωδικοποίησε, πρώτη, ανώτερες λεξιλογικές αναφορές τόσο σε αφηρημένες όσο και σε τεχνικές έννοιες, που καθιέρωσε οικουμενικές αξίες και που θεμελίωσε και διαμόρφωσε το εννοιολόγιο του δυτικού πολιτισμού».

   «Η Ελληνική Γλώσσα είναι συναίσθημα. ‘Αρρηκτα συνδεδεμένη με την ελληνική εθνική ταυτότητα, την καρδιά και τον νου των Ελλήνων».

   Η Ελληνική Γλώσσα είναι γλώσσα ποιητική. Η Ελλάδα κέρδισε δύο βραβεία Νόμπελ που της χάρισαν ο Γεώργιος Σεφέρης και ο Οδυσσέας Ελύτης, σμιλεύοντας τις λέξεις κατά τρόπο μοναδικό. Είναι η γλώσσα του Διονυσίου Σολωμού, ο οποίος μας χάρισε τον ύμνο «εις την Ελευθερίαν», τον Εθνικό μας Ύμνο.

Η μόνη γλώσσα στον κόσμο με λέξεις που δεν υπάρχουν σε άλλες γλώσσες όπως το «κέφι» το «φιλότιμο» και η μόνη που μιλάει και ξεχωρίζει τις έννοιες του´Ερωτα και της Αγάπης 

Η παγκόσμια ημέρα  θεσμοθετήθηκε το 2017, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών  και Παιδείας της Ελλάδας .

H πρωτοβουλία για την καθιέρωση μιας ημέρας αφιερωμένης στην Ελληνική γλώσσα ξεκίνησε το 2014 από έμπνευση του καθηγητή Γιάννη Κορίνθιου, τότε Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων της Ιταλίας. Πρωτοστάτησαν στην κινητοποίηση για την καθιέρωση της ημέρας τα κλασικά λύκεια και η Ελληνική Κοινότητα της Νάπολης και Καμπανίας.

Αρχικά υπήρξε ένα σχέδιο νόμου με τίτλο “Καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού” με προτεινόμενη μέρα την 20η Μαΐου, ημέρα γέννησης του Σωκράτη.

Τελικά όμως επελέγη η σημερινή μέρα, η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του Διονύσιου Σολομού  (1798-1857) με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ της 24ης Απριλίου 2017, αρ. 1384) και με τίτλο “Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας“.

Η ελληνική γλώσσα μιλιέται αδιάλειπτα εδώ και 40 αιώνες. Ο Όμηρος και πολλοί φιλόσοφοι, όπως ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης, ο Θουκυδίδης καθώς και οι Πατέρες της Εκκλησίας έγραψαν τα έργα τους στην ελληνική γλώσσα. Η επιρροή της στη διαμόρφωση της ιστορίας του ανθρώπινου πολιτισμού, στην αλληλεπίδραση των ανθρωπιστικών επιστημών, Καλών Τεχνών και στην προώθηση της γνώσης είναι αναμφισβήτητη. Η ελληνική γλώσσα εμπλουτίζει σήμερα τις περισσότερες γλώσσες του πλανήτη και την καθημερινότητα της διεθνούς επικοινωνίας.

👉ακολουθήστε την σελίδα μας στο facebook https://www.facebook.com/enjoynews.gr/

  

 

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button