Ρετρό

6 Νοεμ 2007 η ημέρα που οι Αθηναίοι έχασαν τα ‘’λουλουδάδικα της Βουλής’’

                                                                                                           Του Ηλία Χριστέα

Στις 6 Νοεμβρίου 2007 αρχίζουν οι εργασίες μετατροπής των χώρων των ανθοπωλείων επί τής οδού Βασιλίσσης Σοφίας, σε γραφεία παροχής εντύπου υλικού τής Βουλής και τού Ιδρύματος τής Βουλής των Ελλήνων γιά τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία στο κοινό…

Τα πασίγνωστα λουλουδάδικα της Βουλής ξεκίνησαν να λειτουργούν το 1932, μαζί με το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη….΄με σκεπτικό να καταθέτουν οι πολίτες λουλούδια στα παιδιά τους που θυσιάστηκαν.

Δημιουργήθηκαν πάγκοι με λουλούδια στο σημερινό κτήριο του Υπουργείου Εξωτερικών, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Στην περιοχή βρίσκονταν τα γραφεία της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών και άλλα κυβερνητικά κτήρια. Στη συνέχεια αποφασίστηκε το άνοιγμα μικρών ανθοπωλείων στο πλάι της Βουλής, που εκείνη την εποχή δημιουργήθηκε στους χώρους των πρώην ανακτόρων. Μάλιστα ο ίδιος ο Ελ. Βενιζέλος επέβλεπε προσωπικά την ανακαίνιση.

Σε κάθε ένα από αυτά τα καταστήματα που παραχωρήθηκαν μπήκαν δύο συνέταιροι. Με μόνη ρήτρα στα συμβόλαιά τους να μην αλλάξουν ποτέ χρήση στο κατάστημα τους.
Αυτό έδινε την ευκαιρία η ιδιοκτησία τους να μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Κάτι που ταύτισε για πάντα τα ανθοπωλεία με το χώρο της Βουλής δημιουργώντας έτσι ένα ένα τοπόσημα: “Στα ανθοπωλεία”.

Βέβαια η αρχική τους τοποθέτηση εκεί είχε περισσότερο λειτουργικό χαρακτήρα. Προκειμένου να αποτελούν «προμηθευτή ανθών της βασιλικής αυλής» και το σημείο όπου ο καθένας θα μπορούσε να αγοράσει λίγα λουλούδια και να τα αφήσει στο διπλανό μνημείο….

Παράλληλα, τα ανθοπωλεία αποτελούσαν και τους κύριους προμηθευτές λουλουδιών του Παλατιού.

Για  80 χρόνια (!) οι αθηναίοι αγκάλιασαν τα ανθοπωλεία, τα λουλουδάδικα της Βουλής όπως τα έλεγαν….καθώς πλέον μπορούσαν να αγοράσουν λουλούδια και να τα καταθέσουν στο μνημείο, προς τιμήν της νεολαίας που θυσιάστηκε στους απελευθερωτικούς πολέμους της Ελλάδας ή για άλλες κοινωνικές υποχρεώσεις.

Τα μαγαζάκια αυτά σύντομα έγιναν καθημερινή συνήθεια και θεσμός στην αθηναϊκή κοινωνία, που τα στήριξε και με τα άνθη τους οι νοικοκυραίοι στόλιζαν τα μπαλκόνια και τις αυλές, που είχαν σχεδόν όλες οι οικίες της πόλης …και έδιναν μια ευχάριστη νότα στους περαστικούς…

Aπό το 2011 όμως τα περισσότερα από τα ανθοπωλεία έχουν μετατραπεί σε γραφεία “προκειμένου να στεγάσουν απλές υπηρεσίες της Βουλής”…

Η σκέψη ήθελε ο χώρος τους να χρησιμοποιηθεί για εκθέσεις και ως πωλητήριο βιβλίων του Ιδρύματος της Βουλής. Μετά από πολλές πολιτικές πιέσεις με ειδική τροπολογία τα ανθοπωλείατης Βουλής χαρακτηρίστηκαν ως διατηρητέα μνημεία.

Με την δημιουργία του υπόγειου χώρου στάθμευσης ανακαινίσθηκαν πλήρως και τα ανθοπωλεία της Βουλής και διατηρούνται σε λειτουργία έξι ανθοπωλεία.

Ευτυχώς κάποιος το ειπε στον πρωθυπουργο, ο οποίος “έπιασε” το όλο σκηνικο…Ετσι αποφασιστηκε η εύρεση άλλων χωρων για τις αναγκες της Βουλής και την επαναλειτουργια των κλασικων λουλουδαδικων…. συμβάλλοντας ετσι σε μια ευχαριστη νότα της αθηναικης καθημερινότητας…..Ομως, χρειαζεται να επεμβαίνει κια για τα “ασήμαντα” -εκτος απο τα σπουδαια θέματα κάθε χώρας, ο Πρωθυπουργος;  Για αυτο, εύγε του…

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button